Čeka se na odluke dva sindikata

Iako je u petak postignut sporazum u Vladi Srbije o zahtevima prosvetnih radnika, nije sigurno da će škole početi sa redovnim radom od ponedeljka.
Radi se o tome da su prosvetni radnici podeljeni u četiri sindikata od kojih su dva pristala na uslove (Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije) a sindikat "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije treba svoju odluku da donesu danas.

Prema Sporazumu sa Vladom, zaposlenima u prosveti biće isplaćene zaostale jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011.godinu i otpremnine, dok će, pored redovnog povećanja zarada, njihov dodatni rast zavisiti od prihoda u budžetu.

Slika

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je za B92 da "spunjenje predviđenih delova protokola zavisi od ekonomske situacije, ako bude novca onda će se deliti, a ako ne bude, onda ćemo imati povećanja koja su predviđena Zakonom o budžetu za 2011. godinu".

Predsednik sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost“, Tomislav Živanović, kaže da će na današnjem sastanku odluka verovatno biti da se ne potpisuje ovakav predlog protokola.KOMENTARI

  1. Dreamgirl kaže:

    Kao što su i najavili, sindikat "Nezavisnost" nastavlja sa štrajkom i skraćenjem časova na 30 minuta.

    – Protokol nije jasan i nema preciznog dogovora o povećanju zarada prosvetnih radnika, istako je Živanović posle sastanka Glavnog odbora sindikata.

    On je dodao da su članovi "Nezavisnosti" spremni da iniciraju dalje pregovore sa vladom i pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova.

    Problem nastaje u samim školama, s obzirom da deo nastavnika radi redovno a deo skraćuje časove. Iz tih razloga nastaju veliki problemi a zaduženje direktora škole je da samostalno organizuje nastavu, saopštili su iz Ministarstva prosvete.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: