Čeka se početak tretiranja komaraca

Aktivnosti na smanjenju broja komaraca već su počele, napravljen je prvi krug larvicidnog tretmana, a po domaćinstvima su podeljene biološke tablete protiv larvi komaraca. Kako nadležni poručuju, ovaj vid delovanja radi se na površini od 75 hektara oko vodenih površina, a značajniji je  od samog tretmana odraslih jedinki, jer u startu sprečava razvoj komaraca.

Tretman odraslih jedinki komaraca radi se na dva načina, u urbanim sredinama vozilo ULV tehnikom raspršuje preparat sa zemlje, dok po obodima grada preleće avion. Sagovornik dodaje da se situacija prati, te da će se uskoro znati kada počinje tretiranje.

Lokalna samouprava u obavezi je da prskanje protiv komaraca najavi dva dana ranije, kako bi pčelari na vreme sklonili košnice, a iako nije štetno po ljude, preporuka je i za građane  da ne izlaze tokom tretmana.

Za naše prijatnije letnje večeri, bez ujeda komaraca, iz gradske kase izdvojeno je 3,6 miliona dinara za tretman iz aviona i još 14, 3 miliona za onaj sa zemlje.

TV Subotica


KOMENTARI

 1. Raspop Teodosije kaže:

  A (mal)tretiranje Subotičana od strane vlasti traje već godinama.

 2. Cvetic kaže:

  Nerazumem zasto bi trebalo da znamo koliko je novca izdvojeno za prskanje komaraca. Mislite da ste nesto veliki u nasim ocima kad nam saopstavate iznos. Vise bi vas cenili da ste to precutali i da ste vec poceli da ih prskate kako u gradu tako i na selima jèr se vec nemoze napolju sedeti.

 3. Indijanac kaže:

  Dobar je naslov, CEKA se pocetak tretiranja komaraca, a u prvoj recenici teksta se tvrdi da se vec radi na smanjenju broja komaraca. Uostalom, ne treba komarce uopste tretirati jer ce jednog dana svakako uginuti, neki od samara koji dobiju pa raskrvare deo tela odakle su sisali krv, a ostali ce svakako jednog dana da uginu prirodnom smrti od duboke starosti.

 4. Salamander kaže:

  Uobičajeni naslovi…”Čeka se početak”, a sledeći naslov “čekaju se povoljni vremenski uslovi”…pa treći naslov može da glasi i ” letnja sezona je gotova pa nije više potrebno tretirati komarce”. Nekako ovako uvek prođe i sete se negde u avgustu da nas malo “pošpricaju” da bi opravdali sredstva. Da li u ovoj državi postoji neki drugi put da se nešto realizuje na vreme ? Da ni ne spominjemo novčana sredstva koja su izdvojena i da ne postavljamo pitanje da li su te cene realne sve to bi i prošlo da se posao odradi pošteno i na vreme kao u svim drugim slučajevima održavanja puteva, farbanja, raznih zemljanih radova i drugih procesa gde se najlakše operu pare.

 5. Geadjanin kaže:

  Nemojte da čekamo, ne čekaju ni komarci, već ujedaju. Odmah treba krenuti, juni je već uveliko.

 6. Rax kaže:

  Ja ne razumem sto u srbiji nije moguce blagovremeno odraditi ovaj posao. I u nemackoj ima komaraca, jos nikada nisam imala ujed od istog. Sada, kada pocinje kisa, sad su se setili, da bi rekli cekamo da prestanu padavine i tako vec 30 godina. Ne znam koji strucnjak je zaduzen za suzbijanje, ali ja bih sa uzivanje izvezala sve njih na par dana u neku okolnu sumicu. Kao jako su zabrinuti za nase zdravlje zbog covida,ali ih ni malo ne brinu krpelji i komarci, od kojih mozemo da obolimo.

 7. bac Vranje kaže:

  ovak se nekada radilo

OSTAVITE KOMENTAR

+ 43 = 50