Cela plata ode na hranu

Najveći udar na domaćinstvo svakog meseca je hrana, na koju ode i do 40 odsto prihoda. Ipak, fiksni računi koje imaju porodice sve su „teži“, pa mesečno dostižu do 40.000 dinara, i to ukoliko ne plaćaju kiriju ili kredit za stan, prenosi portal Kamatica.

 

Prema najnovijim podacima, na stan, vodu, struju, gas i ostale energente treba da izdvojimo i do 15 odsto od ukupnih primanja domaćinstva.

 

Telefoniranje, internet, kablovska „pojedu“ još oko pet odsto prihoda, a za prevoz damo čak osam odsto od svega što zaradimo.

 

Za mesečne izdatke, domaćinstvo u Srbiji troši 12 evra dnevno, što je za dva evra više nego prošle godine.

 

– U poslenjih pet godina, kupovna moć u Srbiji opala je između 30 i 40 odsto – kaže Goran Papović, predsednik nacionalne organizacije potrošača Srbije.

 

– Neophodno nam je da uvedemo instituciju ugroženih potrošača, jer sa naglim rastom cena komunalija, koje zarade nikako ne mogu da prate, samo ćemo dodatno opteretiti naš socijalni sistem. Niko više neće moći da se izdržava od svoje plate.

 

Oni koji, na već fiksne troškove, moraju svakog meseca i da plate iznajmljivanje stana, iz finansijske klopke mogu da izađu samo sa platom duplo većom od proseka.

 

Mada su kirije pale, za prostor od 50 kvadrata treba izdvojiti od 150 do 350 evra, u zavisnosti od lokacije i očuvanosti nekretnine. Potrošači koji, pak, imaju stambeni kredit na istu ovu kvadraturu moraju svakog meseca banci da uplaćuju minimum 250 evra.

 

KamaticaKOMENTARI

 1. LAKI kaže:

    A  KAKO  TO  DA  NASI  DRZAVLJANI  ZAPOSLENI  SA  NAJ  PLATAMA  PODNOSE  OVE  TROSKOVE  ??? I  JOS  DA  PODIGNU  PONOVO  KOMUNALIJE , STRUJU  ,  GORIVO  A  O  RANI  I  DA  NE  DIVANIMO !
   

 2. Lenin kaže:

  Ово је слућајно или намерно? 😀
   

 3. delija kaže:

  bice ovo vrela jesen!

 4. Miško kaže:

  Ma ovde je sve jeftinjara.Nigde život nije jeftiniji nego u Srbiji.Pijaca je skoro džabe;prosto čovek ne veruje kako mogu opstati prodavci i proizvođači.

OSTAVITE KOMENTAR