Čelik koji je gorio (Od Sporta do Bicikla sporta)

Subotičani starije i srednje generacije a poneko i od ovih mladih, zgradu na adresi Matka Vukovića 2 zovu „Čelik koji je gorio“.Iako jedina prodavnica sa tim imenom u gradu, dopalo joj je i to znamenje da to ne bude tek obični ČELIK, već onaj koji je goreo. Može biti i to, da ne zalaze svi u gvožđare ali veliki požar sigurno pamte.

To je vreme kada su za orijentire u centru grada veoma često uzimana imena prodavnica, restorana ili drugih lokala. Oni su zauzimali ista mesta i nosili isto ime DECENIJAMA (kad kažem parfimerija – mislim Ruža i Jorgovan). Niko pojma nije imao gde su palate Nićin, Prokeš ili Manojlović, već su  zgrade nosile imena Mek Gregor, Union, Miki radnja…

Većine tih radnji odavno nema ali neki od tih lokala i dalje zovu po starom, kao što je to büdösbolt iliti Smrdljiva Peščara (u ulici Petefi Šandora).

„Čelik koji je gorio“ nalazi se u najdužoj trgovačkoj ulici gde su se u nizu ređali izlozi od Sporta do Bicikla sporta. Tu je Borovo po kojemu i danas nezvanično nosi ime cela ulica Dimitrija Tucovića.

Zanimljivo je da su se na ovoj liniji najduže držale stare trgovine a to uspeva i onima koje su ih nasledile. Alpina i Planika su još uvek tu, Jugoton i BOJA su do nedavno odolevali promenama koje su na Korzou ostavile pustoš. Tu je do pre 5-6 godina bila poslednja firma u Subotici, na kojoj je stajalo ime iz neke bivše republike SFRJ. Mala prodavnica čarapa „Ključ“ Sarajevo.

 

Za vreme rata

Šezdesetih

Sedamdesetih

Još je na mestu Mirkova knjižara, poslastičarnica, reklama za video klub Charlie Chaplin, koji ne radi već 23 godine. Većina prodavnica koja je i promenila imena, i dalje se bavi istom vrstom robe pa to i dalje stvara utisak da vreme stoji u ovoj staroj ulici.

Dalje od centra  su se za toponime uzimala imena lokalnih kafana i brcuza. Čak i kada ih više nije bilo i na njihovom mestu su podignute škole, dve nove zgrade su dobile imena Kakaš i Crveni vo i dugo su nosile ime nekadašnjeg birca.

Crveni vo (Ivan Goran Kovačić)

Neka imena urbanih toponima su nestala ali nastala su nova : Kod Sarića, Dafina, Dolina lopova, Cipi Ripi, Lepa Brena…

Rudić ulicu i Palićki put nisu mogli da pokrste novim zvaničnim imenima, ceo 5. kvart je ime prekriženo pre 70 godina, a u starim delovima grada i dalje postoji Libalegelo, Dulića greda, Majmunski šor, Bunjevačka ulica…

Kod Blaškovog križaKOMENTARI

 1. Gyula Dietrich kaže:

  Delovi grada KRUMPLIĆO, čUTKA FALU, Rajnec, Orban falva,Porcelan selo – falu.Kod prodavnica pre Borova bila je Bata, a gde je Barzel, Szenes, pogrebno Šubašić.
  Nojček to već znamo, setio sam se preko Čelika bila je mala poslastičarnica
  zvali smo ga Kaplar, nedeljom pre podne na rukometu ili boks-meču, posle podne na Špartaku. Karamele je prodavao za nekoliko dinara, samo je zagrabio u  kotaricu i to je bilo to. Viđen je bio na hetiji dva jača pijačna dana ponedeljak i petak.
  Kada su malu zgradu srušili pričali su da se iselio Kaplar u Tursku. Imamo i slike sa prodaje zanimacija za vreme filma – bili su stacionirani pred bioskopima. DGY

 2. CIRINELA kaže:

  @Gyula Dietrich

  Ooo Gyula , ta ti nisi baš maloletan kad se sećaš tog vremena.  Kad smo kod tog Kaplara ( Ahmetović ) za njega je vezana zanimljivost da je bio prvi koji je u Subotici imao magnetofon. Stajao mu je u izlogu umesto kolača i redovno emitovao snimke prenosa fudbalskih utakmica. Bio je tu i Željezničar sa radionicom u dvorištu, pa jedan satar ( Kurai ), pa dugmadđžija, cvećar ( Kočik ), pa firmopisac ( Horvat ), pa majstor za popravke bicikla pa majstor Dyula za popravku motora, Bernat oštrač, jedno vreme i Foto Vajo …. pa još jedna gvožđara koja je i dan danas tu i koja je takođe jednom davno gorela …… 
  Volim čitati tekstove Lanskog ali ne volim ove koji me bezveze cenzurišu.  
 3. igor kaže:

  ne zaboravite poslastičarnicu “opatija” u kojoj radi već treća generacija porodice Kočišta……..
   

 4. Nataly kaže:

  U centru grada “Trgopromet”, a preko puta njega “Fidelinka”. S jedne strane “Filedinke”-“Jorgovan”, a s druge prostrana prodavnica “29. Novembar”…. Pa, krenuti Korzom: poslastičarica “Dubravka”, “Miki” radnja… 
  Ne toliko davno imali smo i robnu kuću “Centar”, veoma dobro snabdevenu, pa “Beograđanku”.. Bilo bi šta da se nabraja…

 5. subotičanin kaže:

  Kad pomislim šta je sve ovaj grad stvorio, šta su sve subotičani uživali, a hteli smo demokratiju.evo nam slobode, stiglo nas smeće, pa kinezi sa smećem

 6. stormwatch kaže:

  Suboticanine, nemas pojma. Ne zivite vi u demokratiji, bar da zivite. Vi zivite u neokomunizmu koji je jedino uspeo da prezivi u Srbiji. Vama su lopovi iz Beograda utuvili u glavu da je to sto sada imate u Srbiji kapitalizam i demokratija a to sa kapitalizmom i demokratijom nema nikakve veze.

 7. Lenin kaže:

  @stormwatch           Vi zivite u neokomunizmu koji je jedino uspeo da prezivi u Srbiji.

  Ovo stanje u Srbiji možete nazivati kako vam je volja.A da činjenica jeste:kako je baš stranka koja u svom imenu nosi naziv “Demokratija”,jedan od najvećih krivaca za propast reformi našeg društva.To što su per momente na vlasti baš persone od kojih smo se devetdesetih toliko zgražavali,doprineo:nesposobnost,alavost,samoljublje kao i požuda nekih funkcionera te stranke da za svaku cenu zadrže vlast.Dozvolili ogromne krađe društvenih dobra.Prodali pola zemlje a radničku klasu doveli do alarmantnog siromaštva.Nezaposlenost je kulminirao baš u njihovom periodu “boljeg života”.

   

 8. pajo kaže:

  krajem sedamdesetih pivo je koštalo 10 dinara a ja sam izlazio u grad sa jednom crvenom (100 din) nalazili smo se u Malom Stadionu,otaleg smo išli u Maju na flipere,sledi Borac,Moka,Biser,Bačka i na kraju Bunjevačko kolo ili Largo. svako veče,utorkom nije ništa radilo pa smo se kartali,do jutra a onda na posao. da to su bila vrimena,veliko društvo i uvik kogod okrene turu a ne ko danas – side cilo veče s jednom kafom

 9. Anonimni kaže:

  i zgrada “čelik što je gorio” imala je naziv po vlasnicima, koji su ga ne davno dobili nazad od države, i odmah po tom i prodali

   

 10. Lansky kaže:

  Kuća Rozenfeld. U prizemlju je bila radnja ”Barzel”

   

 11. CIRINELA kaže:

  Nije mi namera deliti savete vlasniku ovog sajta i moderaoru ali moram, rizikujući da mi se pisanje cenzuriše tj ne objavi. Uostalom neće biti prvi put a moram pa puklo da puklo. Politika cenzure vam je nakaradna da ne upotrebim jednu daleko žešću reč. Ili je u pitanju ne znanje ili sam sajt ne shvatate ozbiljno ili su vlasnici dečurlija kojoj je do igre ili ne znam ti ja šta. Dozvolili ste da ova tema Lanskog bude iskasapljena u jednom potezu. Ja mislim da bi trebalo da poštujete jedno najosnovnije pravilo a to je kad je tekst poput ovog – NEMA POLITIKE. Šta vam je trebalo pustiti onaj komentar o demokratiji, smeću i kinezima? Pustili ste komentar kome nije ovde mesto i koji povuče ostale da „odgovore“ na komentar. Tad se pojave , demonkrate, četnici, patizani, šešeljevci, komunisti, ljotićevci, ustaše, ligaši, dveri, hortijevci Tomini, Borisovi, Pajini i ne znam kakvih više sve i dobijemo od jedne lepe teme odvratni paprikaš nacionalizma, šovinizma i ne znam ti sve šta. Čemu takva politika vođenja sajta? Ja mislim da kad je ovakva tema Lanskog, takvi komentari nemaju mesta. Tamo gde ne treba tamo cenzurišete , želeći da sačuvate lik i delo od istine. Istina će kad tad izaći na videlo sprečavali je vi ili ne.

   

  Ma ne vredi , ne vredi.

 12. djomla kaže:

  Cirinela

  Kad pomislim šta je sve ovaj grad stvorio, šta su sve subotičani uživali, a hteli smo demokratiju.evo nam slobode, stiglo nas smeće, pa kinezi sa smećem

  Ovo je jedan od boljih komentra na ovoj temi. Lansky je u temi naveo niz imena manjih ili vecih zanatskih radnji koje asociraju na vremena kada je u Subotici drugačije kupovalo. Primera radi zavese, garnišine, tapete, štof, tapacirung se pazarilo u radnjama čiji su vlasnici decenijama razvijali taj zanat koji je mahom bio porodični biznis. Smeće iz Rumunije i Turske koje je kasnije stiglo na Buvljak, je uništilo tu malu privredu u centru, a sada su i Kinezi dosli u centar.

  Smeće je zato što je kič i bofl, ali je jeftinije pa se zato i kupovalo. Kada ti boraviš godinama pored ružne zavese, i ona ti postane lepa i tvoj ukus se menja. Degradira.

  I onda se bunimo što nam lokali u centru zvrlje prazni, što je svaka druga radnja kineska ili je banka. Bunimo se ali ne vidimo uzroke, a uzroci su u našoj svesti. Promenili smo vrednosti i shodno tome smo izmenili grad.

  I jos nesto: Mislim da je nivo komunikacije koji se odigrava po beogradskim medijima veoma nizak i odraz je jednog primitvinog društva u kojem je srbijanski Ciceron, Era Ojdanic uzor. Veliki govornik sriče slova dok čita ali je zato svesno ili nesvesno generator ponašanja. Iskreno u vama vidim perjanicu tog nivoa u kojem se reči banda, lažovi, manipulanti, prevaranti, podvale svakodnevno upotrebljavaju radi obalovažavanja i vređanja. To je prosto normalan nivo komunikace i vi u tome ne vidite nikakav problem. Možda, ali samo možda postoji razlog zašto su vaši komentari cenzurisani.

  Žao mi je što je Subotica spala na nivo Beograda.

 13. CIRINELA kaže:

  @djomla

  Možeš da pišeš šta god. Moj komentar na izjave gradonačelnika o buđžetu nije objavljen. Da jeste sigurno ovo nebi smeo, nebi imao hrabrosti da napišeš. Ne nemoj negirati da ga nisi pročitao i izvršio recenziju jer je tekst bio objavljen ali si ga na nečiju intervenciju izbrisao. Ja ne idem po svoje mišljenje nigde. I da nebi svima ovde prodao žvaku kako sam bio priojavljen pa se zato video tekst, da ti kažem da sam bio odjavljen i čitao komentar sa druge lokacije, tek da nebi bio po ko zna koji put “u pravu” a ja zbog cenzure bio u situaciji da ti ne odgovorim pa da posetioci komentarišu evo ga “ućutao” je kad mu gsn Djomla “rekao”.  Ovako imaš privilegiju da radiš upravo ono što zameraš beograđanima, da najprizemnije deliš svima etikete. i svrstavaš nas u Ere Ojdanića i pominješ reči koje ja nisam upotrebio. Možeti se i to je razlika između mene i tebe koji imaš te privilegije. 

 14. djomla kaže:

  Sve te reci ste upotrebili u samo nekoliko recenica (vas komentar i dalje postoji), mislim da besmislena bilo kakva dalja rasprava u kojoj smo Lansky i ja banda.

  Nit’ ima veze sa temom, nit’ zelim Erino prepucavanje na Farmi po principu cija ce biti poslednja. Vasa je poslednja i vi ste upravu.

 15. Mali Kuvar kaže:

  @Gyula Dietrich

  Poštovani gospodine, molim Vas da napišete koji deo grada i zašto, ako znate, se zvao KRUMPLIĆO. U pitanju je pojam koji se odnekud pojavio u našoj porodičnoj kuhinji pa smo veoma radoznali…

 16. CIRINELA kaže:

  Hvala za ovo da sam u pravu. Najzad ste rekli ono što poodavno znamo. Pišete tekstov, komentarišete i cenzurišete. Sad je mnogo jasnije. I pošto ste mi dali za pravo dasam u pravu i da je moja poslednja , onda ću to i iskoristiti. U tom komenatru koji ste na sat dva objavili pa ga izbrisali ne stoji da ste vi i Lansky banda. To stoji u komentaru koji sam vam poslao posle toga kad sam definitivno shvatio ko stoji iza komentara i cenzura na ovom sajtu a prolazile su vam “sučajno” mnogo grublje reči. Zavisi kome su upućene i zavisi ko je ispod određenog nika.

 17. CIRINELA kaže:

  E da, dužan sam objašnjenja za reč BANDA. Ja sam starsedelac i ovim krajevima značenje reči banda je tamburaški orkestar , ali i posada vršalice. Tek toliko kad nam Lansky piše o nekoj staroj Subotici da se zna da ta reč nema veze sa beograđanima.
   

 18. Anonimni kaže:

  Lenin:

  @stormwatch           Vi zivite u neokomunizmu koji je jedino uspeo da prezivi u Srbiji.

   

  Ovo stanje u Srbiji možete nazivati kako vam je volja.A da činjenica jeste:kako je baš stranka koja u svom imenu nosi naziv „Demokratija“,jedan od najvećih krivaca za propast reformi našeg društva.To što su per momente na vlasti baš persone od kojih smo se devetdesetih toliko zgražavali,doprineo:nesposobnost,alavost,samoljublje kao i požuda nekih funkcionera te stranke da za svaku cenu zadrže vlast.Dozvolili ogromne krađe društvenih dobra.Prodali pola zemlje a radničku klasu doveli do alarmantnog siromaštva.Nezaposlenost je kulminirao baš u njihovom periodu „boljeg života“.

   

   

  Oho, pa ovo je san snova. Evo ga i Lenin, covek koji se toliko bori protiv svega sto se gradi i radi u Subotici, osoba koja pljuje po svima i svemu sto nema veze sa komunizmom i komunjarama, osoba licemerna do krajnjih granica interstelarnog licemerstva, borac za pravdu, sirotinju, prava potlacenih radnika….istinski skromni borac za jednakost, covek ciji frizider kosta 62.000 dinara. Jesi li to dobio od saveza Komunista? Kako te nije sramota da se bilo gde uopste javljas?

 19. Bunjevac kaže:

  Kod Blaskovog kriza ,na sliki je kuca Grosovi a sa druge strane ,Cika Sreto drzo Kafanu ,a pored mala kuca Joka Suster,a dalje gde je bio Jovan Mikic Fabrika tepiha ,i prekoputa bila je rasksnica za tramvaj i pekar Taskale! No sad tih ljudi nema vise 1 nazalost grad menja identitet,ili samo se presminka,izgleda da ljudi nevole promene,i sve to se svugde menja.Ko je tamo svaki dan taj to nekako drugacije prihvata,dok gledas sa strane i dugo ne vidis grad ,onda si u soku zbog promena!Svugde je to tako u svetu.
   

 20. Lenin kaže:

  Prijatelju!Treba li veće sramote od podrške ka stranki pod čijem patronatsvom dogodili afere Agrobanka,Razvojna banka,Galenika… itd.Gde njihov ključni čovek za krađe daje izjavu:”Ne plašim se hapšenja, nisam bogat čovek”.Da li je to izjava jednog krimosa koji je na vreme sklonio pokradeno i koji drži sudstvo u rukama,ili jednog političara!?Izem ti takvog kadra na koju padne i trunka sumnje da je izvršio nedelo,svesno il’ nesvesno.Jel tebi to OK?A ne… ti si se zakačio za moj konbi friž koji danas u maloprodaji ceni 62000rsd,za koju je pre četri godine moja ženica digla evrokredit i onda smo je platili 32000rsd na akciji,jer beše sa estetskom greškom(ogreban).Nema inflacije,a?Inače šta ti bi?Taj frižider ti je postala opsesija?Bolesno bre.

 21. stormwatch kaže:

  Lenin:

  Prijatelju!Treba li veće sramote od podrške ka stranki pod čijem patronatsvom dogodili afere Agrobanka,Razvojna banka,Galenika… itd.Gde njihov ključni čovek za krađe daje izjavu:“Ne plašim se hapšenja, nisam bogat čovek“.Da li je to izjava jednog krimosa koji je na vreme sklonio pokradeno i koji drži sudstvo u rukama,ili jednog političara!?Izem ti takvog kadra na koju padne i trunka sumnje da je izvršio nedelo,svesno il’ nesvesno.Jel tebi to OK?A ne… ti si se zakačio za moj konbi friž koji danas u maloprodaji ceni 62000rsd,za koju je pre četri godine moja ženica digla evrokredit i onda smo je platili 32000rsd na akciji,jer beše sa estetskom greškom(ogreban).Nema inflacije,a?Inače šta ti bi?Taj frižider ti je postala opsesija?Bolesno bre.

  NEMA SKUPIH FRIZIDERA ZA VELIKE KOMUNISTE! HLADITE PICA U OBODU IZ 1979. KAO SVI POSTENI GRADJANI ZA KOJE SE TOLIKO “ZALAZES”!

 22. Aleksa kaže:

  I opet smo zastranili, dajmo manimo se politike.

  Gospodine Gyula, ja sam verovatno stariji od Vas i da znate da smo znali šta je Nićin palata i Prokeš palata. U prizemlju Nićin palata su se nalazile radnje koje ću pokušati da navedem redom – Foto Berta,poslovnica Laste ispred koje je polazio autobus za Beograd,prodavnica šivaćih strojeva Singer, na uglu prodavnica Union,mnogo manja nego što je mnogi pamte,a u njoj je radio poznati fudbaler Bata Ognjanov, pa dalje na delu prema Korzu trafika u kojoj smo između ostalog kupovali menice za podizanje potrošačkih kredita, pa prodavnica fabrike Pionir i na kraju poslastičarna Dubravka koja je bila poznata po najboljoj limunadi u gradu.

  Kada je neko pomenuo naziv Elza znalo se da je to najbolji restoran u gradu, Crvena Na-Ma do nje na uglu Bata ulice. Na drugom uglu prodavnica Borovo,nekada Bata, do nje poznati krojač Kozomara, poslastičarna Triglav,parfimerija Ruža,za koju me vežu najlepše uspomene,knjižara Napredak a na uglu Rudić ulice prodavnica konfekcije Naprijed iz Zagreba koja je kasnije prerasla u robnu kuću Standard konfekcija.

  Mogao bih ovako do jutra,žao mi je što će nestankom moje generacije sve ovo pasti u zaborav. 

 23. Gyula Dietrich kaže:

  šteta što nemamo mapu bivših kvartova grada pred sobom. PETI KVART kada

  je ukinut, dodali su Bajske vinograde i krumplićo – tako su formirali NOVO SELO,

  čak i na mađarskom jeziku neodgovara istini UJFALU H.K. – ipak da se setim šire

  od Hajdukova do granice imamo TALANTEREM – možda će da rodi – kao i HATNYARFAS – šest jablanova. Dok oko MZ Tavankut još je interesantnije K… KRAJ,

  CRVENA ČARAPA, VUKOVIĆEV KRAJ, SAJC I još dosta toga. Za sada toliko.DGY

   

 24. PANONICUS kaže:

 25. Lansky kaže:

  Hvala Panonicus, ova je vrlo retka!

 26. Pićuka kaže:

  Stormwatch menjaj ime u Fridgewatch   😆   😆  😆

 27. levak kaže:

  TUZNO !!! To je jedini izraz, koji mi trenutno pada na pamet. Kuca Rosenfeld, u njoj prodavnica BARZEL, sto u prevodu sa hebrejskog znaci: celik (turska rec – kakve li ironije), a prodavnicu drzi clan porodice, po imenu Barzel. I Rosenfeldovi, kao i Barzelovi imaju potomke, a u njihovu zgradu i prodavnicu se uselise Kinezi… TUZNO !!!

  Partijski mocnici, ljudi na vlasti, bilo koji, treba da se zamisle u sta nas to samo zarad nazovi buducnosti, demokratije, otvaranja ka svet, a u sustini zarad kapitala u sopstvenom dzepu,  uvlace u nesto strasno

OSTAVITE KOMENTAR