Cena gasa neće biti menjana

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić održao je danas radni sastanak sa direktorima toplana i preduzeća za distribuciju prirodnog gasa sa teritorije AP Vojvodine, sa kojima je razgovarao o primeni obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u toplanama, kao i o pogonskoj spremnosti energetskih subjekata za predstojeću grejnu sezonu 2017/2018. godine.

Grbić je naglasio da uprkos postojanju brojnih poteškoća u oblasti distribucije prirodnog gasa, Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u saradnji sa toplanama i ostalim energetskim subjektima, ima za cilj da preventivno utiče na eventualne probleme koji se javljaju tokom grejne sezone.

gas

Kako je dalje naveo, kada je reč o predstojećoj grejnoj sezoni neće doći do promene cene gasa, te će ona iznositi aktuelnih 40 dinara.

On se osvrnuo i na krajnje potrošače i ponovio da građani prate promene koje se dešavaju u oblasti primene principa same energetske efikasnosti, kao i da ulože trud, kako bi određenim merama samostalno uštedeli i unapredili grejni potencijal u svojim stambenim jedinicama.

Kada je reč o primeni obnovljivih izvora energije, i zahtevu u skladu sa deklaracijom Evropske unije, kojim Vojvodina treba da postigne utrošak od 27 odsto energenata iz obnovljivih izvora energije, naveo je da pokrajina koristi trenutno 20 odsto ovih energenata, te da je izvesno da će do 2020. godine, ovaj zadatak biti ispunjen.

Rukovodilac sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije Novosadske toplane, Dušan Macura i izvršni direktor tehničkog sektora toplane Pančevo, Zoran Božanić, prezentovali su primere dobre prakse u primeni obnovljivih izvora energije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Elektrovojvodine, NIS-a, Srbijagasa, Podzemnog skladišta Banatski Dvor, Agencije za energetiku Grada Novog Sada kao i predstavnici vojvođanskih toplana.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. yu kaže:

  Da ne bi došlo do problema u snabdevanju ovim energentom tokom zime, rukovodstvo kompanije odlučilo se za kratkoročni kredit, koji treba da se vrati u narednih godinu dana. To je jedini način da se ne poremeti dinamika isporuke gasa, odnosno da rezervoari u Banatskom dvoru budu puni za predstojeću zimsku sezonu.

  Da situacija nije naivna, pokazuje i podatak, da novac mora da se obezbedi brzo, do sredine oktobra, kada je rok da se “Gaspromu” uplati na račun. U suprotnom, i privreda i domaćinstva mogli bi da ostanu bez plavog energenta. Tako će već postojeći dug od blizu milijardu evra, biti uvećan za još 30 miliona, što dodatno može da naruši stabilnost kompanije.

  Izvor “Blica” iz “Srbijagasa” tvrdi da je ovaj potez bio neminovnost.

  – Kompanija novac mora da se obezbedi do sredine oktobra jer u suprotnom neće biti gasa. Kredit je kratkoročan i u narednih 12 meseci mora da se isplati. To jeste skup način za obezbeđibvanje gasa, ali “Srbijagas” nema novca. Da se malo više štedelo, verovatno se ne bi skupim kreditom obezbeđivao novac i prase gojilo uoči “Božića”. Naime, kratkim rokom možemo da dođemo u situaciju da nam banke ovu uslugu naplate skuplje. Ali, da budemo korektni, nije samo krivica u kompaniji, već i u vlasti koja nameće “Srbijagasu” da posluje na svoju štetu. Tako je odlukama vlade nametnuto da kompanija potraživanja za isporučeni gas konvertuje u kapital firme koja je dužnik. Po tom osnovu manjak u kasi “Srbijagasa” od 2008. do 2016. godine, bio je bilo blizu 400 miliona evra. To je trajno izgubljen novac koji je kompanija morala da nadoknadi kreditima – tvrdi naš sagovornik.Nije na drumu nego na ćupriji i ode Rusiji.

 2. Pametnjaković kaže:

  NASLOV:
  “Cena gasa neće biti menjana”

  To je jako dobra vest da cena gasa neće biti menjana.
  Neki potrošači gasa su naivni, neki nisu.
  A od tih koji nisu baš TOLIKO naivni, nađe se poneki koji zna i da čita između redova i da zapaža neke interesantne pojave prilikom sagorevanja potrošenog gasa u svom domaćinstvu.
  Daa se primetiti, da je pod normalnim uslovima plamen prilikom sagorevanja u kotlu svetlo plave boje, da ne kažem skoro bele boje, da gasni kazani tada brzo ugreju vodu namenjenu za cirkulaciju u radijatorima.
  Ali, vrlo interesantna pojava je to da kada su najveće hladnoće, kada je najveća potrošnja gasa, da kada bi gasni kazani trebali da rade punom parom, plamen u kazanu je narandžaste ili bledo crvene boje a kazanima tada treba daleko više vremena da istu vodu zagreju, a sat za potrošnju gasa vrti li, vrti, a toplote jedva da ima.
  Šta sam ja sad sa ovim hteo da kažem????
  To, da nije uopšte potrebno MENJATI cenu kubika gasa, dovoljno je SMANJITI kvalitet, energetsku vrednost isporučenog gasa.
  Isporučilac gasa sa promenom kvaliteta gasa može da postigne isti efekat kao da je podigao cenu gasa, bez ikakve najave, po nekoj svojoj želji i po nekim svojim apetitima za novcem, zaradi.
  Slično kao kad uplatite 5 tona uglja, a mogu da vam stvarno isporuče 5 tona kvalitetnog uglja, ili u drugom slučaju, mogu vam isporučiti od 5 tona uplaćenog uglja 4 tone uglja slabijeg kvaliteta i 1 tonu prašine i smeća.
  Samo je ovo kod uglja očiglednije, to se odmah vidi šta su vam isporučili, da li kvalitetan ugalj ili polusmeće za istu jediničnu cenu.
  A za isporuku gasa su ovo samo predpostavke nastale na osnovu ličnog zapažanja, a ocenu stvarnog kvaliteta isporučenog gasa u različitim periodima pouzdano bi mogle da daju samo neke laboratorije uzimanjem uzoraka i stručnim merenjem osobina i energetske vrednosti gasa.

OSTAVITE KOMENTAR