Cene grejanja da se smrzneš

U Subotici od danas daljinsko grejanje poskupljuje u proseku za 9,9 odsto. Odluku o promeni cenovnika na cene JKP “Subotička toplana” donelo je Gradsko veće.

Fiksni deo koji korisnici plaćaju poskupeće za 6 odsto, a varijabilni za 12 odsto. Korisnici grejanja u stanovima će plaćati fiksni deo 24,90 dinara po kvadratnom metru, poslovni potrošači 338,64 i poslovni potrošači van privrede 278,88 dinara po kilovat času.

Fiksni deo se plaća godinu dana. Varijabilni deo se plaća za vreme isporuke toplotne energije i za stambene potrošače će da iznosi 4,0 dinar po kilovat času, poslovni potrošači 6,80, a poslovni potrošači van privrede 5,60 dinara po kilovat času.

Slika

– Odobreno povećanje cena obezbeđuje stabilno funkcionisanje sistema, i uz odgovarajuću naplatu od korisnika usluga, i redovno izmirenje obaveza prema Srbijagasu odnosno NIS-u. U proteklih nekoliko meseci i ostali veći gradovi u Srbiji su povećali cene svojih usluga. Beograd i Novi Sad koji još uvek cene utvrđuju po m2, sa plaćanjem tokom cele godine su povećali cene za 30 %. Poslednje povećanje cena za isporučenu toplotnu energiju izvršeno je na osnovu Rešenja Gradskog veća 01. novembra prošle godine – kaže član GV za komunalije i ekologiju, Suzana Dulić.

Nakon donošenja Odluke o izmenama i dopunama Odluke o snabdevanju toplotnom energijom, utvrđeno je da se cena toplotne energije sastoji od varijabilnog i fiksnog dela. U skladu sa novom Odlukom usaglašen je i cenovnik pri čemu cena toplotne energije nije povećana, već je samo utvrđen drugačiji način formiranja cena, odnosno izvršena je preraspodela postojeće cene na fiksni i varijabilni deo sa primenom od 01. januara 2010. godine.

– Programom poslovanja Preduzeća za 2010. god. predviđeno je povećanje cena za isporučenu toplotnu energiju za 6 % u skladu sa projektovanom inflacijom. Varijabilni deo cene čine troškovi energenata koji se koriste u proizvodnji toplotne energije, a svi ostali troškovi predstavljaju fiksne troškove uključujući i troškove održavanje sistema. U periodu oktobar 2009.-oktobar 2010.god., cena energenata, kako prirodnog gasa tako i mazuta povećavala se iz meseca u mesec, pri čemu je cena prirodnog gasa u posmatranom periodu povećana za više od 20 %, a cena mazuta za više od 30 %. Na osnovu Zakona o energetici Preduzeće spada u kategoriju kvalifikovanog kupca, što znači da se cene energije utvrđuju ugovorom koji zaključuje kvalifikovani kupac i snabdevač. Zbog promene cene priorodnog gasa i mazuta, koji predstavljaju energente koje preduzeće koristi za proizvodnju toplotne energije, nastao je veliki disparitet cene toplotne energije u odnosu na cene energenata – istakla je Dulic.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

77 + = 84

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: