„Čija je ovo muzika?“

Na prvom zajedničkom koncertu kompozicija „Ravanica“, koju je sa učenicima pripremila profesorka Tamara Marković, proglašena za najbolje izabrano delo

Mecosopran Tamara Marković 20 godina suvereno je vladala operskim scenama Evrope, od Bukurešta, preko Berlina, Beograda, Maribora, gostovala po celom svetu od Japana do Argentine, ali poslednjih meseci ona se potvrđuje u novoj vrsti iskustva. Od drugog polugodišta predaje kamernu muziku u Srednjoj muzičkoj školi u Subotici.

– Posle više od 20 godina umetničkog scenskog rada osećala sam se spremnom da počnem da se bavim muzičkom pedagogijom. Nastupala sam krajem prošle godine na novogodišnjem koncertu u Gradskoj kući, i upoznala ljude u Muzičkoj školi koji su tražili nastavnike. Već od 16. januara počela sam da radim i drago mi je što se pedagogijom bavim u Subotici, u koju sam dolazila još kao student i pevala u predstavama dok je pozorištem rukovodio Ljubiša Ristić – priča Tamara Marković za „Politiku“.

 

Prema njenim rečima, ovdašnja muzička škola, stara 144 godine, poznata je po izuzetnim gudačima, i ona sada predaje deci koja potiču iz čuvenih muzičkih porodica. Rad sa mladim ljudima je inspirativan i zahtevan, a zahvaljujući uključivanju škole u muzičku saradnju, učenici imaju priliku za više međunarodnih nastupa.

 

– Muzička škola sarađuje sa srodnom stručnom školom „Ištvan Vantuš“ iz Segedina. Direktor naše škole Ištvan Antal i segedinske Ištvan Ujvari sačinili su program pod nazivom „Čija je ovo muzika?“, koji je finansirala Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje. To je jedan od retkih projekata iz oblasti umetnosti koji je dobio podršku ovog programa, i upravo zahvaljujući tome održavaju se zajednički koncerti svakog meseca – kaže Markovićeva.

 

Koncerti učenika dveju muzičkih škola održavaju se naizmenično u Subotici i Segedinu i tematski su uobličeni, pa je do sada predstavljena kamerna i crkvena muzika, a u planu je narodna i folklor, kao i horska muzika. Prvi koncert kamerne muzike održan je marta u Nacionalnoj galeriji u Segedinu i za to predstavljanje Tamara Marković je odabrala „Ravanicu“ od Rajka Maksimovića. Kao trio nastupili su Aleksandra Bukvić na klaviru, Dragana Nikolić, sopran i Jelena Grmača, flauta.

 

– Bilo je to prvi put da ovo delo izvodi neki trio. Kolege iz Mađarske su se potrudile i pre kompozicije emitovale slajd sa slikom Ravanice, i dali nekoliko istorijskih naznaka zbog čega je ona važna. Kada je potom usledila kompozicija, to je stvarno dočaralo jednu posebnu atmosferu. Nakon tog susreta „Ravanica“ je proglašena najbolje izabranim delom na ovom koncertu i bila sam veoma ponosna zbog toga – kaže naša sagovornica.

 

Ovi mesečni susreti učenika dveju muzičkih škola veliki su motiv i iskustvo za same učenike koji dobijaju novu priliku za nastupe i afirmaciju usred sveopšte estradizacije muzičke scene, ali i za same pedagoge.

 

– Već sam dogovorila odlazak na njihove časove, kod profesorice Zite Timee Šomođvari i ovi kontakti, razmena pedagoškog iskustva mnogo nam znače – kaže muzički pedagog.

 

Aleksandra Isakov

PolitikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR