Čija je VODA VODA (borba se nastavlja)

Iako je fabrici Laroucci voda, zbog kršenja prava intelektualne svojine, zabranjena proizvodnja nekada poznatog brenda „Voda Voda“, ona i dalje nastoji da kontingente koje navodno finansira grupa arapskih biznismena, izveze za Kraljevinu Bahrein. U četvrtak je još jedna isporuka, osamnaesta po redu, zaustavljena u riječkoj luci, a sedam utovarenih kontejnera stoji i u fabričkom krugu, saznaje Danas.

 

 

Ovoga puta za Bahrein je krenula pošiljka pod firmom Laroucci voda, ali kako je oblik flaše takođe zaštićen pravom na žig, hrvatske vlasti su zaustavile šleper.

Uz pitanje kako fabrika i pored zabrane proizvodnje i dalje pakuje vodu sa neznatno izmenjenim nazivom i ambalažom, dilema je ko je stvarni vlasnik tog preduzeća. Naime, na sajtu Agencije za privredne registre upisan je kao stopostotni vlasnik poznati košarkaš Vlade Divac, ali stoji i zabeležba da je to pravo u sporu sa osnivačem preduzeća Vojinom Đorđevićem, i da do okončanja sudskog postupka nije moguće prodati ili na drugi način otuđiti firmu. Bez odgovora je pitanje zbog čega su se onda neki članovi delegacije arapskih privrednika, koji su nedavno bili u poseti Novom Pazaru, predstavljali kao vlasnici Voda Vode i zbog čega je fabrika promenila ime u Laroucci voda.

 

Spekuliše se da proizvodnju, i pored zabrane, u ovom trenutku finansira jedna od nekoliko firmi koje grupa arapskih i domaćih biznismena otvara u Srbiji. Ovoga puta, navodno, reč je o preduzeću Belinco, osnovanom sa početnim ulogom od 11.000 dinara, u novembru prošle godine u Beogradu, na adresi Krunska 10, a kao vlasnici upisani su Dragan Kovačević sa udelom od 25 odsto kao i Khalil Eid Adam Darwish iz Bahreina, dok Laroussi Zine iz Alžira poseduje 50 odsto kapitala.

 

Inače, fabrika je već nekoliko meseci nesolventna jer su Komercijalna i Kredi banka blokirale žiro račun za iznos od 5,5 miliona dinara. Radnici nisu primili zarade za sedam prethodnih meseci, iako je inspekcija rada u poslednjem obilasku firme, naložila isplatu za oktobar i novembar. Od septembra prošle godine zaposleni se više nalaze na prinudnim odmorima nego u halama. Oni nerado govore za medije, jer postoji pretnja menadžmenta da će zbog izjava ili informacija koje daju novinarima uslediti otkazi.

 

Savetnik

 

Najednom od ročišta za utvrđivanje vlasništva Vlade Divac je potvrdio da je sa osnivačem preduzeća Voda Voda i Gorki list, Vojinom Đorđevićem sklopio ugovor sa namerom da od njega otkupi jednu trećinu tih firmi. Kako je uspeo da se i pored toga upiše kao jedini vlasnik i danas je nejasno, ali se zna da je tom procesu „kumovao“ Zvonko Nikezić, vlasnik konsultantske kuće Ces Mekon, koji je do februara prošle godine bio i direktor u oba Divčeva preduzeća. Nikezić je trenutno u pritvoru zajedno sa bivšim ministrom poljoprivrede zbog saveta datih u slučaju Azotare.

 

DANASKOMENTARI

  1. zorandjala kaže:

    sta ovde jos ima cudno. covek sakupljao pare za izbeglice, radilo se o milionima dolara.nije kupio nista al je dobio fotelju.usput ona manekenka sto je isto sakupljala pare je to odlezala.sta mislite dali djordjevic sme reci da mu divac nije platio.cisto sumnjam.

OSTAVITE KOMENTAR