Columbia pictures u Subotici (1969. godine)

Dok u Likovnom susretu traje izložba stolica, prilika je da se podsetimo američkog filma „12 stolica“, za čije je neke delove, kao kulisa poslužila upravo Subotica i njeni građani kao statisti. Pozorište je predstavljeno kao spoljašnjost moskovskog muzeja nameštaja a kao enterijer je iskorištena Gradska kuća:
Slika

Slika

Film Mela Bruksa je rađen po istoimenom satiričnom romanu Iljifa i Petrova. Glavni junak, Ostap Bender, čiji lik tumači Frank Langella, junak je više romana, koji je vremenom postao arhetip, simbol kombinatora, koji dolaze do novca na sumnjiv način, poput Del Boya.

 

Frank Langella u filmu THE BOX (2009.g)
Slika

U insertu ćete prepoznati enterijer gradske kuće a potom i ulicu Đure Đakovića (1969.g).KOMENTARI

 1. Statista kaže:

  Lep insert, ali trebalo bi videti ceo film, dosta toga ima od Subotice. Mala ispravka: posle enterijera Gradske kuće prvo se vidi Engelsova ulica, sada Matije Korvina, i to kapija od Prokeš palate. Zatim se vidi Lenjinov park u pozadini iza kojeg je Sokolski dom, odnosno "Jadran", pa u sledećem kadru tek Đure Đakovića desna strana snimano od "Jadrana", odnosno iz parka. Poslednji deo je, naravno, sniman na željezničkoj stanici. Sećam se dobro snimanja na Trgu slobode, pošto sam bio statista u tom filmu!

 2. Lansky kaže:

  Gledajući insert, čovek shvati da su svi poznati dokumentarni snimci crno beli. Subotica 1969. godine, u boji deluje mnogo bliskije.
  Ako se sećate još nekih detalja vezanih za snimanje ili za to vreme, slobodno napišite.

  Slika

 3. gost kaže:

  svaka ti cast!!! Gde si ovo iskopao???
  Kapa do poda!

OSTAVITE KOMENTAR