„Čovek-duh“ iz Subotice ojadio Hrvatsku za 3,7 miliona evra

Rešenjem Trgovačkog suda u Osijeku 21. aprila 2021. pokrenut je stečajni postupak nad kompanijom „Endre Trade“ iz Vukovara čiji je vlasnik srpski državljanin Roland Moric iz Subotice. Kako se navodi u privremenom izveštaju stečajne upravnice Blanke Gambiraže, firma „Endre Trade“, koja se bavila veleprodajom pšenice i drugih žitarica između Hrvatske i Mađarske, napravila je dug prema Poreskoj upravi od više od 28,5 miliona kuna, odnosno oko 3,7 miliona evra!

Bio bi to zapravo samo još jedan u nizu stečajnih postupaka da se u međuvremenu nije utvrdilo kako je Rolan Moric zapravo „čovek-duh“ o kojem ne postoje nikakvi tragovi ni dokumenti kako bi se moglo doći do njega i naplatiti barem deo potraživanja.

Tako je Gambiraža utvrdila da su računi i novčana sredstva bila u neprekidnoj blokadi 245 dana i to do dana izdavanja potvrde Fine 29. aprila 2021. Ali ni tu nije kraj jer je Gambiraža utvrdila kako Roland Moric, kao vlasnik kompanije, nema registrovan broj telefona niti u jednom imeniku, piše Večernji list.

Niti u Subotici, gde Moric ima prijavljeno prebivalište, takođe nema prijavljenoga broja telefona niti čoveka s tim imenom i prezimenom iko poznaje. Gambiraža je poslala na adresu sedišta dužnika u Vukovaru poštom pisani poziv, ali se on vratio neuručen.

Apsurdi se ređaju i dalje jer na adresi kompanije u Vukovaru, u poslovnoj zgradi s nizom usluga i prodavnica za „Endre Trade“ niko ne zna. Nema niti skladišta u kojem bi se, prema bilansu, trebalo nalaziti zalihe pšenice.

Moric u Hrvatskoj nije imao niti vozilo registrovano na svoje ime, nije je imao prometa nekretnina, a ni sudskih postupaka.

– Ovo je klasičan slučaj „otvori – zatvori“. Radi se o „čoveku-duhu“ koji nije ostavio nikakvih tragova, koji je napravio višemilionski dug i nestao. Što se tiče mene, kao stečajne upravnice, ja sam svoj posao završila i u ovom slučaju ne mogu više ništa da uradim. U Poreskoj upravi sam saznala da je poreski dug utvrđen sprovedenim poreskim nadzorom dužnika kao i da je u toku kazneni postupak u kojem je ovaj dužnik samo jedan od još nekoliko okrivljenih – rekla je Gambiraža.

U okviru postupka Gambiraža je razgovarala i s knjigovotkinjom iz Vukovara koja je vodila poslovne knjige kompanije „Endre Trade“ od 19. oktobra 2017. do 18. septembra 2019. U izvještaju stoji kako je od nje saznala da se dužnik bavio veleprodajom žitarica između Hrvatske i Mađarske kao i da je njoj uredno dostavljao račune za knjiženje, ali i da joj ništa nije bilo poznato u vezi sa nezakonitim radnjama dužnika, sve dok i sama nije bila pozvana u DORH. Rekla joj je i da nikada nije bila u prostorijama sedišta dužnika, niti je videla robu koja se prodavala.KOMENTARI

  1. Ana kaže:

    A papire za knjiženje je dostavljao duh?

  2. d01089 kaže:

    @Ana ja knjigovodju ni ne vidjam. Sve fakture, ugovori i slicno se salje preko e-maila ili resava preko telefona. Racune drzim kod sebe, jer je knigovodji dovoljna digatalna kopija.

  3. sabadka kaže:

    al zato FB nalog ima 🙂 Koji sam ja detektiv!

OSTAVITE KOMENTAR

+ 89 = 96

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: