Crni labud razdora

Već godinama u nazad, za mnoge ljubitelje filma, dodela Oskara znači svojevrsnu selekciju filmova koje vredi gledati. Svi ostali koji ne dobiju oznaku „Oskar“ ili „Nominovan“ – kao da nisu ni snimljeni. Znajući za tu naviku gledalaca, distributeri i bioskopdžije, odmah posle dodele kreću sa prikazivanjem „prve lige“ sa crvenog tepiha.
Subotički bioskop Lifka, od jesenas je deo svog repertoara rezervisao za komercijalnije filmove, vodeći se shvatanjem da film nije samo umetnost, već i zabava te da se između ta dva pojma ne može staviti jasna granica. Nova politika je odmah dala rezultate. Uvidevši to, i bioskop na Otvorenom Univerzitetu – Eurosinema, svoju orijentaciju prema evropskom filmu, dopunio je i ponudom američkih hitova. Tako je neminovno došlo do ukrštanja interesa sa komšijama i trkom za nevelikim brojem filmova iz „Oskar superlige“.
Već za 14. april, oba bioskopa su najavila isti film – Crni labud (Oskar za žensku ulogu). Kako distributer nije imao dve kopije, morao je da otkaže onom sa manjom salom – Lifki. Propao je i pokušaj da se postigne džentlmenski dogovor jer se onaj veći pravda prirodom liberalnog kapitalizma – veća riba jede manju. Koliko je Otvoreni U. velika riba, to nije najtransparentnije. Posle izbegavanja privatizacije zgrade, nastavljena je egzistencija u tamnom vilajetu biznisa i politike, gde UO ima uporište. Ono što vidimo na površini, to je novo rivalstvo i konkurencija koja može da donese kvalitet a nadamo se, ne međusobno sputavanje.
Za sada se prvi oglasio bioskop Lifka, porukom svojim prijateljima:
Zbog nefer konkurencije Eurocinema (koji promoviše evropski film!) američki film Crni labud neće igrati u Art bioskopu. Umesto toga pripremili smo vam jedan od najboljih američkih horora po mišljenju čuvenog Stivena Kinga – Pusti pravog da uđe. Od 14. do 17. aprila u 18h i 20h.

SlikaKOMENTARI

  1. Gost kaže:

    Monopol u bilo kojoj sferi delovanja je los za drustvo, a ovde je reč o klasičnom monopolu i zloupotrebi političkog položaja ekipe oko Dejana Zvekića koja politicki status u gradu koristi kako bi u potpunosti uništila konkurenciju u kulturi. Budžetksa sredstva se troše na projekte Fokusa i projekte oko otvorenog univerziteta i tako se uništava konkurecija van odredjenih krugova. Ovaj slučaj je primer da ukoliko želite da se bavite festivalima, filmovima, koncertima morate pokucati na prava vrata ako ne ostadoste bez podrške "grada".

  2. ByTheWay kaže:

    Poruka i jednima i drugima da se bave sobom a ne drugima. Filmova ima dovoljno a vi se glozite oko jednog filma. Ne dizite nos sto ste podigli bioskop iz mrtvih (Lifka). Prodajete robu koja se u svetu trazi a kod nas se ne zna prodati. Kad budete ziveli iskljucivo od prodatih karata onda cete dobro raditi svoj posao.

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: