Crnogorski jezik kao službeni u Subotici

Od sledeće godine bi, Viši sud u Subotici mogao da dobije prve sudske tumače za crnogorski jezik, a do sada, je crnogorski jezik ušao u službenu upotrebu u Malom Iđošu, gde Crnogorci čine više od 22 odsto stanovništva.

Slika

Ideja da crnogorski uđe u službenu upotrebu u toj opštini potekla je od Udruženja Crnogoraca "Krstaš", u obližnjem Lovćencu. Većina Lovćenaca poreklom je iz bokokotorskog, barskog i cetinjskog sreza, a u selo su stigli tokom kolonizacije, posle Drugog svetskog rata.

U udruženju "Krstaš" kažu da su predlog podneli, jer im zakon dozvoljava tu mogućnost. Naime, pripadnici nacionalnih manjina, u onim mestima u kojima čine više od 15 odsto stanovništva, imaju prava da svoj maternji jezik koriste kao službeni. U Lovćencu, u opštini Mali Iđoš, koji se smatra i crnogorskom prestonicom u Bačkoj, Crnogorci čine 60 odsto stanovništva.

"Crnogorcima je to važno, jer tako čuvaju svoj nacionalni identitet. Plan je da sledeće godine crnogorski jezik uđe u prosvetu. Crnogorcima veoma znači da u školi uče svoj jezik", kaže Dragan Martinović iz Crnogorske partije.

Izvor: RTSKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 30 = 32

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: