Čuvari privida

Najuglednije domaće priznanje za pesničko stvaralaštvo-Zmajeva nagrada Matice srpske,   dodeljeno je subotičkoj pesnikinji Mariji Šimoković (1947), za poemu „Čuvari privida“ (Medijska knjižara „Krug“, Beograd, 2012), ali i za celokupan književni opus.

Tako je odlučio žiri u sastavu Mihajlo Pantić (predsednik), Bojana Stojanović Pantović, Ivan Negrišorac, Đorđo Sladoje i Đorđe Despić- saopšteno je u MS.

 

Žiri je proteklu pesničku izdavačku godinu ocenio kao produktivnu, i poetički i generacijski. Iako je poezija kao žanr marginalizovana, svake godine se tokom žiriranja izdvoji više sjajnih pesničkih rukopisa. Uz nagrađenu Šimokovićkinu  knjigu, u najužem izboru ovoga puta su se našle zbirke „Iznad oblaka“ Veroljuba Vukašinovića, „U varljivom životu“ Vase Pavkovića i „Svemoćna gospođa“ Milana Đorđevića .

 

Marija Šimoković je autorka dvanaest knjiga poezije i dva lirska romana. Iako nije u žiži javnosti, njeno stvaralaštvo učinilo je jednim od najupečatljivijih pesničkih glasova sa ovih prostora. Nagrađenu lirsku poemu „Čuvari privida“ čini dvanaest pevanja, moderno napisanih, bogatih i jezički i stilski, naglasili su članovi žirija MS. Autorka koristi mitske likove, veliča moderni urbani život velegrada, koristi i formu lirske kantilene. Poema osvaja zamamnom lirskom lakoćom i daje veliki doprinos ovom žanru u srpskoj književnosti, čulo se juče u MS.

 

Zmajeva nagrada Mariji Šimoković će biti uručena 16. februara, na Dan Matice srpske, kako nalaže tradicija . Matica ovo priznanje dodeljuje od 1953. godine, a većina dobitnika su najznačajnija imena  jugoslovenske i srpske književnosti. Među njima je samo pet pesnikinja, sa žaljenjem je konstatovao žiri.

 

Predsednik Matice Dragan Stanić juče je najavio da će 16. februara zvanično otpočeti obeležavanje dvestote godišnjice rođenja Petra Petrovića Njegoša. Matica je sa SANU i Akademjom nauka i umetnosti Republike Srpske nosilac aktivnosti vezanih za ovaj jubilej.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR