Cvetanje ambrozije u jeku

Od polovine avgusta svaki 15 Subotičanin obratio se za pomoć lekaru zbog alergijskih reakcija na polen ambrozije. Broj onih koji u vreme cvetanja ambrozije osećaju simptome kao što su otežano disanje, suzenje očiju, promene na koži, kijavica, ali i gušenja, neprestano raste.

 

Svaka peta osoba u Srbiji, odnosno 1,5 miliona ljudi, pati od alergije na ambroziju , pokazuje nezvanična procena Agencije za zaštitu životne sredine, pošto se zvanična evidencija o tome ne vodi.

 

Ambrozija najviše cveta od druge polovine avgusta do kraja oktobra. Prema podacima svetske zdrvavstvene organizacije svaka četvrta osoba na svetu je alerginčna na polen ambrozije koji pima najača alergena svojstva u odnosu na preostalih 24 polena u vazduhu koji se mere.

 

U odnosu na prošli godinu manja je koncentracija polena ambrozije u vazduhu u Subotici.U vazduhu polen ambrozije je prisutan 100 dana, a kritični period je od druge polovine avgusta do kraja septembra.  U prošloj godini se lekaru javilo oko 9.700 Subotičana, od čega 3.300 dece sa problemima izazvanim alergijama na korove.KOMENTARI

  1. suboticanin kaže:

    Trebamo kao nekada organizovati radne akcije.
    Na radnoj akciji bi cupali iz korena ambroziju i spaljivali je jer je to jedini nacin da se ona iskoreni ali sve se mora obaviti pre nego sto procveta i baci seme.

OSTAVITE KOMENTAR

45 + = 51

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: