Da li će da počne gradnja Regionalne deponije?

LOKACIJA REGIONALNE DEPONIJE U SUBOTICI KONAČNO ODREĐENA

IZGRADNJA DEPONIJE (NI)JE POLITIČKA ODLUKA?

Opasan, komunalni, medicinski i druge vrsta otpada završavaju na deponijima. Prostor na Bikovačkom putu je najpovoljniji za izgradnju Regionalne deponije. Izboru lokacije treba pažljivo pristupiti, da ne bi bila još jedna investicija koja je započeta, a nije završena, izjavio je prošle godine gradonačelnik Subotice.

U Subotici konačno su se stekli uslovi i političke strukture dogovorile o izgradnji Regionalna deponija za opštine: Kanjiža, Senta, Bačka Topola, Mali Iđoš i grad Subotica. Pre nešto više od godinu dana zaposleni u d.o.o. “Regionalna deponija”, prema pokrajinskoj studiji su rekli da je najbolja lokacija u naselju Verušić, u blizini nekadašnje fabrike “Azotara”. Meštani Verušića su mesecima bitku vodili da se deponija ne gradi u njihovoj blizini, jer su već jednom bili prevareni. Sada je prema mišljenju stručnjaka druga lokacija povoljnija. Ona se nalazi na Bikovačkom putu, prostoru koji je dva kilometra udaljen od Oroma. U d.o.o. “Regionalna deponija”, kažu da su oni još u decembru 2008. predali gradonačelniku Subotice predlog odluka o dve moguće lokacije za izgradnju deponije, ali da je njihov predmet bio "u fioci" i nije stavljen pred Gradsko veće za na razmatranje.
– Prostornim planom Subotice za izgradnju Regionalne deponije pogodne su bile tri lokacije, ali smo od prve odmah odustali. Sada su stručnjaci mišljenja da je najbolja lokacija za izgradnju deponije na Bikovačkom putu, jer će svim opštinama biti blizu. Čekamo da Gradsko veće usvoji ovaj predlog, a nakon toga će se naći pred odbornicima Skupštine grada i tek onda može da se krene sa izradom tehničke dokumentacije za izgradnju objekata i strateške procene uticaja na životnu sredinu – izjavila je prošle godine za lokalnu televiziju, direktorka preduzeća “Regionalna deponija”, Andrea Kikić.

U skladu sa Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom, da se veća količina otpada transportuje na manju udaljenost, a manja količina otpada na veću udaljenost, Regionalna deponija treba da bude izgrađena na teritoriji Subotice. Iako je prošlo više od godinu dana kako je lokalni parlament usvojio odluku da na teritoriji Subotice bude izgrađen objekat, pošto je opština Kanjiža odbila predlog da deponija bude na Bikovačkom putu, Vlada Srbije je pre nekoliko dana odlučila umesto pomenutih šest opština i usvojila predlog. Objekat će se graditi na 40 hektara državnog zemljišta.

Da podsetimo, političke prilike u gradu u protekle dve godine su bile takve da su SVM i DS jedni na druge prebacivali "krivicu" zbog čega još uvek nije određena lokalcija. S druge strane, gradonačelnik Subotice, Saša Vučinić, prošle godine je rekao da određivanje lokacije nije najbitniji element u formiranju regionalne deponije i ne može biti plod političke odluke.

– Treba da razumemo i shvatimo da je otpad sirovina koja se prerađuje i od koje mogu da se dobiju razni proizvodi, poput električne i toplotne energije, gas i slično. Nije mi jasno zbog čega se forsira jedna po jedna lokacija. U početku su forsirali prostor u naselju Verušić, a sada na Bikovačkom putu. Sa druge strane, smatram da je bitno da znamo kakvu Regionalnu deponiju želimo i onda da počnemo da je gradimo– ističe Vučinić.

Investicija košta 12 miliona evra i za pripremu i izradu potrebne dokumentacije potrebno je dve godine. Izgradnjom objekata treba da se reši problem sa otpadom za 260.000 stanovnika, koliko živi u navedenim opštinama. Godišnje se na ovim prostorima stvara oko 80.000 tona otpada.

Najviše organskog otpada

Prema podacima sličnim našoj zemlji ljudi najviše stvaraju organskog otpada u domanćistvu 35 do 40 odsto, zatim od materijala najviše se baca papir i karton, do 40 odsto, pa stakla šest, metala četiri, a plastike 12 odsto. Opasni otpad čini jedan odsto ukupnog otpada, a ostali otpad čini 13 odsto.

U Srbiji ne postoji sistemsko rešenje prikupljanja i tretiranja iskorišćenih baterija. Sa stanovišta životne sredine one predstavljaju opasan otpad i ako ne bi smeli, građani ih odlažu sa komunalnim otpadom.

Autor: Sandra IrševićKOMENTARI

  1. coyote kaže:
    U d.o.o. “Regionalna deponija”, kažu da su oni još u decembru 2008. predali gradonačelniku Subotice predlog odluka o dve moguće lokacije za izgradnju deponije, ali da je njihov predmet bio "u fioci" i nije stavljen pred Gradsko veće za na razmatranje.

    Mnogi delovi teksta su dobri ali bih ovaj izdvojio. U fioci gradonacelnika svi dokumenti ostaju poprilicno dugo.

OSTAVITE KOMENTAR

66 + = 70

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: