Da li će doći Lidl da obori cene?

U Srbiji za sada, iako se godinama najavljuje, ne posluje nijedan pravi diskontni lanac, koji bi ponudio niže cene hrane, ali i “zaoštrio” tržišnu utakmicu.

Potrošačima bi proizvodi za svakodnevnu potrošnju, pre svega osnovne životne namirnice, bili prodavani po znatno pristupačnijim cenama, kao što to rade u Evropi “Lidl” i “Aldi”.

 

Jedan od tih lanaca osnovao je preduzeće pre tri godine u Srbiji, ali kupcima još nisu otvorili svoja vrata.

 

U okruženju, inače, posluje nekoliko diskontnih lanaca. Osim “Lidla”, u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj prisutan je Kaufland, u Mađarskoj, Sloveniji i Grčkoj posluje nemački “Aldi”, u Mađarskoj Kora…

 

Nemački internacionalni lanac “Lidl” registrovao je firmu u Srbiji krajem 2010. godine, ali ne precizira kada će otvoriti prodajne objekte. Jedino je poznato da su kupili zemljište u nekoliko srpskih gradova i da će istovremeno otvoriti sve svoje maloprodajne objekte.

 

“Lidl” planira da uloži u narednom periodu oko pet miliona evra na ovdašnje tržište. Prvi korak je već napravljen – kupovina zemljišta u sedam gradova – Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Novom Sadu, Nišu, Smederevu, Beogradu.

 

Poslovna politika kuće predviđa da se prvo kupe i opreme lokacije, a potom da se gotovo u isto vreme otvori više objekata, kažu u predstavništvu te kompanije u Beogradu, ali ne preciziraju kada bi do toga moglo da dođe.

 

Diskonteri se trude da njihovi maloprodajni objekti i kompletna operativa budu mnogo jeftiniji.

 

Njihovi objekti su skromni, potrošači uglavnom sami otvaraju kutije i bez ičije pomoći biraju robu. Recimo, ne šire svoj asortiman na 50 vrsta čokolada, već prodaju samo dve-tri, koje kupuju u mnogo većim količinama, pa kod dobavljača dobijaju povoljnije uslove u nabavci, što se kasnije prenosi na potrošače.

 

Prosečna plata u Srbiji od 450 evra, iako je za poslednjih godinu dana osetno povećana, prilično je opterećena brojnim izdacima. Prosečna porodica, prema statističkim proračunima, na hranu troši oko 43 odsto zarade, oko 25 odsto “odlazi” na komunalije, još oko 15 odsto treba izdvojiti za troškove prevoza.

 

Za kupovinu obuće, odeće, školskog pribora gotovo da ne ostaje ništa.

 

B92KOMENTARI

 1. ernest kaže:

  Ko lupa gluposti o 450 eura prosecne plate i da se osetno povecava kako vas nije sramota pitajte dacica vucica i ostale iz vrhuske kolika je njihova prosecna plata njih LIDL ne interesuje

   

 2. bonnie kaže:

  Dobro bi bilo, ali nacekacemo se jos.
  Otkud podatak, da je plata 450 EU? U mojoj okolini ima i diplomiranih is majstora, ali niko nema tolku platu…
   

 3. Sasa kaže:

  Zvanicno ta plata jeste tolika, 46.000 dinara u aprilu. Informisite se http://www.paragraf.rs/statistika/01_stat.htm

 4. mctunn kaže:

  sva proizvodnja je privatizovana,,,a gde ste vi videli da SIT GLADNOM VERUJE…samo na papiru je stavljen prosek i to za gospodu u kancelarijama koji zivi od nas sirotinje,,,,uhhh,,bolje da samo ovo napisem jer ako bi nastavila mislim da bi me zatvorili…klosari nista drugo.

 5. ...... kaže:

  Ne znam licno nikog u Subotici ko ima 30.000 dinara mesecnu platu, a ne 450 evra. 😀 Ne kazem da nema takvih, ali ih ne poznajem.

 6. Ivica kaže:

  Sasa:

  Zvanicno ta plata jeste tolika, 46.000 dinara u aprilu. Informisite se http://www.paragraf.rs/statistika/01_stat.htm

  Nema tu ništa zvanično, to je samo statistika rađena na bazi uzorka, odnosno nekoliko preduzeća iz svakog grada…već prežvakana tema…

  Nego da se vratim na tekst…”planira da uloži u narednom periodu oko pet miliona evra na ovdašnje tržište” ….da nisu izostavili koju nulu….za te pare možda mogu da izgrade dva mala tržna centra, a ne celu mrežu u Srbiji…

  Razočaran sam što još uvek nema jasnih informacija kada konačno ulaze na naše tržište… 

 7. stormwatch kaže:

  Koliko vi placate Rittersport?

 8. Xmen kaže:

  Sasa:

  Zvanicno ta plata jeste tolika, 46.000 dinara u aprilu. Informisite se http://www.paragraf.rs/statistika/01_stat.htm

  Ovde napišite odgovor… Ti jedeš meso, ja kupus, a u proseku jedemo sarmu ! To ti je statistika druže moj, koja nikad veze sa relnim životom nije imala !!!

 9. yellowstone kaže:

  plate 45o evra…..niste normalni…..

 10. nele kaže:

   

  stormwatch:

  Koliko vi placate Rittersport?

   

   

  Kod mene u Arandjelovcu ove cokolade kostaju minimum negde oko 140 dinara i to u trgovinskom lancu koji snabdeva nas "cuveni" DIS !!!!

 11. stormwatch kaže:

  Uvek je bio Ritter Sport skup u Srbiji a ja ne znam zasto, dosta su bolje od Milke, a Milka tamo drzi primat pa verovatno zato a i uvozi je miskova firma ako se ne varam, meni je uvek bilo interesantno pakovanje i ogroman broj razlicitih ukusa, cena im u prodavnicama u DE varira od 39 do 89 centi po tabli, zavisi gde se kupuje. Dok je ona velika od 200gr uvek 1.49 Euro a nekada je i 1.19 Euro na popustu. Mi smo uvek imali problema sa parama, pa smo uglavnom sve kupovali u madjarskoj gde je uvek bilo jeftinije i bolje…npr Tesco…a kada covek nauci na Nemacke cene, onda mu madjarske izgledaju visoke. Pitajte zasto su cene prehrambenih proizvoda u Srbiji toliko velike? Koji se to pametni beogradjani sponzorisu na narodu koji nema para?

OSTAVITE KOMENTAR