Da li će se krenuti sa čišćenjem jezera na proleće?

Ukoliko se sve kockice poklope a potrebno je mnogo toga da se poklopi, čišćenje Palića bi moglo da startuje iduće godine.

Slika

Kako smo svojevremeno u tekstu pod nazivom NIP i Subotica u 2011. godini DEO 1 objavili, nadležni u Park Paliću su prema NIPu aplicirali za sredstva u iznosu od 100 miliona dinara namenjena za odmuljivanje jezera.

 

O čemu se radi?
Ideja je da se od Voda Vojvodine iznajmi jedan refuler, koji bi se preneo na Palić i u zavisnosti od visine odobrenih sredstava u narednih dve godine vadili mulj iz jezera i to isključivo iz turističkog sektora. Za ovaj posao nije potrebna projektna dokumentacija, pa bi se sa poslom vađenja mulja moglo startovati već na proleće. Međutim postavlja se pitanje, gde bi se taj mulj odlagao? Postojeći mulj bi se utrošio na izgradnju laguna i sistema geotuba kojim bi se sanirale posledice erozije, ali za ovaj drugi deo radova je potrebna projektna dokumentacija koja bi se radila paralelno sa vađenjem mulja.

 

– Deo radova mogao bi da počne već s proleća. Radi se o onim radovima za koje nije potrebna projektna dokumentacija. Potrebno je da Vode Vojvodine, refuler koji imaju i nije im u nikakvom random rasporedu, prebace na Palić i da se mulj vadi u privremenu lagunu – govori za GradSuboticu Jasmin Šečić.

 

Na pitanje, kako bi se mogao finansirati ceo projekat, Šečić navodi je Park Palić aplicirao za sredstva NIPa, ali da bi bilo krajnje korektno da to isfinansiraju Vode Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za ekologiju.

 

– Mi Subotičani plaćamo takse i red bi bio da deo tih sredstava pokrajina vrati kroz ovu aktivnost. Očekujemo da pokrajina sledeće godine izdvoji sredstva i uključi se u finansiranje Parka Palić na ovaj način – isitče Šečić.

 

O celom sličaju je svoj stav dao i institut Jaroslav Černi koji je tokom leta prezentovao predlog sanacije jezera Palić i Ludaš i koji predviđa potpuno identičan sistem vađena mulja putem refulera.

 

Više o ovome na:
Izmuljivanje Palića hidrauličnim putemKOMENTARI

  1. Radic kaže:

    ovo vam je sipanje iz praznog u suplje ovaj projekat treba odmah zaustaviti ovaj nacin ne vredi nista za jezero i poboljsanje kvaliteta vode mulj se na moze na taj nacin odstraniti iz jezera ,dok se ne odstrani voda a zatim dozerima i ultovima ne ocisti dno jezera nece se popraviti kvalitet vode i dalje cee ostati status zabranjeno kupanje . ja sam ribolovac ja znam tacno kako izgleda dno palica i koliko mulja ima u koritu jezera ikako se mulj ponasa u vodi danas gde ga ocistis sutra ko da ga nisi ni cistio znam jer ribolovci na svojim mestima za ribolov rade to hitno menjajte taj projekat ne valja to ce biti bacene pare a palic idalje septicka jama !!!

  2. pravopis kaže:

    Znaci interpunkcije i veliko slovo su veoma korisni.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 13 = 18

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: