Da li DS pomaže Mađarskom pokretu?

Prema nezvaničnim informacijama, Mađarski pokret koji je registrovan kao nevladina organizacija, prikuplja potpise nužne za republičku izbornu listu uz podršku drugih srpskih partija. Navodno Demokratska stranka koju predvodi Bojan Pajtić u više gradova potpomaže prikupljanje potpisa za Mađarski pokret, kako bi ovo udruženje građana zajedno sa DZVM predalo izbornu listu na republičkom nivou. Vezano za ovaj slučaj smo postavili pitanje i predstavnicima Mađarskog pokreta, ali oni nisu želeli da daju izjave zato što proces prikupljanja potpisa još uvek teče. Nezvanično su rekli da nije istina da im DS pomaže u prikupljanju potpisa. Aleksandru Jerkov smo dobili preko telefona. Portparolka DS je na našu molbu rekla da nisu istinite tvrdnje po kojima demokrate pomažu Pokretu Mađara u prikupljanju potpisa. Ona je dodala da oni pregovaraju sa svim demokratski opredeljenim snagama, pa se tako ne ograđuju ni od saradnje sa Mađarskim pokretom.

 

svm

Aleksandra Jerkov, portparolka DS: „Demokratska stranka sarađuje sa svim strankama demokratske orijentacije. I naravno da ćemo sarađivati i sa Mađarskim pokretom. Gospodin Korhec je bio na onom sastanku koji je organizovan u Demokratskoj stranci, na kojem su bili predstavnici 27 ili 28 stranaka i pokreta. I sarađivaćemo naravno sa svim strankama koje su demokratski orijentisane. Kao i do sada.”

Pitali smo Savez vojvođanskih Mađara kako poslednja dešavanja utiču na izbornu aktivnost stranke. Prema rečima Karolja Pala, poverenika predsedništva SVM, po njegovom mišljenju Mađarski pokret svojim snagama ne bi mogao da samostalno prikupi više hiljada potpisa potrebnih za republičku izbornu listu. Dodao je da Mađarski pokret pokušava da uspomoć Demokratske stranke kao i drugih političkih stranaka prikupi potrebnu podršku. On smatra da Pokret Mađara zato pribegava ovakvim sredstvima jer u naseljima u kojima žive Mađari i gde prikupljaju potpise, njihovu listu sigurno ne podržava više hiljada ljudi.

Karolj Pal, poverenik predsedništva SVM: „Kako to vidimo i pratimo iz prikupljanja potpisa, imajući u vidu ono što su oni ostvarili u proteklom periodu, jako je teško zamisliti da vojvođanski Mađari sa toliko, sa više hiljada potpisa podrže izbornu listu Mađarskog pokreta na republičkom nivou, sa preko deset hiljada potpisa. Za to je nužna pomoć drugih stranaka. Nedvosmisleno je da to čine uspomoć podrške Demokratske stranke, kao i uz pomoć drugih stranaka. Naime, i dosadašnje iskustvo pokazuje da se jako mnogo interesa nadovezuje za to da Savez vojvođanskih Mađara, kao najlegitimnija i najsnažnija stranka vojvođanskih Mađara, ima što više poteškoća, bilo o kojim izborima da se radi. To nije samo sada, to je i ranije bilo tako. Osnovni cilj tih aktivnosti koje čini Mađarski pokret, trenutno je da oslabe zastupanje vojvođanskih Mađara. Ne samo na republičkom, već i na drugim nivoima na kojima izlaze na izbore.”

 

Pannon rtvKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Uspandrcao se Maglai. Hoce opet da zasedne, ali mislim da ce mu se okliznuti najveca fotelja. Podrzao bi pokret, ali ne mogu upravo sto zele ponovo njega za gradonacelnika. Ako mu demokrate pomozu u obezbeđivanju potpisa onda i njima nesto fali, obzirom kako se prema njima poneo.

 2. STeve kaže:

  Madjarski Pokret jeste projekat DS-a. Nakon odlaska Kase, nisu u njima vise imali dobrog saradnika. Pokusavali su i da ga vrate na celo SVM, elem na kraju po uzoru na Bunjevce i Hrvate, zatim na vlastitu sudbinu, razbijanjem SVM-a pokusavaju da stvore dva manje bitna cinioca u gradu i u drugim mestima, gde im proporcije ne odgovaraju..
  Zivo me zanima na cemu ce ovo da se zavrsi. Ovo mi je jedina interesantna stvar u kontekstu ovih izbora.

 3. Vesko kaže:

  Jedva su skupili sebi potpise, a zasto bi oni pomogali Maglaiu kada znamo kako ih je izigrao, a nista bolje nisu prosli ni sns-ovci i bas lepo sto su mu dali podrsku, neka ga uzivaju i dozvoljavaju da gazdaju kako hoce, da spaja jkp kako njemu odgovavara, da postavlja svoje kadrove, koje stiti da ne moraji podnositi finasijske izvestje za potrosena budzetska sredstva. Tek ce mo vidimo koliko je zaduzio grad. Bas steta ovog pokreta, kada je u njemu aktuelni gradonacelnik, a inace sve ok za gospodina Korheca i druge clanove.

 4. JOZEF kaže:

  ma svi ste mi vi posteni i vredni

OSTAVITE KOMENTAR

37 + = 46

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: