Da li je Odluka o kućnom redu uvela red u zgrade?

Prošle su dve godine od kako je na snagu stupila Odluka o kućnom redu po kojoj su vlasnici stanova u mnogo značajnijoj meri nego do tada obavezani da se staraju ne samo o instalacijama i uređajima, redu i higijeni unutar zgrade, nego i održavanju čistoće i zelenila oko nje a u zimskom periodu uklanjanju snega kao i ledenica sa krovova i zajedničkih delova zgrade. Šta se primenom Odluke promenilo u odnosu na ranije propise u ovoj oblasti i koje su, nove, obaveze stanari-vlasnici preuzeli?

4033_1
I pored Odluke o kućnom redu, veš se i dalje suši na terasama
sa ulične strane: jedna od zgrada u okolini Aleje Maršala Tita

„Stara Odluka o kućnom redu bila je iz 1988. godine i od tada nije bila menjana. U međuvremenu se struktura vlasništva promenila, umesto većinskih društvenih stanova ili stanova solidarnosti, sada su oni najvećim delom privatno vlasništvo pa je donošenje Odluke predstavljalo potrebu prilagođavanja nastaloj situaciji.Vlasnik je dužan da se ponaša kao vlasnik, znači da održava celu zgradu i instalacije, to je njegovo privatno vlasništvo, nema više SIZ-a stanovanja da popravlja lift, kreči zgradu svake tri godine, to je sada privatno vlasništvo, i stanari sami odlučuju kada šta treba da rade. Većina je poverila održavanje službi pri Direkciji za izgradnju grada, ali skupštine stanara mogu same da odlučuju da li će da prihvate njih ili će sami da izaberu neko privatno preduzeće ili preduzetnika koji će da brine o zgradi“, kaže komunalni inspektor Stevan Rajnović.

Šta su zadaci Komunalne policije a šta Komunalne inspekcije kada je u pitanju sprovođenje odluke o kućnom redu i kakva su dosadašnja iskustva?

„Svaka zgrada koja ima više od deset stanova formira Skupštinu stanara, a ako ima manje onda Savet. Dešava se da ljudi nekako još nisu naučili da brinu o svojoj imovini i da ne ugrožavaju drugog koristeći svoja prava, pa u takvim slučajevima, na zahtev građana ili Skupština i Saveta stanara, ako nisu u stanju da sami reše problem, nastupamo mi. Nastojimo da postignemo dogovor mirnim putem, i u najvećem broju slučajeva to i uspevamo, najčešće već posle jedne ili dve opomene. Dok Komunalna policija ima pravo da nesavesne kažnjava, podnosi prijavu sudiji za prekršaje ili u težim situacijama i krivičnu prijavu. Ali, uglavnom su to manji problemi, ako neko ostavlja bicikl ili stvari u zgradi pa ostali stanari ne mogu da prolaze, stavlja cement ili građevinski materijal na ulaz i slično“, kaže Rajnović.

 

Subotičke novineKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Treba da plaćaju sve ,dosta su živjeli na grbači države…

 2. JAPAJA kaže:

  Koja bre Komunalna policija. Pa ona je nesposobna mnogo jednostavnije probleme da resi. Recimo od formiranja njima nije poznato da u Zakonu postoji takozvana mandatna kazna za prekrsioce. Kad su to ipak saznali onda su sa celom gradom sprdacili smejuci se ko idioti kako nemaju bloko za ispisivanje kazne. Sve u svemu poslednjih 5 godina nije ispisana ni jedna jedina kazna u ulici Blaska Rajica u prolaz prema Bloku 12. Kad bi izracunali koliko je tu para nenaplaceno , manja bi steta bila da se Komunalna rasformira. Bar se nebi po celi dan vozikali sluzbenim kolima, trosili gorivo i upropastavali vozilo a posebno mnozili kako ih je uhvatio jedan nas sugradjanin dok je setao psa oko spartakovog stadiona.

 3. m-432 kaže:

  Šta će biti sa sarenim i neukusnim ugradjenim terasama;?

 4. frrrrrrrrrr kaže:

  Nepoznajem taj zakon, ali da bi ga doneo, treba da donesen zakon ili sta vec o tome da je svaka stambena zgrada obavezna imati ves kuhilju sa susionom, gde da suse ves ljudi? nije estetski, ali ako nema gde, a u vecini zgrada je kupatilo veliko taman da udjes i izadjes, nema prostora, cak i da se ima para za masinu za susenje. u ovoj drzavi je sve naopako, zato sto nam drzavu stalno vode neki ljudi, koji nisu dorasli zadatku. ja sam u ime moje i mojih komsija pisala jednu peticiju, adresiranu jednoj dzabolebaroskoj firmi. odgovor nismo dobili, otisla sam kod ombudsmana, te je on kao nesto intervenisao. na to sam pogledala nas zakon, jeste da mozes da pises peticiju, ali u tom zakonu nema regulisan rok do kada moras da dobijes odgovor. toliko o nasim zakonima, a pogotovo o ljudima – pravnicima koji su ga pisali i vrhovnom politicaru koji je morao sve to da aminuje, mislim da je po struci bas pravnik, prepostavljam da je donet za vreme dss. o komunalnoj ne treba gubiti vreme, jednom kada svakom prekipi, a doci ce taj dan, treba se boriti da se ukine komunalna policija.

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: