Da li je Regionalna deponija spremna za početak rada

Iako je ovih dana najavljeno skoro puštanje u rad Regionalne deponije, stanje na terenu ne ukazuje da će to biti pravi početak

Regionalni centar za upravljanje otpadom između naselja Orom i Bikovo, u blizini Subotice, imao je rok da bude pokrenut u januaru 2017. Taj datum je nekoliko puta pomeran. Mada su objekti i postrojenja izgrađeni, kao razlog za kašnjenje se navodio nedostatak priključka za struju. Dve i po godine kasnije, početkom jula 2019. godine, poslanik Balint Pastor najavio je skori početak rada, konkretno, za svega nekoliko nedelja.

Već sam put do Oroma izaziva sumnju u to. Kolovoz je toliko uzak na deonici od Bikova do deponije, da i dva putnička automobila imaju problem da se mimoiđu. Svako veće vozilo zauzme celu širinu puta pa je problematično kako će ovuda saobraćati teški kamioni. Za taj pristupni put se ne može reći da je spreman.

Ako to i nije u nadležnosti Javnog preduzeća, ono što se može videti na samoj Regionalnoj deponiji, to je plantaža korova. Objekti su odavno spremni i čekaju prijem gradskog otpada dok površina za odlaganje ne deluje tako. Ograđeni teren ne izgleda kultivisan i nema nepropusne podloge već samo gomile zemlje prekrivene visokom vegetacijom.

U atmosferi kampanje povodom izbora za mesne zajednice, neophodno je izaći pred građane sa obećanjima, što je jedna politička rutina. Nešto od toga neće biti ispunjeno, i na to smo navikli. S druge strane, znamo mladog Pastora kao ozbiljnog političara koji nije lider i onaj koji odlučuje ali je odmeren u svojim izjavama i ne bi sebi dozvolio neutemeljene tvrdnje koje će biti proverive u skorom roku.

Ranijih godina, u iščekivanju otvaranja kapije ove deponije, pominjao se PROBNI rad. To može biti bilo šta što bi se formalno moglo nazvati početak rada ali ne i potpuno preusmeravanje otpada sa dosadašnjih odlagališta na Regionalnu deponiju.

Ne treba zaboraviti da Evropska unija, kao glavni finansijer, može da reaguje na našu nesposobnost i da zaustavi finansijska sredstva koja dodeljuje. Posledica bi mogla da bude otkazivanje i nekih budućih projekata.

Treba se nadati da do toga neće doći i da za par nedelja neće biti nekakav simboličan početak za oči evropskih pokrovitelja i naivnih birača, već konačno pokretanje ovog velikog projekta u koji je Evropska unija uložila 20 miliona evra, Vlada Republike Srbije 3 miliona, a oko jedan million grad Subotica i opštine Bačka Topola, Kanjiža, Senta, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka.KOMENTARI

 1. bac Vranje kaže:

  a sto je najgore jos nisu dobili ni sve potrebne dozvole za rad

 2. croat kaže:

  bac Vranje
  ALI imaju direktora i menadzment vec 30 godina, to je valjda vaznije od pisljivog papira!

 3. Petar kaže:

  Odličan tekst i pošteno iznesene činjenice.

 4. Lenin kaže:

  Koliko godina je Kikićka dobijala fain platu za nerad?

 5. Ivica D kaže:

  Vladajući šakali na povodcu i prateće cirkuske pudlice kad imaju posla sa ozbiljnim institucijama kao što je EU pokazuju svu svoju medicinsko-kliničku kategorizaciju,neznanje, diletantizam,ograničenost, korumpiranost.Džaba im kupljene diplome doktora nauka, mastera,menadžera,kad se i dalje potpisuju palcem a ovakve investicije vide kao teglu sa pekmezom posle koje ližu prste čemu prethodi lizanje nečeg drugog da bi dobili dozvolu.A onda gledamo već poznate slučajeve gradnje AQVA Parka ili čišćenje snega uz božiju pomoć i redovnu isplatu izvođaču koji je registrovan u APR u.

 6. Anonimni kaže:

  Nema hleba ni od izjave Pastor juniora kako naivno pokušava da prikaže autor teksta, ako i prisilno pokrenu ovu tvorevinu za proizvodnju korova ne može ništa drugo da znači nego još više tereta na gdradski budžet i tačka. Ne može se verovati političarskoj izjavi između dva trčkaranja pred izbore, koji učestvuje u partijskim žurkama u najskuplje prodatom objektu u gradu…..da ne nastavljam jer ima toga još, bitno je jedino da je i on SVM

 7. ffilozoff kaže:

  Treba kazniti gradsku vlast jer ne kosi ambroziju pored deponije,pa pola grada kija…OVA nesposobna vlast je nagomilala puno djubreta u NEKAD cistu SUBOTICU !!!

 8. Kule kaže:

  Nije samo direktor u pitanju, ima tamo jedan ižinjer prepametni koji se razume u sve. Taj gospodin se zove Gergić, uspešno preživljava tamo godinama i znate šta ne žurimu se. Oteran iz svih ranijih preduzeća sada tamo mirno usidren radi šta hoće i kako hoće.

 9. gligorije kaže:

  novi kruzni tokovi i ceo poluprohodan y krak u takvom korovu oko 1,5 m visokom. Lep prizor kad ulazis u turisticku suboticu…

OSTAVITE KOMENTAR