Da li je VODA VODA prodata?

U višegodišnju dilemu da li jedna od prvih i najpoznatijih robnih marki „Voda voda“ pripada Vladi Divcu, kako to piše u Registru privrednih društava ili Vojinu Đorđeviću, koji to već pet godina pokušava da dokaže kroz sudski spor, odnedavno je ubačen i novi igrač – firma Laroucci iz Bahreina. U ovom trenutku nejasno je da li je fabrika prodata, jer se to ne vidi u Registru, i ako jeste, kako je to učinjeno ako postoji zabeležba o sporu oko vlasništva.

Tek, na kapiji fabrike u Gornjoj Toplici kod Mionice osvanuo je naziv Laroucci voda. Ime je promenjeno i u Registru, ali kao vlasnik se i dalje vodi Divac. Doduše, samo u ovoj godini izvršeno je više promena u podacima koji se evidentiraju kod Agencije za privredne registre. Naime, u februaru je ispred imena „Voda voda“ dodato i Laroucci, a pre desetak dana je i to preimenovano u Laroucci voda.

 

 

Kada je o „Voda vodi“ reč, priča je bila aktuelna još pre nekoliko godina, kada je, podsetimo, vlasnik brendova „Voda voda“ i Gorki list Vojin Đorđević zapao u finansijske teškoće i pokušao da ih reši u partnerstvu sa Vladom Divcem. Bilo je dogovoreno da za vraćanje dugova obe firme Divac uloži kapital koji će mu obezbediti 30 odsto udela, ali i pravo da za upravljanje firmom imenuje „svog čoveka“ – Zvonka Nikezića. Đorđević je kasnije dokazivao da od tog trenutka više nije imao ni pristup firmama, kao da ni dan danas ne zna koliko je novca Divac uložio niti kako je uspeo da se u APR-u upiše kao stopostotni vlasnik.

 

Ono što je uspeo da zaštiti, to je pravo na robnu marku, ali i od toga nije bilo previše vajde, jer se „Voda voda“ godinama proizvodila pod tim imenom i dizajnom, iako fabrika u Mionici nije plaćala licencu. Pre dve godine licenca je i zvanično oduzeta i doneta je zabrana da se pod tim imenom prodaje, ali je proizvodnja ipak nastavljena.

 

Ipak, poslednjih meseci se izgleda nešto događa sa ovom fabrikom, a prvi signal, osim promene imena, jeste i odlazak Nikezića.

 

Novi direktor Miroslav  Lazić kaže da je Divac i dalje jedini vlasnik, da je licenca za proizvodnju „Voda vode“ oduzeta, ali tvrdi da je taj sudski postupak bio nezakonit. Međutim, advokat Dragoljub Ćosović, koji u sporu sa Divcem oko prava nosioca intelektualne svojine zastupa Vojina Đorđevića, bivšeg vlasnika fabrike „Voda voda“, kaže da se radi o nerazumevanju i da „žig ili, kako se to popularno kaže, ‘brend’ nikada nije prodat Divcu niti je bio predmet transakcija između Đorđevića i Divca“.

 

– Trenutni vlasnik brenda je kompanija Grenki list – licenciranje iz Ljubljane. Privredno društvo „Voda voda“ je bilo korisnik licence i, radi jasnoće, nešto kao zakupac, ali je licencni odnos otkazan još 2009. godine. Ugovor je raskinut, nije održan na snazi, kako je to zakonom predviđeno, i licence pravno nema. Ona jednostavno ne postoji. Svaka upotreba žiga „voda voda“ bez saglasnosti vlasnika brenda je nezakonita. To što ste pitali vezano za postupak, radi se o postupku brisanja iz registara žigova, ali to samo služi obaveštavanju trećih lica i time se ne stiču nikakva prava niti prestaju.

Licenca

 

„Voda voda“ se sada prodaje samo u Srbiji i Crnoj Gori, dok u okruženju to nije moguće zbog zaštićenih vlasničkih prava.

 

„Voda voda“ je proizvod koji ima zaštitu u svim zemljama gde se nekada izvozila. Za razliku od nas, tamo se prava robnog žiga i te kako poštuju – kaže Vojin Đorđević. Kada je o Gorkom listu reč, Đorđević je taj brend preselio u Sloveniju, gde se već nekoliko godina puni i izvozi u Hrvatsku i Evropsku uniju, a pre tri meseca deo proizvodnje namenjen domaćem tržištu vratio je u Suboticu.

 

DANASKOMENTARI

 1. Lesi kaže:

  U kojoj fabrici u Subotici se puni Gorki list?

 2. star-trek kaže:

  Napred Vojo!!

 3. gost kaže:

  Vojo je svetski prevarant koji je nadziveo i nadzivece sve vlade ove zemlje. Tacno neznam da li se coveku treba diviti ili ga osudjivati ali je kameleon koji ce preziveti sve okolnosti koje mu postave. Svaki put kada su mu/im (braci Djordjevic) firme pucale oni licno su izlazili sve bogatiji iz tih bankrotstava. 

  O NJIMA TREBA SNIMITI FILM (uhvati me ako mozes na Balkanu) 

 4. stormwatch kaže:

  Ali ce zato opet biti proglasen za privrednika godine….

 5. freelancer kaže:

  gost:

  Vojo je svetski prevarant koji je nadziveo i nadzivece sve vlade ove zemlje. Tacno neznam da li se coveku treba diviti ili ga osudjivati ali je kameleon koji ce preziveti sve okolnosti koje mu postave. Svaki put kada su mu/im (braci Djordjevic) firme pucale oni licno su izlazili sve bogatiji iz tih bankrotstava. 

  O NJIMA TREBA SNIMITI FILM (uhvati me ako mozes na Balkanu) 

  Sad, da li je prevarant, o tome može doneti sud nadležni organ. Da mu je neko omogućio sve to da radi, jeste. Ne zbog „ljubavi“ prema „Voji“, već iz vlastitog interesa. Bahatost dotičnost sam osetio na sopstvenoj koži. Još nismo „poravnali“ račune. Eto, danas je umro Mika Smiljanić. Njegova „zamenica“ u opštinskom veću, na jednoj konferenciji za štampu, iznela je kako dotični ne dozvoljava organizovanje sindikata, kako deo zarade isplaćuje u nekakvim „bonovima“, kao i da ga je izvestan broj menadžera napustio. Niko nije imao m**a da objavi to javno. Ja sam pustio to u etar. Za samo nekoliko sekundi zazvonio je telefon. Te „čiji je radio“, pa „ko je vlasnik“, „ko ste Vi“, da bi se na kraju javio lično i „gospodin. Posle kratke vike i dreke u telefonsku slušalicu, ponudio sam dve opcije: demanti faxom ili da sačeka 0,5 sekundi, da podignem šiber na mikseti i da sve demantuje „live“. Odgovor je bio: „MRAK JEDE LJUDE!“ Pa evo, ja sam još živ. A teško da mi se u perspektivi smeši robija. A „Voji“?

 6. Grenki kaže:

  Nema pravde za te lopovcine i olose. 1000x ispricana prica i vise puta sve dokazano a na kraju opet nista. I sad nam se opet vracaju nazad. Jadna nam zemlja i prokleta sudbina.

 7. Boban J kaže:

  Čovek je sposoban, a u našoj zemlji se uspeh ne prašta. Voda Voda i Gorki list su svetski brendovi sviđalo se to nama ili ne(a ne vidim zašto ne). Voja je čovek vizionar a takvi ljudi osvajaju svet i oni su vodilje u savremenom društvu, ja sam siguran da će se nepravda prema ljudima kao on ispraviti a on i njegove firme doživeti „renesansu“ svog postojanja.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: