Da li je zaštita radnika dobra za privredu?

Zakon po kome su radnici zaštićeni u velikoj meri otežava reforme javnog sektora i guši državu posebno u državnom sektoru. Da li je takva zaštita dobra za državu pitanje je koje se ne sme postavljati u Srbiji.

 

Ekonomista Boško Mijatović iz Centra za liberalno-demokratske studije (CLDS) za “Kamaticu” kaže da je staro vreme u kome je radnik celog života radio isti posao odavno prošlo.

 

– Odlaganje prilagođavanja svima uzrokuje znatne ekonomske teškoće: nezaposleni pojedinci imaju slabe izglede za zapošljavanje i zarađivanje, a zaposleni za napredovanje, firme zaostaju za konkurentima i rizikuju stečaj, dok država zapada u fiskalne i socijalne teškoće – kaže Mijatović za “Kamaticu”.

 

On navodi da i naše radno zakonodavstvo veoma štiti radnike na račun preduzeća.

 

 

– Ne shvataju da se time potkopava sama privreda, odnosno da se preduzeća čine bolesnijima nego što bi mogla da budu. Vreme je, verujem, da se iz ogromne nezaposlenosti izvuku poruke i da Srbije krene putem reformi radnog zakonodavstva, kojim već idu i mnoge zemlje Evropske unije – kaže Mijatović

 

Mijatović je navodi i neke odredbe koje koče dalji privredni napredak. Tu misli na nepostojanje ili lošu regulaciju raznih oblika takozvanih fleksibilnih radnih aranžmana – rad u paru, na daljinu, zapošljavanje preko agencija.

 

Zatim na otežavanje primene modernih sistema nagrađivanja, visoku formalizaciju koja donosi veliko administriranje i opterećuje firme, na neka rešenja kod otkaza – dupliranje otpremnina, procedure; nepostojanje disciplinske odgovornosti u sadašnjem Zakonu o radu; haotično i loše uređeno kolektivno pregovaranje – reprezentativnost, prošireno dejstvo.KOMENTARI

  1. Double P kaže:

    Zastita radnika je odlicna stvar, a protiv nje se bune oni koje samo profit zanima. Ako zelimo da budemo “normalna” zemlja, zastita i bezbednost radnika je jedan od prvih koraka. 

OSTAVITE KOMENTAR