Da li „Mace“ izazivaju alergiju

Beli delovi plodova topole, poznati kao „mace“, sve su prisutniji, a građani treba da znaju da oni nisu uzročnici poremećaja zdravlja, jer „mace“ nisu alergeni polen.

“ ‘Mace’ su deo ploda topole, one nisu alergene i mogu izazvati samo mehaničko iritiranje. Polen topole je prošao i sada su aktuelni drugi poleni drveća kao što su orah, jasen, jova. Tu je još i breza koja je u opadajućem svojstvu i još sedam-osam polena drveća koji sugrađanima stvaraju tegobe”, rekla je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema njenim rečima, ima preko 100 vrsta topola i to je jedna velika familija, pa su mace prisutne svuda od ovog perioda pa do polovine leta.

„One se mogu videti golim okom dok alergeni poleni ne mogu, već se mora mikroskopirati pošto je reč o malim česticama. Upozorenje je da kreću poleni trava, kao i lipe, i na njih sugrađani treba da obrate pažnju u narednom periodu”, rekla je Mitrović.

„Alergičnim osobama je savet da na vreme uzmu propisanu terapiju. Savet je da usklade svoje kretanje, da ne izlaze u prepodnevnim časovima, operu kosu, ne suše veš u spoljašnjim uslovima i borave u klimatizovanim prostorijama jer filteri smanjuju vrednosti polena”, rekla je Mitrović.

Navela je da su zagađenja u urbanim sredinama veća i polen se vezuje za njih.

„Savet je da za praznike sugrađani idu u prirodu, kao povoljnu destinaciju preporučujemo Sokobanju, Zlatibor, od uvek aktuelan Kopaonik i banje koje ima povoljne kilme, ruže vetrova. Na Zlatiboru nema dosta topola, tamo sugrađani mogu imati problema sa brezom”, kazala je Mitrović.

 

TanjugKOMENTARI

  1. Trovach kaže:

    Ja sam „alergican“ na „mace“. Odem na pecanje, pa mi se nalepe na najlon i onda se zaglavljuju u sprovodnike na stapu. Nekada sam citao da postoje muske i zenske biljke topole (slicno kao kod ginkoa), pa muske biljke ne oslobadjaju to letece seme, takozvane mace. Ne znam da li je to tacna informacija, ali bi se, tada, sadnjom samo muskih biljaka taj problem umanjio. Slicno je i kod ginkoa. Zenske biljke donose plodove i seme i ti plodovi trunu i smrde, a mi ne mozemo izbeci da gazimo po njima (ima nekoliko stabala na Radijalcu i verovatno su se neki upoznali sa ovim „problemom“). Postoji resenje da se sade samo muske biljke i to je odavno reseno jos 80-ih godina na „zapadu“.

  2. Tramp kaže:

    @Trovach, to je na zapadu .Tamo se svašta radi pa se muske mace i venčanju .Ovo je još uvek Srbija,bogu hvala on je tako odredio, muško i žensko i meni su mnogo draže ženske mace pa nek se i lepe.A ti se drži „zapada,“ pa šta upecaš.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 84 = 89

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: