Da li maske mogu da nas sačuvaju od infekcija i zagađenja?

Ovih dana na subotičkim ulicama sve češće se mogu sresti oni koji na licu nose zaštitene maske. Istraživali smo da li nas ovaj vid zaštite zaista može sačuvati od respiratornih i virusnih infekcija, kao i od udisanja štetnih čestica neretko prekomerno zagađenog vazduha.

Stručnjaci objašnjavaju da maske mogu biti vrlo efikasne u zaštiti od respiratornih i virusnih infekcija i od aerozagađenja, ali samo onda kada se pravilno koriste i kada se ispoštuje njihova namena. U suprotnom, njihovo nošenje dodatno olakšava nastajanje bolesti i prodor štetnih čestica u organizam.

Interesovanje za nabavku zaštitnih maski poslednjih dana je u velikom porastu, a najčešći kupci su turisti koji u naš grad dolaze iz Azijskih zemalja. Trenutno je u apotekama pored takozvanih hiruških maski za jednokratnu upotrebu, po preporuci Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“, dostupan i jedan tip jednokratnih maski koje štite od aerozagađenja.

U bobri protiv zaraze i prenošenja respiratornih i virusnih infekcija, trajno nošenje jednokratnih maski nije adekvatno rešenje, već se moraju preduzeti i druge preventivne aktivnosti.

U narednim danima sugrađanima će pored zaštitnih maski za lice FFP2, u subotičkim apotekama biti na raspolaganju i one oznakom FFP3 koje sprečavanju inhalaciju čestica manjih od dva mikrona, dok će pak oni koji ove zime žele da izbegnu prehladu ili grip, to moći da učine uskoro dostupnim nano maskama.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Toranj kaže:

  Maska je neophodna u ovakvim situacijama.Neki će reći, samo se trgovci i farmaceuti bogate, ali preventiva je broj 1. Štitimo sebe a i druge i da nas nije sramota nositi masku. Ne osvrćimo se na zlurade komentare.

 2. Istina... kaže:

  A kada ponovo bude pomračenje sunca nikako ne izlazite napolje, spustite roletne i navucite zavese. Kada Sunce sija od Njega se zaštitite naočarima, šeširima i kremama. Slavite Mesec, Noć, Mrak. Kako vas samo jebu ciohazari! Širite znanje, ali iz pravih izvora.

 3. stormwatch kaže:

  VAKCINE prvo, onda nauchiti prati ruke redovno sapunom i toplom vodom, maske stavljati obavezno….ako se nekome ne svidja sto neko nosi masku, taj je debil koji nema pojma sa zhivotom, ne chudi me da u Subotici nosenje maske na licu izaziva cudjenje, zgrazanje i svu bateriju primitivizma koji ide sa subotickim mentalitetom.

 4. stormwatch kaže:

  @MSNMS Dogecoinman

  Neche bitić….tvoj RTS je u to vreme zabranjivao ljudima da izlaze napolje jer su tvrdili da je pomracenje sunca nameshteno od Ameriku i da ce se desiti neshto strashno ako se izadje u toku pomrachenja….imash priloge o tome na djutubke….

 5. Gadljiv na viruse kaže:

  Maske nisu izmisljene iz dosade. One imaju svoju funkciju i svoje opravdanje. Ja licno ne nosim masku jer se ne krecem po potencijalnim zaristima zaraze. Vec godinama nosim kod sebe malu flasicu sa sredstvom (gel) za dezinfekciju ruku, navodno unistava 99,99 % svih bakterija i virusa. To je moja prevencija protiv gripe i slicnih zaraza. Jednom prilikom u tramvaju sam video sredovecnog coveka kako se iskasljao i kihnuo u saku. Nakon toga se tom istom rukom uhvatio za tramvajski rukohvat. Sisao je na sledecoj stanici, a usla je mlada zena koja se odmah prihvatila za onaj isti rukohvat koji je prehladjeni covek koristio. Zato mislim da je dezinfekcijski gel za ruke u svakodnevnom zivotu mnogo vazniji i korisniji od hirurske maske.

 6. stormwatch kaže:

  @Gadljiv na viruse

  A kako ti znash da se ne kreces po potencijalnim zaristima zaraze? Virus moze imati svako a virus gripa je jedan od najgorih jer osoba isti nosi mnogo pre nego shto se pokazu prvi simptomi. Gel je odlichna stvar a svaka javna ustanova, restoran i supermarket kod vas bi trebala da ima punktove za dezinfekciju ruku kao shto je uradjeno na zapadu.

 7. Istina... kaže:

  Cenzura je Majka propasti.

OSTAVITE KOMENTAR