Da li sačuvati stadion malih sportova

Krajem prošle godine Grad Subotica je predstavio na javnom uvidu urbanistički projekat za natkrivanje, rekonstrukciju i dogradnju gradskog klizališta – stadiona malih sportova. Natkrivanje postojećeg igrališta planirano je zajedno sa tribinama koje su izgrađene sa severne, istočne i južne strane igrališta, a na taj način bi se formirao zatvoren prostor (hala) što bi omogućilo produžetak sezone sportova na ledu.

Ovaj projekat je prvi put obelodanjen 2013. godine kada se činilo da je na korak od realizacije, međutim, iznenadna smena vladajuće garniture poslala je u fioku sve ambiciozne planove odlazeće gradske vlasti.

I tada, kao i danas, izostala je javna rasprava o ovom zanimljivom arhitektonskom rešenju, ili barem javno iznešeno mišljenje arhitekata i zaštitara. Naime,  mali stadion je pod zaštitom. Klizalište sa Sokolskim domom čini jedinstvenu celinu koja se vodi kao kulturno nasleđe. Svaki poduhvat na njemu mora biti odobren od strane Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Građani, prvenstveno oni koji koriste klizalište, svoje mišljenje su iskazali putem komentara na lokalnim portalima i oni  su mahom oduševljeno dočekali ovu vest. Vrlo oprezno, u pola glasa, neko je prigovorio da bi zatvoreno klizalište trebalo izgraditi na drugom mestu.

Zašto sačuvati stadion malih sportova:

Njegovim pokrivanjem Subotica bi dobila još jednu sportsku halu ali bi izgubila svoj stari Mali stadion.

Klizanje je sport koji je veoma zdrav i poželjan, a ako je na otvorenom (na suncu, pod zvezdama ili pod pahuljicama), on je time atraktivniji što važi i za ostale zimske sportove. Dolaskom lepog vremena većina rekreativaca se orijentiše na druge aktivnosti.

Pokrivanjem malog stadiona bi se produžilo trajanje ledene ploče za mesec ili dva dok bi veći deo godine to bila hala kakvih u Subotici ima dosta, i bolje su opremljene za dvoranske sportove.

Tašmajdan (Beograd) i Šalata (Zagreb)

Beograd i Zagreb imaju ledene dvorane a da ni jednom nisu pomišljali da pokrivaju svoje male stadione Tašmajdan i Šalata.

Zašto izgraditi novo zatvoreno klizalište:

Za ista ili manja sredstva Subotica bi mogla da ima zatvoreno klizalište poput onog na Novom Beogradu gde je izgrađena ledena dvorana pomoću metalne konstrukcije i Ferari platna.

Hokejaši bi dobili mnogo više termina, a recimo Prozivka, (ako bi to bilo na placevima u zoni Gradskog stadiona), još jedan sportski objekat za mlade i rekreativce koji žive u soliterima.

Mali stadion bi ostao onakav kakvog ga oduvek pamtimo, jer se on i pored svojih, gotovo šezdeset godina, i dalje dobro drži, što je zasluga graditelja ali i JKP „Stadion“, koji ga održava.

Zaključak

Subotica treba da ima mali stadion kao što treba da ima i zatvoreno klizalište. Generacije hokejaša sanjaju taj san već šest decenija. Hokej nije naš nacionalni sport, nemamo čak ni seniorsku ligu ali to jeste jedan od tradicionalnih sportova ovog grada. Kako objasniti da roditelji dva puta nedeljno voze decu na treninge preko granice u Mađarsku, 70 kilometara daleko? Hokej igraju i sredovečni muškarci na susretima veterana. Oni zaslužuju svoje klizalište kao i deca koji su najmasovniji posetioci malog stadiona.

Nadogradnjom stadiona malih sportova, koliko god ona ukusno bude izvedena, grad će izgubiti jedno jedinstveno mesto a dobiti jednu kutiju u zaštićenom gradskom jezgru. Svojevremeno je nadziđivanjem ulaza u Halu sportova praktično likvidiran arhitektonski simbol Radijalca. Da li ćemo zažaliti i za malim stadionom ili još ima vremena za bolje i jeftinije rešenje?KOMENTARI

 1. Djura kaže:

  Zna li neko kolika je investicija za jedno pokriveno klizaliste sa metalnom konstrukcijom.

 2. Anonimni kaže:

  treba ostaviti, svaki iole ozbiljan grad ima ovakav tip sportskog objekta koji se u letnjim mesecima moze koristiti i kao prostor za koncerte i druge manifestacije.
  Novac namenjen za to preusmeriti rekonstrukciju fasada, centra ili mlecne pijace, time urediti centar grada…

 3. Croat kaže:

  A osim klizanja da li se jos nesto odvija na malom stadionu? Montazno otvoreno klizaliste moze da se postavi i ispred gradske kuce u ta dva meseca dok vreme dozvoljava. Mnogi gradovi to rade. Sad kad razmislim upravu ste da ta nadogradnja verovatno nece bas najbolje izgledati. U slucaju novog ja ne bi imao nista protiv da se postojeci srusi i prosiri park . Super zanimljiva tema , bas me zanima sta drugi misle ? Al ajde jednom bez politike nego sta bi vi voleli kao gradjani.

 4. bosko kaže:

  Mali stadion treba da ostane ovakav kakav jeste, urediti okolinu i park, a ta sredstva usmeriti na uredjenje fasada ili mlecne pijace i time umiti centar grad.

 5. Subotica kaže:

  Grad nece imati sredstva za odrzavanje leda na dva mesta, malom stadionu i u novoizgrađenoj “Ledenoj dvorani”,to pouzdano znam,tako da ce leda biti samo na jednom mestu,naravno ako se uopste i krene u projekat izgradnje neke zatvorene hale za klizanje i hokej.Licno bih voleo da se napravi nova hala za tu namenu ali grad nema budzet za to.

 6. MikiM kaže:

  Odličan tekst i sjajna ideja. Ostavite stadion malih sportova i izgradite novu ledenu dvoranu na nekom drugom mestu.

 7. Stari Suboticanin kaže:

  Pre svih vecih investicija, potrebno je pod hitno zaustaviti permanentno propadanje objekta Sokolane i kozervisati jos upotrebljivu gradjevinsku supstancu i spreciti njeno dalje propadanje i istovremeno poceti sa sistematskim renoviranjem devastiranih delova objekta. To je jedan veliki i kompleksan objekat koji zahteva stalnu technicku sluzbu za njegovo odrzavanje. Objekat ce uskoro slaviti stogodisnjicu, a jos uvek ima drvenariju i prozore iz vremena njegove izgradnje.

 8. Croat kaže:

  Verovatno glupa ideja al eto pitanje za razmisljanje ako veliko pozoriste proradi i sadasnje se izmesti iz Doma kolika je velika scena u sokolskom domu, jer dovoljno velika da se prepravi u zatvoreno klizaliste ?

 9. Suzy kaže:

  Grad bi mogao i trebao da ima dva klizališta kao što ima i dva bazena. Međutim u pravu je onaj što kaže da nema para. Ni za mnogo manje stvari. Ako nam nešto ne plate EU fondovi ili Mađari ili republička i pokrajinska vlada onda nema ničega.
  Svedoci smo da grad poslednjih pet godina od svojih sredstava nema ni za jednu fasadu da okreči. Dom JNA stoji prazan godinama. Da je nekom stalo taj bi dao makar u zakup nekome. Za pet godina smo jedva dobili tu fontanu a sve dugo zaboravi.

 10. kafedzija kaže:

  bave se glupostima kao i obicno umesto da otvaraju nove firme

 11. uzas kaže:

  @ anonimni i @ bosko
  Da vas pitam, vi ste jedna osoba ili ste dve osobe za naredbom da se pise ista recenica….Ne kontam kako ste mogli identicnu recenicu da napisete ako niste ista osoba?

 12. uzas kaže:

  zar botovi moraju i ovde da se javljaju?
  Subotici treba zatvoreno klizaliste. Meni licno je svejedno gde ce biti ali neka ga naprave vec jednom. Gradjani ce moci da se klizu barem 6 meseci a deca ce moci da treniraju hokej ili brzo klizanje.
  Mora nesto i Subotica da ulozi u svoje gradjane, u rekreaciju i sport, ne moze se sve gledati kroz pare. Ako se mogao sagraditi bazen, ako imamo halu sportsku i ostale sportske objekte, napokon se treba sagraditi i klizaliste zatvoreno.

 13. Niksa kaže:

  Treba na lokaciji prve kasarne napraviti novi savremeni objekat.
  Ovo staro klizaliste nicemu ne sluzi , skroz nefunkcionalne prostorije,sve zastarelo.
  Sokolski dom renovirati , a umesto klizalista vratiti park kao sto je bilo pre
  50 god.
  To je jedino resenje ,ostalo je NISTA !

 14. Fildzan kaže:

  @ kafedzija

  bave se glupostima kao i obicno umesto da otvaraju nove firme

  Bilo bi jos bolje da otvaraju nove skole, pa da kafedzije ne trtljaju gluposti po internetu.

 15. Drexler kaže:

  @ Niksa

  Tamo nije bio park ni pre 50 ni pre 80 godina. Tamo je zajedno sa zidanim objektom Sokolskog doma, bio napravljen i sportski teren. Na terenu se izmedju ostalog igrao i tzv. Veliki rukomet ili jos poznat kao poljski rukomet. Ono poljski se ne odnosi na drzavu Poljsku nego na rukomet koji se igrao na otvorenom i teren je imao vece dimenzije nego sto ima danas u sali.

 16. Msm kaže:

  A zasto se takva hala ne izgradi npr na Teslinom ili Makovoj ili na Zorci ili u M.Bajmoku ?
  Da se grad prosiri i dobije na zanomljivosti.Centar ste toliko vec zagusili svim i svacim da je postao totalni kič.Ko prenasminkane starlete.

 17. Popravka kaže:

  Popravka i krov staviti najbolje.
  Koliko vidim idea je iz 2013.

 18. Stella kaže:

  Da imamo zatvorenu Ledenu dvoranu, deca bi mogla ici na klizanje ili da uce voznju rolera, kao osnovni deo fizickog vaspitanja. Da, da nesto osnovno da svako dete ima priliku da iskusi ove prelepe sportove. U inostranim gradovima to funkcionise. Kao i plivanje, a cak smo manji grad. U smislu da deci nije potrebno toliko vremena da stignu do ovih mesta.
  A da ne pricamo o mogucnostima za rekreativce i aktivne sportiste (hokej, brzo klizanje, ples na ledu itd itd)

 19. Janoš Mađar kaže:

  NE NI TREBALO DA SE DIRA TO JE PRELEPO ZDANJE NEKADAŠNJI SOKOLSKI DOM , ALI BI BILO SUPER DA SE IZGRADI HALA GDE BI BILO DA UMETNIČKO KLIZANJE , ZA HOKEJ KAO I SA REKREACIJU

 20. Mare kaže:

  Sjajna ideja, napraviti novi objekat za zatvoreno klizaliste, i sacuvati mali stadion. Novi montazni objekat bi sigurno bio jeftiniji, danas se to vrlo brzo i jeftino napravi.
  A na malom stadionu se moze postaviti vestacka trava i mogli bi se izdavati termini, kao u Prvomajskoj, za treninge i rekreaciju gradjana, od kojih bi grad nesto i zaradio ili malo renovirao svlacionice i ostale objekte.

 21. Zeko Peko kaže:

  Pa nece od tog biti nista, ni od zatvorenog ni od zatvaranja ovog. Ne budite naivni…

  Inace to klizaliste su gradili samo 6 ljudi, prvi stub gde su se nekada kupovale karte je bio odmah posle par dana potonuo nekih 20 cm pa kada su zavrsili izgradnju svih stubova i stepenica, vratili su se na prvi stub izvadili ga, iskopali ogromnu rupu i svo smece i visak sto je ostalo od gradnje ubacili u tu rupu i sve to zalili betonom i vratili stub. Ko to bude jednog dana vadio, sretno. Ovo mi je pricao jedan od tih 6 ljudi kojeg vec odavno nema…

 22. Aleksa kaže:

  @Drexler
  Izvinjavam se, ali se veliki rukomet igrao na fudbalskom terenu. Bila je to igra sa jedanaest igraca/igracica kao u fudbalu. U Jugoslaviji je nakon rata, od 1948.godine odrzano devet drzavnih prvenstava velikog rukometa, na kojima su suboticanke osvojile pet prvih mesta.

 23. Tihomir kaže:

  @Aleksa samo mala ispravka: rukometašice su osvojile 4 titule u velikom rukometu (1949,1953,1954,1956) i 3 u malom rukometu (1957,1960,1963), kao i kup Jugoslavije 1961.

 24. Drexler kaže:

  @ Aleksa vi ste u pravu.
  Dimenzije terena za veliki rukomet su odgovarajuce dimenzijama fudbalskog igralista. Meni je samo ostao u bledom secanju taj teren iza Jadrana i imam samo neki subjektivni osecaj da su dimenzije tog terena bile vece od onih u sali. U svakom slucaju igrao se je rukomet na otvorenom.

 25. Aleksa kaže:

  @Tihomir
  Prva titula je osvojena pod nazivom reprezentacije Subotice 1948.

 26. Daca kaže:

  A šta je sa halom sportova koja je neiskorištena? Treba li još novih objekata dizati kao spomenike a na metar od centra ruševine, blato neuređena javna površina. Pravite parkove , fontane i ozelenite svaki pedalj. Ne stavljajte sve u beton i čelik. Prirodu uništavate a ne čuvate. Zatrpajte gradsku deponiju i napravite na njoj klizalište. Mesta ima mnogo, a vi stalno sve gurate u centar.

 27. Madjar kaže:

  Rusi , to je jedino resenje. !

 28. S&S kaže:

  Često sam gledao rukometne i bokserske mečeve na malom stadionu 60. tih godina. Rukomet se igrao na šljaci (sivoj) a kao gledalište su postavljene 4 – 5 redova dasaka. . Kasnije na novoizgradjenom stadionu za vreme bokserskih mečeva, tribine su bile uvek pune.
  Ženska ekipa Spartaka , prvak države 1963. god.

 29. S&S kaže:

  Ženska ekipa RK Spartak, prvakinje Jugoslavije 1963.godine

 30. srbenda iz backe topole kaže:

  Postovani ..(onaj koji je postavio slike rukometasica), mozete li nam mozda navesti imena igracica te generacije iz 1963 godineNisam siguran, ali mislim da je jedna od njih i moja profesorica( fizickog ) iz skole. Unapred mnogo hvala!

 31. S&S kaže:

  @ Srbenda iz bačke topole
  Evo imena igračica: Gornji red sa leva na desno Ica Berenji (sa buketom, odigrala oproštajnu utakmicu), Jovanka Jurčak, Mara Jakovetić, Magda Hegedüš, Ljubica Smiljanić, Marija Sabljak, donji red Erika Tot Simić (tvoja profesorka), Eva Feješ i Jelica Prčić

OSTAVITE KOMENTAR