Da li se još isplati kraduckanje

Krajem prošle godine kroz izmene Krivičnog zakonika uvedena je niža granica novčanog iznosa za sitne krađe koja je s 15.000 smanjena na 5.000 dinara.

 

 

Pre izmena Krivičnog zakonika lopovi u Srbiji su znali da ako ukradu robu vrednu do 15.000 dinara, ne moraju na sud. U tom slučaju je oštećenima ostajalo da sami podnesu privatnu tužbu protiv sitnih lopova, od čega su oni najčešće odustajali pa je tako sitna krađa ostala, zapravo, nekažnjena. Sada, kada je granica smanjena na 5.000 dinara, mnogo je više sitnih lopova koji će biti gonjeni po službenoj dužnosti, odnosno protiv kojih će biti pokrenut postupak. Procenjuje se, međutim, da je još uvek dosta onih koji će se i dalje izvlačiti zbog toga što se “kraduckanje” isplati.

 

U pravnom definisanju sitna krađa, koja je, bez obzira na to što se visina vrednosti ukradenih stvari uzima različito, u svim zemljama se definiše kao lakše krivično delo.

 

Iskustva u komšiluku

 

U Crnoj Gori se sitnom krađom smatra svaka krađa stvari čija je vrednost ispod 150 evra. Sve iznad toga je krivično delo krađe.

 

U Hrvatskoj nije jasno određen imovinski cenzus po kojem se određuje sitna krađa, ali se za svaku krađu određuje novčana kazna, bez obzira na to o kojoj vrednosti imovine je reč.

 

U Sloveniji, ako učinilac sitne krađe prisvoji ukradenu stvar, biće kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do godinu dana. Delo sitne krađe se smatra krivičnim delom, a da li će se goniti po službenoj ili privatnoj tužbi zavisi od visine prisvojene koristi. Ako vrednost ne prelazi 500 evra, smatra se malom vrednošću.

 

Krivični zakonik Republike Srpske ne priznaje krivično delo sitne krađe, ali se navodi da ukoliko vrednost ukradene stvari ne prelazi iznos od 200 KM, počinilac dobija blažu kaznu, koja može biti novčana. Sud ga može osloboditi ako vrati ukradenu stvar ili nadoknadi štetu koju je napravio.KOMENTARI

 1. emanuel kaže:

  Ukradeš – ili plati to što si ukrao ili društveno korisni rad ( ima tolko smeća po gradu, okolini, njivama) da će posle sve da sjaji!!!
   

 2. VeljaMagistarIlić kaže:

  Pa zar vam nisam lepo govorio?
  Mali radi, malo kradi i pošteno živi.

 3. ... kaže:

  odseći šake za svaku krađu!

 4. karlo kaže:

  novčana kazna za svaku ukradenu stvar – a preko npr 100 EUR zatvorska kazna svakih 10 EUR-a preko po jedan dan u buvari

 5. Test driver kaže:

  U Kuvajtu ako neko nesto ukrade,ode ruka! Nije bitno dali je neko ukrao jednu narandzu ili 100 Kuvajtskih dinara! Taj primer bi trebao da se prati… Ovo je smesno!!!
   

 6. Bic kaže:

  Svaki dan o’ladis koju ‘iljadarku i bog da te vidi. Bolje zivis nego da radis negde (ukoliko je uopste moguce naci posao).

 7. ... kaže:

  ma kakva zatvorska kazna,jos da hranimo lopove?!
   

 8. unga-bunga kaže:

  prvo politicare pohvatati….

 9. mika kaže:

  Batine, batine …a za vece kradje, udri,i daj posla,za takve treba da  ima posla, ima otpada na sve strane…
  Ne krade svako zato sto je gladan, nestasica posla nije opravdanje za kradju. 
  To postaje na kraju stvar navike, on meni ukrade, ja gladan, i sada i ja da ukradem ? i tako u nedogled… 

 10. Nesa kaže:

  Dakle, da se preračunamo! Za JEDNU krađu u vrednosti do 5.000 dinara ne pokreće se krivični postupak po službenoj dužnosti. Ni za VIŠE pojedinačnih krađa u vrednosti do 5.000 dinara. Može da se krade nebrojeno puta ali do 5.000 dinara bez opasnosti od pokretanja krivičnog postupka po službenoj dužnosti. Svakog dana po jedna krađa? Svakog dana do 5.000? Ne, može i više puta u toku dana ali pojedinačno samo do 5.000 dinara. U Zakon je trebalo uneti uslov u broju sitnih krađa npr. da se protiv lica koje je počinilo sitnu krađu više od jednom ili dva puta pokreće krivični postupak po službenoj dužnosti. Policija svakako ima evidenciju svih prijavljenih sitnih krađa i u slučaju da neko lice delo počini drugi odnosno treći put, odmah podnosi krivičnu prijavu. Ovako, lopovi će da se uklope u 5.000 i nikom ništa a danas biti pokraden mnogima znači trećina ili polovina plate.

OSTAVITE KOMENTAR