Da li treba da očekujemo nova poskupljenja usluga od strane “JKP Čistoća i Zelenilo”?

Na sednici Skupštine grada Subotice zakazanoj za 3.06.2021. razmatraće se odluka za koju slobodno možemo reći da će biti i usvojena, a to je da će se sav komunalni otpad odvoziti na Regionalnu deponiju d.o.o.

 Na taj način bi konačno počela da radi Regionalna deponija d.o.o. na korist svih građana, a sa druge strane bi se stvorili preduslovi da se sanira postojeća Gradska deponija.

Građanima  Subotice ostaje samo da se nadaju da ove aktivnosti neće dovesti do daljeg povećanja cena. Ne zaboravimo da su cene JKP Čistoće i Zelenila povećane  krajem decembra 2020. godine za 30%,   čime su naneli udar na ionako mali budžet naših građana.

Treba omogućiti da se računi formiraju po količini smeća koje se sakupi po domaćinstvu, tako da onaj ko pravi više otpada treba više i da plati uslugu odvoženja. Veoma bitna stvar je da JKP Čistoća i Zelenilo mora da napravi unutrašnju reorganizaciju i veću kontrolu, jer se kroz razne projekte civilnog sektora došlo do toga da se u Subotici troši duplo više goriva za odvoženje smeća od sličnog grada u okruženju, konkretno Osijeka iz Republike Hrvatske. Treba sve učiniti da se stimuliše odvajanje otpada od strane građana, u skladu sa Planom upravljanja otpadom od 2018. do 2028, da grad Subotica bude jedan od čistijih gradova u Republici Srbiji.

Da li će se to i desiti zasvisi najviše od sluha lokalne vlasti koja treba da svojim odlukama doprinese sprovođenju zakona i da otpad koji građani predaju JKP Čistoća i Zelenilo završi u procesima rasvrstavanja i prerade u tom javnom preduzeću ili u Regionalnoj deponiji, a ne kod pojedinaca koji nemaju nikakve zakonske obaveze. Regionalna deponija mora da se prilagodi zahtevima lokalnih samouprava i da postane rentabilna, što velikim delom zavisi i od menadžmenta samog preduzeća. Nažalost, Regionalna deponija d.oo je do sada bila  samo politički plen SVM-a, a da li će se ubuduće nastaviti sa tom praksom, ostaje nam da vidimo.

Povećanom kontrolom potrošnje goriva u JKP Čistoća i Zelenilo, većim angažovanjem  u sakupljanju i odvajanju reciklažnog otpada, došlo bi se do rentabilnijeg rada samog preduzeća. Nadamo se da bi to dovelo i do rešenja za dodatne troškove koji će se stvoriti prilikom odvoženja otpada na Regionalnu deponiju, udaljenu oko 20 km od Subotice.

GrO Dveri SuboticaKOMENTARI

 1. caru carevo kaže:

  Mene interesuje da li se može otkazati odvoženje smeća? Plaćam 1000 din za kesu smeća.
  Pitanje za nadležne da li ja plaćam smeće ili je to neki vid dodatnog poreza (harača) na stambeni objekat?

 2. jasso kaže:

  Gospodo iz Dveri,ajde objasnite mi kako da ja razdvajam otpad u jednosobnom stanu od 40 kvadrata,kad nemamo ni lođu za tako nešto,nego korpa za smeće stoji ispod sudopere i naravno tamo ide sve smeće,a i da razdvajam,a onda opet to kroz tunel za bacanje smeća ide u jedan kontejner i onda dođe kamion od čistoće i to opet istrese iz kontejnera zajedno u kamion,jedino ako to budu posebno skupljali onda vredi razdvajanje smeća u stanovima i da budu posebni kontejneri za razne otpade……

 3. Šojić kaže:

  Lopovska banda.

 4. Tramp kaže:

  Jedino pravo trajno rešenje je privatizacija preduzeća.Drzava treba da je nadzorni organ koji će inspekcijskim kontrolama kontrolisati rad preduzeća i tacka.Uvesti nova preduzeća ,privatna, da se stvori konkurencija.Danas otpad je biznis svud u svetu .Nažalost kod nas djubŕe nije samo u kesi , to je ovde problem.

 5. sekula kaže:

  Sva ta JKP su leglo kriminala i korupcije u gradu, pogotovo čistoća.

 6. Zbunjena kaže:

  Jasso, problem se zapravo rešava veoma lako, samo bi trebalo kopirati rešenja iz drugih, malo organizovanijih zamalja. Ispred solitera stoje kontejneri za staru garderobu, staklo, hartiju, plastiku, konzerve (kazne su debele ako te neko primeti da si pogrešno ubacio smeće), svaka kuća dobija posebne kante za različito smeće. Ja bih prva vrlo rado razdvajala smeće da dobijem kante namenjene svakoj pojedinačnoj grupi otpada.

 7. Previše ste zbunjeni kaže:

  …a malo razmišljate. U drugim, “malo organizovanijim zemljama”, nema “sekundaraca” (sakupljača “sekundarnih sirovina”, znate na koga mislim), kao kod nas. Da bi NEKO (Grad, JKP) postavio kante za razvrstani otpad, to mora, je li, da ima ekonomsku osnovu (da se proda otpad za reciklažu), a koja bi to ekonomska osnova bila kada bi postavio te kante, a oni dolazili pre njih i praznili ih radi sopstvene prodaje? Da policija čuva kante? Pa dosta se sere da je ovo “policijska država” inače, još bi samo to falilo! “Kazne su debele ako te neko primeti da si pogrešno ubacio smeće”. Jeste, pa TAMO je NORMALNO da komšija za svako takvo ponašanje odmah prijavi komšiju, i još dobije 20% od njegove kazne koju plati! A niko se ne ljuti, samo se trude da ne prave gluposti i ponašaju se po pravilima. Šta bi bilo kod nas kada bi tako nešto uveli? Onaj ko bi prijavio bio bi pljuvan prvo kao “taster”, pa onda bi ga pitali da li zna da taj koga je prijavio ima ženu i decu i živi od svoje teško stečene plate i slično – uglavnom bi bio nečovek, a bio bi srećan ako negde u mraku ne bi dobio po njonji, “da se nauči pameti, đubre izdajničko”! Jedan je tako nedavno na društvenim mrežama, u diskusiji baš ovim povodom, otvoreno pretio da bi onoga ko bi ga prijavio tako “namestio” da bi se do kraja života hranio na slamčicu! Da li ste toliko zbunjeni ili naivni da još verujete u bajke? Može se, sve se to može uvesti, ali moralo bi SILOM ZAKONA, a onda bi bilo…kuku i lele šta OVI radeeeeee!

 8. Titus kaže:

  Naravno da treba da ocekujemo poskupljenje koliko su suboticani pasivni. Mogu 100% da dignu sve komunalije, samo ocigledno nisu svesni da bi i tada suboticani placali

 9. bocko kaže:

  Sad će to reširi dr biotehničkih nauka :-)))))))

 10. Astropower kaže:

  @ Previse sam zbunjen…
  …nepoznavanjem prilika u “malo organizovanijim zemljama”. U komentaru ima mnogo fantazije a malo poznavanja stvari. Na Zapadu ima “sekundaraca i to je jedno zanimanje kao i svako drugo. Obavljaju svoju delatnost potpuno nenametljivo, kruze u svojim vozilima gradom , polako, i cekaju da ih neko zaustavi i kaze sta da odnesu. Oni posluju kao samostalna firma i placaju porez na svoju delatnost. Po pravilu se nalaze u telefonskom imeniku i rado prihvataju svaki poziv. Poneki stanari jednostavno iznesu manje metalne predmete na ivicu trotoara i sekundarci sve to lepo pokupe. Niko nikoga ne denuncira niti je to dozvoljeno. Ako nekome nesto nije po volji onda postoje odgovarajuci sudski organi i to se onda regulise prema zakonu. Naravno sve javno i transparentno pod punim imenom tuzitelja i tuzenog. Nijedan sud na zapadu ne uzima u obzir bilo kakave anonimne dostave, pa prema tome niti organi vlasti. Postoje i nesto kao “detektivi” (oni su u sklopu komunalne policije) koji istrazuju po otpatcima bacenim na nedozvoljenom mestu i na osnovu nadjenih indicija, recimo neko parce papir sa imenom pocinioca, i onda krece krivicni postupak protiv doticnog + troskovi ciscenja nelegalng odlaganja otpada. Ako su u pitanju otrovne materije, troskovi su enormno visoki. Pod otrovnim materijama se podrazumeva i farba za molovanje stana – naprimer. Svaki gradjanin svoj vanredni otpad, Razne hemikalije (a to su i farbe) televizore, kucne aparate, narocito frizidere, i sve sto je elektricno u kuci, moze bez problema da odnese na gradsku deponiju i to onda besplatno preda. Jedini izuzetak su stari automobili i za njih ide poseban postupak. Automobile kupuju specijalizovani privatni otpadi i koji obicno tu uslugu naplacuju jer oko recikliranja ima dosta posla. Vadjenje akumulatora, ispustanje ulja, eventualno i ostataka benzina, vadjenje elektrokablova, razdvajanje metala od plastike i gume. Reciklirati jedan stari automobil je prilicno intenzivan i zahtevan posao .Dobre i upotrebljive delove nude na prodaju, a ostatak odlazi (ispresovan u kocku) u topionicu. Komunalno preduzece organizuje u pravilnim vremenskim razmacima odnosenje kabastog otpada, obicno delovi starog namestaja, koji stanari u odredjeni dan iznesu ispred svojih kuca ili zgrada u kolicini ne vecoj od 3 kubna metra i koji se onda posebnim kamionima odveze vec u jutarnjim satima. Isto tako se i organizauje dva -tri puta godisnje i odvoz bastenskog otpada. Sve te extra usluge su uracunate u paulsalnu godisnju cenu odvozenja opsteg otpada. Btw. upravo sada kada ovo pisem kraj otvorenog prozora, cujem jednu karakteristicnu melodiju koju neki skupljac metala pusta iz svog vozila i daje na znanje stanarima da je prisutan. Pa ako neko nesto ima treba samo da izadje na ulicu i da mu mahne rukom.

 11. Previše ste zbunjeni kaže:

  Astropower – “U komentaru ima mnogo fantazije a malo poznavanja stvari”. U tvom, naravno. Inače ne bi mešao babe i žabe. Naravno da njihovi “sekundarci” to rade, ali sa registrovanjem i dozvolom od države, i ima ih u telefonskom imeniku. Kada bi znao, onda ne bi lupetao, jer ovde govorim o ovdašnjem KOMUNALNOM OTPADU po kojem naši “sekundarci” preturaju, a taj otpad kada se stavi u kantu i iznese pripada, po zakonu, JKP, a ne njima. prema tome, oni KRADU iz njega i pitam te ko će ih ovde sprečiti da KRADU onaj koji će biti selektiran? Prijava, koje ti nazivaš “denunciranjem”, tamo ima itekako, čak je regulisano da onaj koji prijavi dobije 20% od naplaćene kazne, i nemoj da filozofiraš da to “ne postoji” i nisu anonimne dostave, ko je to rekao?. Ne prijavljuje se ono što ti navodiš, nego razna kršenja ponašanja i pravila, na primer ako se baci organski otpad u kantu za staru hartiju i sl., ispusti na ulicu ulje iz automobila itd. Ostalo je sve tačno što si naveo, nisi morao toliko da piskaraš, samo nisi odgovorio – kako će kante sa selektiranim otpadom da se “odbrane” od ovih naših “sekundaraca”, kao i to ko će da finansira kupovinu i podelu na desetine hiljada kanti posebno za plastiku, metal, papir, staklo, ko će kupiti posebna vozila koja će taj otpad odnositi (jer se ne može mešati sa đubretom u ovim “smećarima”), ko će zaposliti dodatnu radnu snagu koja će to da radi jer se ovi koji sada nose kućno smeće ne mogu “raspoloviti” na dva posla? Sve je lako zamisliti da neko treba da organizuje “kao tamo na zapadu”, samo nije lako znati kako.

 12. zbunjena kaže:

  Previše ste zbunjeni

  Prvo Vaše pitanje: kako će kante sa selektiranim otpadom da se “odbrane” od ovih naših “sekundaraca”
  Isto kao u drugim zemljama, udari jednog po džepu, pa će drugi i te kako znati da red mora da se poštuje. Kako znaju da se ponašaju kad odu u druge zemlje?
  Da, ne smeš da ga udariš po džepu budući da preti da će ti polomiti sve kosti. Pa i za takve pretnje postoje novčane kazne. Ili, možda bi svi trebalo da živimo u strahu zbog nekolicine nasilnika, pa da zbog njih ne preduzimamo ama baš ništa da bi nam život bio lepši i bolji?

  Drugo pitanje “Ko će da finansira kupovinu i podelu na desetine hiljada kanti posebno za plastiku, metal, papir, staklo, ko će kupiti posebna vozila koja će taj otpad odnositi (jer se ne može mešati sa đubretom u ovim “smećarima”)
  Postoje Evropski fondovi koji su nam dostupni, samo neko u gradskoj upravi mora da se ozbiljno pozabavi pisanjem projekta i naknadno pravdanjem svakog utrošenog dinara.

  Treće pitanje: Ko će zaposliti dodatnu radnu snagu koja će to da radi jer se ovi koji sada nose kućno smeće ne mogu “raspoloviti” na dva posla?
  Po raznim analizama koje su mnogo pametniji ljudi od mene radili na našim prostorima, u našim javnim preduzećima postoji prekomeran broj zaboslenih, i to ne u malom procentu, pa neka ih prerasporede ili ako ne žele da rade taj posao reše se viška, a zaposle ljude koji su voljni da obavljaju te poslove.

 13. Astropower kaže:

  @ Previse ste zbunjeni

  Lokalni sekundarci po Balkanu su samo slika i prilika drustva u kome zive. Da nije tih ljudi koji obavljaju taj posao onako kako ga obavljaju i onako kako to znaju i umeju, ceo Balkan bi se odavno ugusio u vlastitom djubretu. Mogu da razumem da postoji veliki otpor prema sortiranju svakodnevnog otpada u domacinstvima. Uostalom kako ce neko sortirati otpad prema ekoloskim normativima a da nije prvo u stanju da iznese jednu kesu sa djubretom i deponira je tamo gde joj je mesto. Osim toga Balkan i njegovi stanovnici imaju ne samo problema sa svakodnevnim ili samo povremenim iznosenjem djubreta, vec i oko upotrebe toaleta, a poneki i nisu ni u najboljim odnosima sa licnom higijenom. Specificni telesni zadah i nagnjili zubi o tome jasno svedoce. Za reciklazu otpada je potrebna ne samo ekoloska svest, nego i opsta kultura i domace vaspitanje. Sticanje takvih osobina je jedan dugotrajan posao i nece se zavrsiti pre nego sto Balkanski covek u potpunost shvati njegov smisao. Inace vasa dva komentara su izuzetno znacajna jer mogu studentima sociologije i politikologije odlicno da posluze kao primer lekcija, kako mali Djokica vidi svet oko sebe i kako zamislja Zapadnoevropske zemlje i drzave clanice EU, kao i sam zivot u njima.

 14. Previše ste zbunjeni kaže:

  zbunjena – Već sam vam odgovorio, ali hajdemo opet da pređemo gradivo. Prvo pitanje: Udari jednog po džepu…dići će se svaka vrana da grakće kako “zavode diktaturu”. Hoćete se vi tući sa “sekundarcima”? Drugo pitanje: Evropski fondovi su finansirali izgradnju Regionalne deponije a na nama je da o svom trošku kupimo kante i vozila. Treće pitanje: Idite u JKP “Čistoću i zelenilo” pa proverite da li postoji “višak radne snage” (kako kod fizikalaca tako i u administraciji) i onda se javite. Najlakše je trabunjati napamet.

 15. Zbunjena kaže:

  Previše ste zbunjeni
  Znači, Vaš zaključak je da se u ovoj zemlji po ovom (i po mnogim drugim pitanjima) ništa ne može promeniti. U svim zemljama može, samo je kod nas nemoguće!!!
  Vaša logika je neverovatna, vidite samo probleme i smatrate da ne postoje rešenja za njih. Ako tako razmišljate i o drugim stvarima u životu, ja nisam dovoljno kompetentna za razgovor sa Vama, nisam studirala psihologiju, već ekonomiju…

 16. Previše ste zbunjeni kaže:

  Zbunjena – Pa promenite, ja se slažem. Za početak rešite pitanje “sekundaraca” koje smo, uzgred budi rečeno, uvezli “readmisijom” upravo iz tih zemalja u kojima se sve može i koje nemaju (takvih) problema. Ako vam postavim konkretna pitanja, onda je moja logika “neverovatna” i ja vidim samo probleme i da se u “ovoj zemlji ništa ne može promeniti”, “ne postoje rešenja” i “u SVIM zemljama može, samo je kod nas nemoguće!” Moguće je, rekao sam kako i kakve bi implikacije izazvala rigorozna primena zakona, pa sad vi vidite i odgovorite mi šta učiniti? Naravno, kao ekonomisti jasno vam je da sve to NEKO MORA DA PLATI a usput treba da znate da se u svim tim zemljama koje to, za razliku od nas, mogu, taj sistem selektiranja i odvoženja takve vrste otpada posebno PLAĆA od strane korisnika usluga, u vidu više cene odnošenja smeća. Ja to lično, jer nisam ekonomista, ne mogu da shvatim – da ja selektiram otpad, dajem reciklažni materijal na kojem će neko zaraditi, i još za to dodatno plaćam, ali TAKO JE! Pokušajte da to uvedete OVDE, da im uzmete još par stotina dinara mesečno, da im objasnite da je to za dobrobit zdrave životne sredine i da Europa ide na to da više nema deponija, nego da se deo otpada reciklira, organski deo koristi za kompost a ostatak spaljuje, da za zdravu budućnost svoje dece moraju da plaćaju, pa da vidite šta će da vam kažu!? Uostalom, dovoljno je pročitati ovde saopštenje i komentare – sve se vrti oko toga da li će usluge “Čistoće” poskupeti u tom slučaju! Pa hoće, nažalost, to je model koji se primenjuje u tim zemljama na koje se pozivate da “one mogu a mi ne možemo”, ali tamo niko ne postavlja pitanje zašto nekome plaćati da zarađuje na MOJEM smeću, jednostavno, to je princip i to se plaća bez gunđanja, i to, uzgred rečeno, za njih i nisu neke pare, a kod nas je 100-200 dinara više razlog da se poziva na revoluciju i opštenarodni ustanak! Dakle, ne kažem da ne postoji rešenje i da se ništa ne može promeniti, samo pitam KAKO?

 17. Tramp kaže:

  Gluposti,nema nemogućeg.Samo privatizacija.Dajte vi privatnoj firmi da skuplja otpad pod tim i tim uslovima , fer i za
  opšte dobro prihvatljivim uslovima,a da i ona ima profit .Taj privatnik će naći način da zaštiti svoj biznis od “sekundaraca isl”.A sto se tice
  razdvajanja otpada i razlicitih kanti,pa, treba
  gradjanima dati motivaciju ,a znamo dobro da je najbolja motivacija, interes.Samo nemojmo o moralnom interesu ,to je uglavnom za budale (tako ispadne na kraju).A što se tiče JP, samo naivan može da veruje da JP uopste može da odradi ovaj posao u opštem interesu.JP su meka za korupciju i kriminal zato i jesu pod vlašću partija.
  .Učlani se u pravu partiju sine ,zavrsicec expresno “fakultet”bices neki direktor ili njegov zamenik ili savetnik ,pa i zamenik savetniku nije lose a tek sekretar ako
  budes uporan i imas dobru pricu koja obavezno pocinje imenom i prezimemom(znamo cijim) sa zahvalnoscu istom .Ali kad saberes
  i oduzmes i Nije neka plata , ali sa te pozicije za neku dobru muljacinu su uvek moguće.A to je najbitnije.
  .

OSTAVITE KOMENTAR