Da li znate šta je to glistenjak (ili kako do vrhunskog humusa)

Retkost je pronaći kuću ili stan gde se ne gaji cveće. Neko cveće gaji u bašti, neko pak u saksijama. Pošto se bliži proleće mnogi ljubitelji cveća već razmišljaju o nabavci humusa za presađivanje saksijskog cveća. Humus može da se kupi ali i da se proizvede, na sasvim maloj površini.

Jedan od načina proizvodnje je uz pomoć nadaleko priznatih i poznatih, Kalifornijskih glista. Ova mala stvorenja duga svega oko 8 cm, itekako vredno rade prerađujući u humus: stajnak, kartone, talog od kafe, otpadno voće. Gliste nemaju zube, stoga hranu sišu i zato hrana mora biti dobro nakvašena, u  maloj proizvodnji  optimalna vlažnost se proverava uzimanjem mase u ruku i kada voda curi iz stisnute mase  to je znak dovoljne vlažnosti. Vlaženje se vrši ujutru i uveče mlakom  ustajalom vodom. Žive 4-5 godina  i za to vreme iz tkz. kokona (jajašca) se izleže oko 6000 novih jedinki.

Prostor u kom se gaje veoma je lako napraviti  uz pomoć starog tepiha dimenzija 1,5 x 1 metar. Tepih se postavlja dole, dok se okolo slažu građevinski blokovi ili daske. Po postavljenom prostoru, prvo se na tepih, dakle na dno, postavlja pregoreni stajnjak zatim najbolje poluraspadnut dobro nakvašen karton i dalje redom stajnjak ali nikako kokošiji ili stajnjak od golubova i slično.

P1010696

U jesen se glistenjak zazimljava ili slamom ili najbolje pokazanim bagremovim lišćem. U proleće se vrši prosejavanje uzimanjem prerađene mase baštenskom lopatom i prosejavanjem na milimetarsko sito, krupniji neprerađeni ostaci se vraćaju u leglo u koje se po završenom prosejavanju stavlja nova masa za preradu. Kalifornijske gliste su najviše poznate ribolovcima, koji rado kupuju gliste zbog njene izuzetne višečasovne „žilavosti“ u vodi, kojom prilikom neretko zna privući krupnije ribe na udicu, te tako obradovati ribolovca.

Inače humus glistenjak je bolji za prehranu biljaka od bilo kojeg mineralnog đubriva, čak može da se primenjuje i folijarno (preko lista),ukoliko se napravi kompostni čaj. O tome drugi put.

P1010694

P1010695KOMENTARI

  1. Marko Petrovic kaže:

    Kucajte na fejsbuku: kalifornijske gliste – prodaja mini legla, glistenjaka i izbacice vam stranicu sa mnogo slika i prakticnih saveta u vezi uzgoja kalifornijskih glista

OSTAVITE KOMENTAR

73 + = 82

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: