Da se Palić ne puni prečišćenim otpadnim vodama moglo bi da se desi…

U prošlosti je bilo raznih ideja kako da se otpadne vode grada odvedu negde drugde i zaobiđu Palić. Međutim, punjenje jezera prečišćenim otpadnim vodama bio je način da se obezbedi dodatnih 30.000 kubika vode dnevno – kaže Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Grada Subotice.

 – Bez toga, Palić bi doživeo sudbinu kakvu je imao nekoliko vekova ranije, dok vodostaj nije veštački regulisan i kada je bilo sasvim normalno da jezero presuši na po više godina i da njegovo mesto za to vreme zauzmu pašnjaci, dok ne nastupi ponovo period višeg vodostaja i ponovnog „nastanka“ jezera – kaže Reh.

Od nastalog mulja proizvodi se struja

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je složen sistem, koji se na prvi pogled sastoji od velikog broja rešetki, bazena i taložnika.

– Međutim, glavni deo procesa je zapravo nevidljiv golim okom, a posao obavljaju milijarde nevidljivih radnika – mikroorganizama, koji se hrane organskom materijom iz otpadne vode i pretvaraju je u čvrste supstance, koje mi izdvajamo u vidu mulja. Proces se odvija u bazenima, gde se u vodu dodaje vazduh, kako bi se ona obogatila kiseonikom, a bakterije mogle da ga koriste za razgradnju organskih materija. Kada se izdvoji mulj, mikroorganizmi u specijalno dizajniranom bio-reaktoru – „digestoru“, organsku materiju u nastalom mulju pretvaraju u bio-gas. Nastali bio-gas – metan, koristi se za zagrevanje sistema, a od viška se proizvodi zelena električna energija. Njome se umanjuju ukupni troškovi prečišćavanja otpadnih voda, pa je čitav proces u skladu sa principima tzv. cirkularne ekonomije – pojašnjava Reh.


KurirKOMENTARI

 1. Andjelija kaže:

  Naklapanja samo takva..bla bla truć truć…Šta bi bilo kad bi bilo..a bagra nekažnjeno od jezera napravila septičku jamu..u prevodu uništila jegero..Ko je tu lud?..Ko ?

 2. Anonimni kaže:

  @ Andjelija
  Izgleda mi jer dozvoljama da nas svaka šarlatan pravi budalama. Ovo je samo bajka i prazna priča da bi opravdali pokradene milione. Alo imamo najskuplji precistac koji je posle godinu dana vec morao da se popravlja jer su digestori bili pukli. Pametnome dosta.

 3. Tramp kaže:

  Garant. Priča za uvod da bi se narodu servirala priča o potrebi uzimanja nekog kredita .

 4. vlado kaže:

  Koliko znam, okolna jezera, Tresetiste, Ludosko jezero i druga, nisu presusila decenijama pa ne vidim razlog da bi i Palic presusio. Mozda se to desavalo ranije ali sada je propalim projektom Palic povezan sa Tisom i voda bi se mogla nadoknaditi iz Tise.

 5. Taca kaže:

  I gde je ono plovilo, koje je trebalo da skuplja mulj?

 6. Omnibus kaže:

  Pazi i ovde sada stručnjaka ekologije koliko voliš, sve moje do mog,sve znate.
  Kako ste vi nama puni pameti cccc…

 7. Ernesto kaže:

  Hvala na informacijama u vezi sa prečistačem odpadne vode. Ima li negde da se nađe analiza vode u 1 ili 2. Sektoru, kog je kvaliteta?

 8. Tibor kaže:

  Zašto je onda voda još uvek prljava i zagadjena, tj. nije preporučljiva za kupanje?

OSTAVITE KOMENTAR