Da si osto ode, prošo bi ku i ja

Vinka je baćo vrlo mladog zaposlijo , jedino ga je pito prija posla.

„Oš ti učit el neš?“

Ovaj gleda u onog plećatog bać Josu i jesapi . Kast el ne kast?

„Pa baćo ja bi učijo al znate baćo ovaj, kako da vam kažem? „

„Nikako. Sutra ujtru iđemo kod mog druga iz vojske, on je direktor i kad neš da učiš tiš lipo klamat u fabriki“

Vinko obisjo nos i niki siroma jesapi , učenje mu nejđe, al baš radit… a vamo misli se, tek mu petnajst godina..Al nema kod baće oš-neš, neg moraš.

Sutradan ustali, sili u kola i ajc u varoš i direktno u tu fabriku Direktor ji lipo primijo i zaposlijo Vinka, tako da je ovaj već sutradan počo raditi. Nimu se sviđalo al izduro je do vojske. Kad se vratjo iz vojske samo je nesto, uzbunili se baćo i mater di je. Javi  se on posli misec dana dopisnicom iz Nemačke i piše da se zaposlijo. Baćo i nana mal nisu popadali u nesvist kad su pročitali.

Prošo to jedan dobar komad, opet poštaš na kapiji sa pismom. U pismu lipo piše njev deran da je sve u redu da radi i da ne brinu, a ako Bog da eto piše i doće za jedno po miseca.

„Ebala ga i Nemačka i po miseca , ja tu nek lajem ku ker, ne možem izać na kraj s’poslom on tamo zjali vrag jedan“ – veli bać Joso.

Kad, jedan dan stane ti limuzina, nov mercedes crn , a crn i njegov Vinko a nika pigava plavuša tira kola.

„O baćo mama, evo me . Di ste? Izvinite što sam tako očo. Moro sam jel da sam kazo kome, nikad nebi očo.”

„I šta ti vridi što si očo? Eto tamo si sad već hamaha godinu dana i ni klinac ništa. “

„Kako ništa baćo?“

„Pa eto tako lipo očo si i jel radiš štogod? Imaš kake plate el te ova plavojka voza okolo? I da ti kažem, ja sad sve moram sam jel mama ne mož a ja imam bruh na kičmi , a moram poradit zemlju, ja sam njezin rob a ne gazda, izem ti i zemlju i sve „

„Eee baćo, ja sam zato i očo da ne lomim kičmu,a ako je i lomim bar znam zašto lomim i da se oma razumimo. Ovo je moja divojka Helen, ovo smo kupili kola zajedno. Ona sad uči pomalo voziti pa je zato ona za volanom, a što se tiče zemlje lipo će te je izdati i – koliko vam baćo fali do penzije?“

„Šta, izdati zemlju? Penzija? Pa crkniću još ove tri godine do penzije, još ako izdam zemlju odem ja u klinac a i nana sa mnom – od čeg ću živiti? Pa poreze nisam dvi godine plaćo ajjoooooj“

Kad su sili unutra , raskomotili se i kazli da će ostati dvi nedilje bać Josi se smračilo prid očima pa zove očima Vinka da izađu napolje. Kad su izašli, veli bać Joso.

„Vinko, rano moja, pa mi nemamo isti šta, izvini al moramo digod kakogod ne znam kako… Dvi nedilje će te ostati??

Vinko se nasmijo pa veli baći.

„Ajmo još malo da odmorimo, al ajte vamo prvo i evo Helen će nam pomoći a vama evo. Jel dosta za porez?“-a za penziju će mo otići da uplatite to što vam fali i da iđete u penziju.

Bać Joso zinijo ku gladno lašče kad je Vinko njegov izvadijo buđelar al gazdački, i dao baći ni manje ni više neg hiljadu maraka, ovaj se sav priznojio. Al je došo sebi kad su sili za astal i kad su Vinko i Helen pounesivali kojčega . Od piva, divenica, kojkaki konzerva –ma nema čeg nije bilo još i garderobe.

Gleda Joso  i gleda i veli.

„Vinko svaka tebi čast! Eto da si osto ode prošo bi ku i ja , radijo i radijo i na kraju bruh na kičmi prija penzije zaradijo“KOMENTARI

 1. Gete kaže:

  Kakva je ovo priča?
  Da ne želite možda da podstičete mlade da napuste ovu zemlju?
  Da li mislite da ih tamo čekaju crni mercedesi,pegave plavuše i debeli buđelari?
  Borba je tamo, ali je sistem uređeniji.Tamo znaš šta da očekuješ.
  Sretno bilo svakom ko ode, ali nemojte verovati u brzu lovu

 2. Megille kaže:

  A koliko njih je otišlo pa ni u penziji nisu uživali jer ih je nemački način rada do kraja iskoristio ?

 3. S&S kaže:

  Baš tako.

 4. Monitoring kaže:

  Jedno je prilicno sigurno. Gornjak za svoje crtice iz svakodnevnog zivota specificnih socijalnih slojeva, sigurno nece dobiti Nobelovu nagradu za knjizevnost. Pretpostavljam da mu to i nije bas direktna namera. Sto se tice literarne limunade, to je stvar perspektive iz koje se gleda i licnog dozivljaja napisanog. Za nekoga je tekst samo suplja propaganda. Na mene licno je tekst ostavio prilican utisak. Ne svojim stilom pisanja nego golom temom. Evo zasto:
  U Subotici se pisala godina 1969, godina u kojoj mnogi posetioci portala jos nisu bili rodjeni. Te godine sam otsluzio vojsku, izvadio pasos i rekao ocu da odlazim na rad u Nemacku. Pitao je samo – zasto. Objasnio sam mu da uz rad zelim da studiram i to po mogucstvu u Heidelbergu. Nije bilo nikakve diskusije. Rekao mi je – ako odes ne trebas ni da se vracas. Sestra mi je pricala kako su roditelji nakon toga izmisljali kojekave price o tome gde se nalazim, lagali okolo po komsiluku jer ih je bilo duboko sramota da kazu da im je dete otislo na rad u Nemacku. Nakon vise godina otac je dosao da me poseti i kako je rekao ne zbog mene nego zbog unuka. Kada smo jednom ostali sami u sobi, pogledao me je u oci i samo rekao – pametan si ti covek.

 5. Daddy kaže:

  Lipa kratka prica.

  @Megille
  Meni su tetak i tetka zaradili penzije u Nemackoj, eto ih uzivaju vec par decenija i vise u Subotici.

 6. Gornjak kaže:

  Fala lipo svima na iznetom mišljenju. Divan ko divan, napisano je kako je napisano i sve je stvar ukusa i normalno je da se nemož svakom sviđati . Jedno je sigurno mene i više nego raduje ovo što svako ima svoje mišljenje i što isto i iznosi. Pripovitka je ova sad ovaka druga će biti drugačija, treća isto i uvik će biti tako da se kome sviđa a kome ne, ja cenim svačije mišljenje. A jedno je sigurno to je da med i mliko ne teku nigdi-pa ni meni koji pišem ove pripovitke. Lično naprimer nikad nisam išo raditi “napolje” kako mi je tako mi je-nisam kuko ni kad je bilo dobro pa mislim da netriba da kukam ni sad kad je teže. Kako god da je-glavu gori i naprid čeljadi.

 7. bac vranje kaže:

  Nisam nikada radio tamo ali rezonujem ovako mozda povrsno ali ove godine je na zapad prema republickoj statistici objavljenoj pre neki dan(ako je verovati drzavi srbiji i njenoj ustanovi ) izaslo 285.000 gradjana Srbije da radi ,a niko sa zapada nije dosao u Srbiju da radi.Pa sad mislite o tome gde se bolje zivi. Hvala na razumevanju

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =