Dačić: Krađa nema političku pozadinu

Policija radi na rasvetljavanju krađe spomenika "Ptica slomljenih krila" u Subotici, ali za sada nema indicija da taj događaj ima neku međunacionalnu ili političku pozadinu, rekao je danas premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

 

Dačić je u Skupštini Srbije rekao da osuđuje krađu tog spomenika i naveo da je formirana posebna radna grupa za rasvetljavanje tog krivičnog dela. 

ptica slomljenih krila

Prethodno je šef poslanika SVM Balint Pastor, u delu sednice kada poslanici kao i svakog poslednje četvrtka u mesecu postavljaju pitanje članovima vlade, upitao zašto vlada nije reagovala na krađu tog spomenika.

 

On je objasnio da je reč o spomeniku koji je postavljen 1994. godine u znak sećanja na 852 civila mađarske, jevrejske i nemačke nacionalnosti koji su streljani 1944. godine i dodao da SVM na taj događa ne gleda samo kao na krađu, već da se radi o "poruci upućenoj mađarskoj nacionalnoj zajednici koja može da naruši odnose mađarskog i srpskog naroda".

 

Dačić je rekao da je taj spomenik postavljen 1994. godine, kada su tenzije bile veće, i da ne veruje da danas, deceniju kasnije, razlog za krađu spomenika mogu biti verski, nacionalni ili politički razlozi.

 

"Bili bismo zadovoljni ako bi se otkrili počinioci i MUP radi na tome", rekao je Dačić i naveo da se broj krivičnih dela koja su zasnovana na nacionalnoj osnovi u Vojvodini smanjuje svake godine i da tome doprinosi atmosfera tolerancije i razgovora ne samo sa susednim državama već i u Srbiji, pa između ostalog i sa SVM.

 

Spomenik "Ptica slomljenih krila" nestao je sa postolja 19. oktobra, a reč je o spomeniku teškom 300 kilograma, koji je rad vajara Ferenca Kalmana.

 

Pastor je pitao i kada će vlada van pravne snage da stavi odluke iz 1946. godine kojima se Mađari i Nemci kolektivno proglašavaju ratnim zločincima imajući u vidu da je usvojena deklaracija u Skupštini Srbije o osudi tih akata.

 

Dačić je odgovorio da se nada da će se to ubrzo naći na sednici vlade, a da Ministarstvo pravde te odluke treba da pripremi i utvrdi kako bi se to pitanje pravno moglo rešiti, jer je, kako je rekao, jedno pitanje politička odluka i donošenje deklaracije, a drugo kako to pravno urediti.KOMENTARI

 1. igor kaže:

  e,da su čađava braća ukrali kakom Japancu biciglu-dosad bi već našli……….

 2. Pametnjaković kaže:

  Ako je do časti Države Srbije i do časti Policije,  ovaj nestanak spomenika će razjasniti po svaku cenu do detalja, pa makar spomenik već bio istopljen u bronzane poluge.

  Policija bi pokazala svoju dobru volju u rešavanju ove teške krađe i da zaista hoće i može da reši ovakve slučajeve. 

  Pa tamo mora biti da je bilo tragova kao na nekom gradilištu, 350 kilograma bronze samo tako izneti u rukama ili mašinom, to je nemoguće, a da nema tragova.

  A sad da li su Romi, Mađari, Hrvati, Bunjevci, Srbi, nije bitno, lopovi su lopovi bez obzira koje su nacionalnosti, bilo koje da su, treba ih redovno kazniti.

  Ako ova krađa zaista nema političku, već samo ekonomsku pozadinu, lako može biti i to da je banda mešana što se nacionalne pripadnosti tiče, ali lopove treba uhvatiti i kazniti.

  Ili nešto drastično treba pod hitno menjati u zakonu.

 3. Neša kaže:

  Veoma je zanimljiv "stav" koji je izneo G. Balint Pastor: "…radi se o poruci upućenoj mađarskoj nacionalnoj zajednici koja može da naruši odnose mađarskog i srpskog naroda".

  Neodoljivo ukazuje na ponavljanje stava Ministarstva spoljnih poslova Mađarske koje je odmah nakon događaja izdalo saopštenje da bi krađa spomenika mogla da naruši odnose Srbije i Mađarske.

  Štaviše, sve što je G. Balint Pastor izjavio u Skupštini Srbije ali i na drugim mestima u javnosti samo je ponavljanje stava Ministarstva spoljnih poslova Mađarske. Objavljeno na ovom istom portalu 21.10.2013.g. Link:

  https://www.gradsubotica.co.rs/madarska-krada-spomenika-moze-narusiti-odnose

  Pitanje je, dakle, da li je to stav SVM ili otvoreno spoljno mešanje u unutrašnje stvari suverene države.

OSTAVITE KOMENTAR