Dačić: privedene četiri osobe iz Subotice

Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije je jutros privela Jožefa Kasu, Zorana Maleševića, Peđu Mališanovića i Miomira Paovicu, osumnjičene da su zloupotrebom službenog položaja, na štetu “Agrobanke”, pribavili Mališanoviću imovinsku korist od preko 13 miliona evra, prenosi RTS. Postoji osnovana sumnja da su Kasa i Malešević, u dogovoru sa ranije uhapšenim bivšim predsednikom IO “Agrobanke” Dušanom Antonićem i njegovim saradnicima, mimo zakona odobrili tri kredita i pet bankarskih garancija, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja povezanim privrednim društvima “Azohem”, “Mala Bosna” i “Azotara Subotica” koja su u vlasništvu Peđe Mališanovića. Miomir Paovica, sudski veštak, sumnjiči se da je u dogovoru sa Mališanovićem sačinio osam lažnih procena nepokretnosti Fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva “Azotara Subotica”, i višestruko ih precenio, kako bi za potrebe “Agrobanke” bio stvoren privid obezbeđenja za vraćanje kredita. Premije Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je potvrdio da su jutros privede četiri osobe iz Subotice, među kojima je i Jožef Kasa.

Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je Jožefa Kasu, nekadašnjeg direktora subotičke filijale “Agrobanke”, njegovog tadašnjeg zamenika Zorana Maleševića, zatim vlasnika preduzeća “Azohem”, “Mala Bosna” i “Azotara Subotica” – Peđu Mališanovića i sudskog veštaka Miomira Paovicu. Pre pet meseci Jožef Kasa za lokalnu televiziju je izjavio da nije imao ingerencije za donošenje odluke o odobravanju kredita, te da je na mesto predsednika Upravnog odbora Azohema imenovan tek nakon odobrenja pomenutog kredita, za koji tvrdi da nije iznosio 20 miliona evra.

 

– Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da su jutros u Subotici privedeni Jožef Kasa i još tri osobe za koje se sumnja da su učestvovale u malverzacijama prilikom odobravanja i korišćenja sredstava Agrobanke.

 

Dačić je rekao da će se u daljim procesnim radnjama videti da li ima osnova za postupanje Tužilaštva.

 

Premijer je naglasio da privođenje Kase nema nikakve veze sa pitanjem nacionalnih manjina i njihovih prava, već da je u pitanju borba protiv korupcije.

 

“To nema nikakve veze sa tim, ovde nije bitno da li je neko Srbin, Albanac, Mađar ili Hrvat, mi ne gledamo po nacionalnoj i političkoj pripadnosti”, rekao je Dačić novinarima.

 

Gradonačelnik Subotice kaže da je bio iznenađen kada je jutros upoznat sa hapšenjem i da istražni organi treba da rade svoj posao.

 

Jožef Kasa bio je osnivač i višegodišnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, 12 godina bio je gradonačelnik Subotice, a 2000. kao jedan od lidera DOS-a ulazi u politički vrh zemlje.Iz političkog života povlači se 2007. godine.

 KOMENTARI

  1. Gradjanin kaže:

    Uhhh, vredi pročitati članak iz “Večernjih novosti”… izgleda da je otvorena Pandorina kutija. Paovica je bio sudski veštak i kada je vršena zamena poslovnih prostora u gradu..

    http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.291.html:407066-Kasa-i-Malisanovic-iznosili-novac

OSTAVITE KOMENTAR