Đak šestog razreda sklapa strujna kola kao igračke

Pored toga što u školskom dnevniku pored njegovog imena od početka školovanja nema zaključene ocene manje od petice, 12-godišnji Filip Parag, učenik šestog razreda u Osnovnoj školi „Kizur Ištvan“ iz Subotice, uspeva da projektuje korisne inovacije, programira, ali i svira tamburicu, roni i trenira bejzbol.

 

Za svoje izume Filip Parag dobio je brojne nagrade na Sajmu inovacije. Za svoje inovacije dobio je i prve nagrade na Sajmu inovacije „Inova“ u Zagrebu, kao i na republičkom takmičenju u tehničkom i informatičkom obrazovanju, koje je održano u Vranju.

– U Zagrebu sam se predstavio sa solarnim suncokretom, odnosno postrojenjem na čijem vrhu je solarna ploča i koje se okreće za suncem i pretvara solarnu energiju u električnu. Na republičkom takmičenju u Vranju sam se pojavio sa postrojenjem za grubu selekciju otpada, što je bio zaista ozbiljan projekat. Reč je o pokretnoj traci koja pomoću velikih ventilatora sa strane i kranom sa elektromagnetom iznad, razdvaja laki otpad i teške metale. Sve to se pokreće preko mini-kompjutera, odnosno mikrokontrolera – priča za „Blic“ 12-godišnji Filip Parag.

 

Još sa tri godine Filip Parag je pokazivao veliko interesovanje za elektroniku. Njegov otac, Josip, ističe da je već tada sastavljao baterije i igrao se sa strujnim kolima.

 

– Kada je imao samo četiri godine, počeli smo da pravimo drvenu kućicu u dvorištu. On je bukvalno učestvovao u svemu, od kupovine dasaka, do zakucavanja eksera. Kasnije je, kada je napunio sedam godina, potpuno samostalno uveo struju u kućicu, koju je koristio za radio-uređaj, osvetljenje i alarm – dodaje njegov otac.

 

Filipovu pritom objašnjava da je „jačina struje samo 12 volti, jer sa većim naponom nije želeo da dovodi svoje drugare i sebe u opasnost“.

 

Manuelne sposobnosti korišćenje prilikom pravljenja kućice u dvorištu, Filip je nasledio od jednog dede, koji je bio odličan u građevinarstvu, sklonost prema elektronici od drugog dede, čije je zanimanje bilo elektroinženjer, a zanimanje za muziku od bake.

 

– Mi smo to sve koordinisali i za sada Filip uspešno radi za šta je talentovan i zainteresovan – kaže njegova majka Tanja.

 

Osim što ima zanimljiv hobi koji mu je već doneo pregršt nagrada, supertalentovani Subotičanin stiže da svira tamburicu, ali i aktivno se bavi ronjenjem i bejzbolom. To ne utiče na njegove ocene u školi, gde je jedan od najboljih đaka, za šta je u januaru ove godine dobio i pohvalu od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

 

– Pošto baš nemam previše vremena za učenje, onda se trudim da slušam na časovima i tako „zarađujem“ petice – našalio se Filip Parag.

 

Programiranje najveća ljubav

 

Iako se „proslavio“ inovacijama iz oblasti selekcije otpada i obnovljivih izvora energije, Filip Parag ne krije da mu je najveća ljubav programiranje.

 

– Želim da budem programer u operativnom sistemu LINUX kada porastem, a do tada ću se zadovoljiti kreiranjem različitih aplikacija i programa. Trenutno, sa drugom Petrom Petrovićem pravim pucačku igricu u kojoj su glavni akteri vanzemaljci, ali imamo još nekoliko nedostataka da otklonimo pre nego što je pokažemo okolini – kaže Filip.KOMENTARI

  1. roditelj kaže:

    Čestitam Filipu ali čestitam i mami i tati koji su prosvetni radnici.Ovo je pravi primer dobrih učitelja koji znaju da vaspitavaju tuđu decu ali i svoju.

     

OSTAVITE KOMENTAR