Dalji pad broja nezaposlenih

Broj nezaposlenih Subotičana na evidenciji nacionalne službe za zapošljavanje manji je u prvih osam meseci ove godine za 14,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj zaposlenih preko ove službe u istom periodu veći za 19,4 odsto, rečeno je Tanjugu u ovoj službi.

NSZ Socijalno penzijsko zaposljavanje subotica nezaposlenost

Prema njihovim podacima, na kraju avgusta na području Subotice registrovano je 9.201 nezaposleno lica, što je 14,6 odsto manje nego u istom mesecu prethodne godine.

Njih 47 odsto su žene, učešće mladih do 30 godina je 22,9 odsto, dok je učešće starijih od 50 godina nešto više i iznosi 35,1 odsto.

„Učešće lica bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih iznosi 46,4 odsto, lica sa srednjom stručnom spremom 42,6 odsto, dok je sa višim i visokim obrazovanjem 11 odsto. Učešće dugoročno nezaposlenih, koji posao traže više od godinu dana na evidenciji nezaposlenih lica je 57,4 odsto“, navode u ovoj službi.

Sa evidencije na području Subotice, u periodu od januara do avgusta 2015. godine zaposlilo se ukupno 3.724 lica, što je 19,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Od toga 53,9 odsto čine žene, 39,1 odsto zaposlenih su mladi do 30 godina, dok je učešće starijih od 50 godina 15,9 odsto.

„U strukturi zaposlenih najveće je učešće lica sa srednjom stručnom spremom – 58,1 odsto, zatim slede lica bez kvalifikacija i niskokvalifikovani sa 25,4 odsto, dok lica sa višom školom i fakultetom učestvuju u zapošljavanju sa 16,5 odsto. Učešće dugoročno nezaposlenih među zaposlenim licima je 32,9 odsto“, navode u ovoj službi.

Na području Subotice zaposleno je 37.060 ljudi. Prosečna zarada zaposlenih, bez poreza i doprinosa za jul 2015. godine iznosila je 41.638 dinara.

 

TanjugKOMENTARI

 1. Joso kaže:

  Gospodo Statisticari, odgovor na vase pitanje se nalazi na ovoj slici !


  p.s. NEMA tu nikakvog novog zaposljavanja i tome slicno.

 2. Miki kaže:

  E moj joso nije bas tako vidis i pad nezaposleni i PORAST ZAPOSLENI kako ce biti odgovor u tome????? Bravo za suboticu

 3. Miki kaže:

  Ima Ima i te kako ima primeti se to i te kako vise novaca u opticaju za nas ugostitelje oseti se ….Svatite to kako hocete ali tako je…

 4. wuwuz ella kaže:

  to što piše, nije istiiina

 5. Juli kaže:

  Treba da izraze broj zaposlenih!!! Ljudi su otisli u inostranstvo i mnogi vise ne vide svrhu da budu evidentirani na sizu!!!

 6. pakao kaže:

  Kakvi su ovo podaci, stvarnost je drugacija! Mnogi se vise i ne javljaju na siz jer ne znam nikoga kome su oni nasli posao, kazu sam se aktiviraj. A kada sam trazis -ili nemas iskustva, ako imas iskustva imas puno godina ili ne znas jezik, ako znas engleski ne znas madjarski ili nemas vozacku, a ako imas, nemas svoja kola, ili imas, malu decu..kraja nema!

 7. stormwatch kaže:

  E, a da vas ja hrabri moji Suboticani pitam nesto? Koliko znam u Srbiji je mirno i nema hvala Bogu nikakvih ratova. Zasto ste onda svi otisli na zapad kao „ekonomski imigranti“?

  Mislim, cisto pitam jer vidim da pricate o tome kako su izbeglice iz Sirije paraziti koji zele da vam se nakamce na vase grbace i kako su trebali ostati da brane Siriju i naprave dobro svojoj zemlji, pa me interesuje zasto vi koji ne bezite od topova i pusaka nego od nedostatka para i posla lepo ne ostanete u svojoj zemlji ne spasite je od ekonomskog kraha tako sto ce te je napraviti boljom? To mi nesto cudno da sa jedne strane osudjujete ljude koji se bore za goli zivot, a vi koji ipak imate u Subotici i kuca i imanja i svi ste uzeli neplaceno na neodradjeno vreme idete u zemlje EU po novce? Hvala na odgovorima (koje necu dobiti naravno), ali je lepo uhvatiti vas u licemerju.

 8. Revizor kaže:

  A zašto ti nisi ostao? Toliko o licemerju.

 9. stormwatch kaže:

  @revizor

  Samo postoji jedna razlika – ja tamo nista nisam imao, niti me nesto veze za to tamo dole, niti mi pada na pamet da protracim ostatak zivota na gluposti i primitivizam, vi koji ste dobili sve i koji imate tamo ceo zivot sve, izvoli brate ostani pa ti spasavaj i popravljaj. Ja se isto tako nikada nisam drznuo da odredjujem da li je neko ekonomski ili bilo koji drugi imigrant, dok vi svi zajedno JESTE. Medjutim, sa druge strane svi vi kukate i proseravate se kako su izbeglice ekonomski imigranti i imaju smartfonove i garderobu, a Suboticani ostavljaju kuce i vikendice i mahom uzimaju neplacena odsustva sigurno iz ljubavi.

  U meni nema licemerja, ali u tebi i tvojima ima :-)))))

 10. Revizor kaže:

  @Stormwatch – „Samo postoji jedna razlika – ja tamo nista nisam imao, niti me nesto veze za to tamo dole, niti mi pada na pamet da protracim ostatak zivota na gluposti i primitivizam, vi koji ste dobili sve…“ – da li ovo nekome liči na suvisli odgovor? Znači, zato NISI licemer, jer smo mi primitivni i „kukamo i proseravamo se“ da izbeglice imaju smartfonove (a kao nemaju ih?) Ala si ga obrazložio, svaka ti čast! Ono što sam razumeo jeste da si ti izuzetak i za razliku od nas koji smo dobili sve i koji „ovde imamo ceo život“(?) ti nisi dobio ništa i nisi ostavio kuću i vikendicu i uzeo neplaćeno odsustvo pa otišao, i zato je OPRAVDANO da ti budeš gastarbajter, a mi smo licemeri i treba da ostanemo ovde i da izvolimo da spasavamo i popravljamo…da ti nisi malo pobrkao lončiće, ili zaboravio da popiješ lekić?

 11. stormwatch kaže:

  @Revizor

  Ja sam vam do u detalja objasnio da mene nista ne veze za te krajeve, ali vas veze to sto ste tamo dobili sve. I ja sam slobodan da idem gde zelim i radim gde hocu, meni dupe ne zavisi niti mi je ikad zavisilo od trenutne politicke situacije i od toga ko je na vlasti, no revizore vidim da je kod vas ostalih to itekako prisutno.

 12. Revizor kaže:

  @Otkuda to? Da se nije baba-Vanga povampirila u vama pa sve „vidite“, i „javlja vam se“ kako sam (smo) „sve dobio (dobili) tamo (ovde)“ i zavisim(o) od „trenutne političke situacije i od toga ko je na vlasti“? Svašta! Šta sam to dobio i šta smo to dobili? Znači, pošto ste (samo)proklamovali da vas ništa ne veže „za te krajeve“ slobodni ste da idete gde želite i radite šta hoćete, a ako mi hoćemo isto to da uradimo, onda smo LICEMERI i treba da ostanemo ovde i „popravljamo situaciju“, za koju očigledno vi mislite da smo mi krivi – a vi niste! Što bi se reklo: qoud licet Iovi non licet bovi. S tim da ste vi Jupiter a mi smo goveda! Je l` tako? Ne delite ono čega nemate previše. Mislim na pamet.

OSTAVITE KOMENTAR