Dan civilne zaštite

Danas se obeležava Svetski dan civilne zaštite – 1.mart. U okviru Sektora MUP-a za vanredne situacije i intenzivno se radi na jačanju civilne zaštite u Subotici. Zakonom o vanrednim situacijama je civilna zaštita vraćena u nadležnost lokalnih samouprava i trebalo bi da se formiraju specijalističke jedinice civilne zaštite. Šef Odseka za upravljanje rizicima i civilnu zaštitu, Odeljenja za vanredne situacije u Subotici kaže da se gradski štab za varedne situacije odlično izborio sa snegom.
.
Sektor za vanredne situacije je u vanrednim situacijama u okviru kojeg se realiziju evakuacija, sklanjanje, zbrinjavanje, prva pomoć, nosilac izrade Nacionalne procene ugroženosti i Nacionalnog plana zaštite i spasavanja i medicinska pomoć, RHB zaštita, zaštita od požara, spasavanje od poplava i drugo. Opštinska organizacija Crvenog krsta već godinama u niz sa svojim volonterima radi na zbrinjavanju ljudi u vanrednim situacijama.

.

Obeležavanje Svetskog dana civilne zaštite ustanovljeno je 1990. godine, odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite. To je urađeno da bi se ukazalo javnosti na značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o značaju preventivnih i samozaštitnih mera i postupaka u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih nesreća i opasnosti.KOMENTARI

  1. b kaže:

    Neverovatno kako se svaka dobra ideja u ovoj drzavi ofuca i unisti.Od civilne zastite u nasem gradu imamo jednog nacelnika koji prima enormnu platu za to sto nista neradi( i nikad nista nije ni radio),magacine sa gomilom krsa sto je jos Tito kupio i koja cekaju bog zna sta(da nekazem sta se sve ovde izdesavalo pa magacin nikad nisu otvorili vec pustili da sve propadne)Pa samo lopata za sneg ima stotina,sto nije izdato na revers gradu za vreme vanredne situacije vec je grad kupovao?Bio sam u magacinu civilne zastite na na Fruskoj Gori nemogu vam opisati koliko sam tamo video svega sto je  propalo od stajanja .Niko se nije setio da to podeli nekom kome bi to koristilo,bolje je bilo da propadne.

OSTAVITE KOMENTAR