Dan ljudskih prava

Danas se obeležava svetski dan ljudskih prava. U Subotici su najugroženija građanska prava pravo na rad, ugrožavanje prava nacionalnih manjina i invalida. Udruženje "Spas" povodom međunarodnog Dana ljudskih prava istaklo je da je krajem prošle godine u postupku bilo 18.000 predmeta u Upravnom sudu Srbije i da je za sada iz naše zemlje podneto 3000 predmeta pred Evropskim sudom za ljudska prava. Opšta deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima proglašena je 10. decembra 1948. zbog čega se ovaj datum obeležava kao Međunarodni dan ljudskih prava.
Udruženje "Spas" se bori za ljudska prava borbom protiv kopurcije. U ovom društvu ugrožena su prava građana više nego ikada, rekao je Goran Đukić. Najugroženije je pravo na rad, jer se u pojedinim državnim institucijama zapošljavaju radnici bez konkursa.
Zaštitnik građana kaže da su ove godine imali 1000 obraćanja od strane građana, a u protekle četiri godine koliko rade 6000. Najčešće se krše prava radnika, invalida, roma i lgbt(eldžibiti) populacije, kaže zaštitnik građana.
U poslednje vreme situacija na ostvarivanju osnovnih prava Subotičana, a naročito nacionalnih zajednica je poboljšana. Zajedničkim delovanjem istražnih organa da se zabrani delovanje grupa koje šire mržnju i netoleranciju samo su jedna strana rešenja problema.

izvor RTV YUEKOKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR