Dan maternjeg jezika

Danas je Dan maternjeg jezika. Generalna skupština Uneska je pre 12.godina proglasila je Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21.februara 1952. godine ubijeni u Daki, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični jezik. U Subotici u zvaničnoj upotrebi su tri jezika srpski, mađarski i hrvatski i pripadnici manjina imaju mogućnost da kroz svoj jezik čuvaju i tradiciju. Subotica je specifična po tome što ima preko 20 nacionalnih zajednica i većina ima priliku da se obrazuje na svom manjinskom jeziku i tako očuva tradiciju.

Slika

— U Subotici se u službenoj upotrebi nalaze srpski, hrvatski i mađarski. Prošle godine bilo je 80.000 predmeta koje je trebalo prevesti na manjinske jezike i to su uglavnom bili izvodi, upisi u posebne biračke spiskove i drugo. Ima tri zaposlena prevodioca i oni rade u Odseku za birečke spiskove i matičnoj službi. Manjine u Subotici predstavljaju pravo bogatstvo grada- objašnjava Marija Davčik Ušumović, načelnica Gradske uprave.
U Ministarstvu prosvete kažu da je briga o očuvanju maternjeg jezika briga mnogih zemalja, jer će od sadašnjih 6.000 jezika ostati duplo manje do kraja veka.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 55 = 65

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: