Dan pešačenja u subotu

Planinarski savez Srbije predstojećeg vikenda organizuje nacionalnu akciju i kampanju “Dan pešačenja – Srbija 2020”. Akcija se ove godine održava pod sloganom “Srbija hoda – za korak bliže zdravlju”, i biće organizovana u skladu sa aktuelnom situacijom.

Subotička Hala sportova, bila je jedan od polaznih tačaka prošlogodišnje akcije Dan pešačenja u Srbiji. Samo na ovom mestu okupilo se blizu dve hiljade ljudi, a što se tiče cele Srbije, akcija je okupila oko 18 hiljada ljudi u 42 grada i opština. Ovakvih masovnih okupljanja ove godine neće biti, jer akcija, kako ističu iz Planinarskog saveza Srbije, ima antipandemijski karakter. Cilj je, kako objašnjava prvi čovek saveza, inače Subotičanin Iso Planić, jeste promocija zdravog načina života kroz pešačenja i aktivnosti vezanih za prirodu, kao najbolje preventive!

“Na teritoriji Srbije, naših 177 planinarskih klubova pristupiće organizaciji na specifičan način. Ove godine ne možemo sebi dozvoliti okupljanje ljudi, niti je to cilj. Ove godine želimo da afirmišemo resurse sa kojima raspolažemo. To su pre svega pešačke staze. Dakle, mnogo je rada i truda uloženo da bi se 7,5 hiljada kilometara pešačkih puteva u Srbiji uredilo, održavalo i da bi se stavilo na raspolaganje onima koji žele da se rekreativno planinarenjem bave”, objašnjava Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije.

Umesto masovnog okupljanja i polaska na pešačenje, građanima će dakle biti predočene rute kojima može da se pešači, i na taj način će se ispoštovati pravilo socijalnog distanciranja. Članovi Planinarskog saveza Srbije će na samim stazama biti prisutni kao logistička podrška.

“To su osposobljeni sportski stručnjaci, koji imaju kapaciteta da one koji su raspoloženi da se u prirodi kreću usmere savetima na pravi način, na pravi oblik kretanja koji je primeren njihovom zdravstvenom stanju, kondicionoj spremi i tehničkoj opremljenosti i naravno uslovima na stazi”, kaže Planić

Dan pešačenja u Srbiji održaće se u subotu, 12. septembra. Želja Planinarskog saveza Srbije je da se pešačenje pretvori u dobru naviku, koja ima ogroman značaj za fizičko i mentalno zdravlje građana, a posebno u borbi za jačanje imuniteta!

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR