Dan posle

Nakon izborne noći stigli su i prvi rezultati raspodele mantata na lokalnom nivou. U Velikoj većnici Gradske kuće će svoje mesto naći odbornici 8 izbornih lista. Na osnovu 97% obrađenih podataka, u lokalni parlament će ući 5 većinskih i 3 manjiske liste.

SNS: 31 odbornik
SVM: 11
Madjarski pokret: 11
DS: 7
LSV: 4
SBB: 1
Ruska stranka: 1
Vojvođanska inicijativa: 1

Trend u Subotici

SNS je nastavio da raste. Nakon 33,2% glasova koliko su osvojili 2014. godine, vodeća parlamentarna stranka beleži blagi rast u Subotici od nekoliko procenata. SNS je u odličnoj poziciji a u prilog im ide činjenica da se mađarski korpus raspao, pa je druga po redu stranka u gradu više nego duplo slabija. Sami na vrhu imaju sada priliku da postave svog gradonačelnika. Svakako treba uzeti u obzir da će Subotica biti deo dogovora između Vučića i Pastora kada se bude govorilo o Republici i Pokrajini. Ne treba smetnuti sa uma dobre odnose lidera SNS-a sa Viktorom Orbanom pa stoga ne treba ni isključiti mogućnost da gradonačelnik Subotice ipak bude neko iz redova SVM.

Cepanje mađarskog biračkog tela na dve jednake polovine u Subotici

Prosta matematika je pokazala da je zbir rezultata SVM-a i Mađarskog pokreta jednaka rezultatu SVM-a iz 2014. godine. Ni jednima ni drugima to ne ide u korsit. Pastor je dodatno oslabljen u predstojećim pregovorima, dok Maglai može da zaboravi na mesto gradonačelnika iako je baš on bio taj koji je pomogao SNS-u da dođu na vlast u Subotici. Za očekivati je da se SNS neće mnogo obazirati na njegovu listu.

Demokratska stranka je stala na noge. Nakon debakla 2014. godine kada su imali 4,5%, duplo bolji rezultat dve godine kasnije je nešto čime mogu da budu zadovoljni. Ovaj rezultat je direktna posledica pada Tadićeve liste. Ne zaboravite da je SDS u Subotici 2014. godine zabeležio skoro pa dvocifren rezultat. Međutim turbulencije u SDSu su donele očekivani pad, a glasači koji su te godine glasali za njih su ove godine glasali za DS, ali i za Dosta je bilo.

Na nešto lošiji rezultat DS je uticao i rezultat Dosta je bilo u Subotici kojem je trebalo malo da uđe u parlament. Rezultate na nivou grada su dobili isključivo na krilima Radulovićeve kampanje a ne angažovanjem lokalnih kadrova. U prilog tome govori i činjenica da ih je dobar deo glasača zaokružio samo na republičkom nivou. Sasvim sigurno, trebaće im mnogo rada da iz pokreta koji se bazira na priči dve, tri ličnosti prerastu u stranku koja će imati prepoznatljive lidere na lokalu.

Možda i najveće iznenađenje je SPS. Poput SDSa, platili su danak unutarstranačkom previranju, ali i činjenici da je istaknuti lider Bajatović u najmanju ruku „loše ocenjen među glasačima“. Jaka baza koja im je uvek donosila odborničke stolice je ovoga puta glas dala nekome drugom.

Opšti utisak pralamentraizma u Srbiji je činjenica da stranke koje se cepaju doživljavaju debakl pre ili kasnije. Stranke koje nakaradno nastaju po pravilu ne opstaju dugo, a  ako i opstanu uglavnom su slabe i bez ikakvog političkog potencijala. Takvo, konstantno cepkanje pogoduje najjačima, u ovom slučaju SNSu kao apsolutnom lideru na svim nivoima.

 KOMENTARI

 1. kalkulator kaže:

  Konačno vlast u Subotici kojoj neće biti bitno kako se prezivate i zovete i kojoj se crkvi molite.
  Bravo za SNS!!!

 2. pih kaže:

  Bahatović ispao, a čovek bi rekao da sve može ako je bahato..

 3. kali kaže:

  postaćemo svi pi.kousti građani.

 4. kali kaže:

  ima da nam svima narastu usta…….

 5. Jovan kaže:

  Unutarstranačka previranja?! Lideri?!
  Briga me za sve njih i njihova previranja. Pa Laban i njegovi kafanski drugovi u stanju su da promene i naciju ako je potrebno. Demokrate su pojeli sami sebe jer su dozvolili da takve i pozdrave na ulici, a kamoli da im daju bilo šta više od čaše vode.
  Vučić me ne zanima, niti bilo ko drugi od lidera. Ali lokalni ološ koji hara Suboticom i celom Srbijom puno će koštati bilo koju stranku, a nas sitne pogotovo.
  Mislim lokalno, delujem globalno!!

 6. jasso kaže:

  A sta to bi sa SBB-om i on padne sa dva na jednog,izgleda da je za ulazak Mirka u skupstinu,dovoljno da glasa uza i malo sira familija i najblize komsije i eto nama Mirka da nam kroji gace cetiri godine,a ako mu iz zahvalnosti ovi iz SNS ponovo ponude mesto potpredsednika skupstine ili neko mesto u vlasti,KO CE SNJIM MOCI,iovako nosom para nebo kad idje i naduvan je ko pucak,a sta ce biti tek onda…

 7. Anonimni kaže:

  @kali Id’ u peršun… Cepao sam se pola sata! 😀

 8. srbenda iz b.topole kaže:

  ..Suboticani………..Dobili ste vlast kakvu zasluzujete……….!!!…..A da budem iskren .. i mi tako prodjosmo!!

 9. Mister No kaže:

  Svaki negativni komentar je besplatna reklama . S obzirom koliko se komentarisalo protiv SNS -a predvideo sam otprilike ovo što se desilo . Pišite i dalje protiv pa će biti doživotni maršal .

 10. pajo kaže:

  Dajte neku funkciju i romima ipak su vas oni doveli na vlast!

 11. JAPAJA kaže:

  Sve u svemu prosli izbori. Partija onog mucenika „ovde mi udjemo a vi izadjete“ Derve Ahmetovica ( SPS ) direktora Toplane kaznila prevaranta pa ni cenzus nisu prosli.
  7% za partiju ciji lider obecao da ce ako dodje na vlast uvesti stipendije mladim talentima i vrati plate i penzije puko ko zvecka. Neko mu je dosapnuo da ne obecava nesto sto vec postoji i ne moze da vraca nesto sto MMF nece odobriti. Verovatno covek nije imao sta da ponudi pa su mu izborno oruzje bili proektili napada i uvreda protiv reformatora a narod ko **** njemu je ponudio suv *****. Sve u svemu dobio i previse.
  A o odlazecem Maglaiu sta reci a biti objektivan. U bari punoj aligatora ipak je on bio DOBAR gradonacelnik.
  Ajde sad udrite pljuvacinu na komentar.

 12. ae kaže:

  preporuco bih labanu da upise neki brzi kurs madjarskog ako kani bar pola mandata vladati suboticom sa gujcom u gradonacelnickoj fotelji.

 13. miši kaže:

  Baš smešni komentari.Zamislite da neko napravi vernu videoanimaciju pod naslovom:Srbija – zemlja pi.koustih građana….odličan turistički suvenir….

OSTAVITE KOMENTAR

+ 16 = 25

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: