Dan sećanja na žrtve komunizma

Na poziv poslaničkog kluba mađarske vladajuće partije FIDES, predsednik Nemačkog narodnog saveza Rudolf Weiss održao je predavanje u Parlamentu Mađarske 25. februara, na dan koji je u Mađarskoj proglašen za „Dan sećanja na žrtve komunizma“.
Rudolf Weiss je zločine nad nemačkim civilnim stanovništvom u komunističkoj Jugoslaviji u periodu od 1944. do 1948. nazvao genocidom. Istakao je da Nemački narodni savez od svog osnivanja 1996. godine traži da se označe krivci za taj genocid i da se sve masovne grobnice gde leže žrtve komunizma konačno dostojno obeleže.

– Moralna i politička rehabilitacija svih nevinih žrtava je jedna ljudska i civilizacijska obaveza -istakao je Weiss.

Slika
Szoborpark, park komunizma u Madjarskoj

Skup je otvorio predsednik mađarskog Parlamenta dr Laslo Kever (Dr Kövér László) .

– Proterani Nemci iz bivše Jugoslavije koji danas žive u Nemačkoj i Austriji pokrenuli su inicijativu da se oduzmu sva odlikovanja koje je od tih država dobio Josip Broz, vođa komunističke Jugoslavije. Ovoj akciju podržava i Nemački narodni savez. Nemački narodni savez će takođe tražiti od predsednika Republike Srbije Borisa Tadića da se Josipu Brozu oduzmu sva odlikovanja koje je on dobio od tadašnje Socijalističke republike Srbije. Ogroman broj masovnih grobnica diljem Srbije koje je za sobom ostavio komunistički režim ovaj korak nameće kao moralnu obavezu današnje demokratske Srbije prema svim nevinim žrtvama komunizma – kaže predsednik Nemačkog narodnog saveza Rudolf Weiss.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR