Dan slobode medija

Danas se obeležava Dan slobode medija. U izveštaju, koji analizira 196 zemalja, navodi se da je prošle godine najmanji broj ljudi u protekih deset godina ima pristup slobodnim medijima. Dodaje se da samo 15 odsto stanovništva sveta živi u zemljama koje imaju slobodne medije, 42 odsto imaju delimično slobodne medije, a 43 odsto živi u zemljama sa neslobodnim medijima.

Na području bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Slovenija koja je jedina u grupi zemalja sa "slobodnim medijima" i nalazi se na 48. Srbija je na 72. mestu, Crna Gora na 80. mestu, dok je Hrvatska 85.

Povodom Dana slobode medija, UN upozoravaju da je, uprkos novim mogućnostima komunikacije, prisutno kršenje slobode izražavanja, kao i da novinari širom sveta i dalje stradaju zbog svoje profesije. Više od 100 zemalja sveta, uključujući Srbiju, danas obeležava Svetski dan slobode medija, pod sloganom "Nove granice, nove prepreke".
Odluku o obeležavanju tog dana donela je Generalna skupština UN 1993. godine, a na taj dan UNESKO tradicionalno održava konferenciju na kojoj učestvuju medijski radnici, organizacije za slobodu štampe i specijalizovane agencije UN kako bi procenili stanje u medijima širom sveta. U OEBS-u nisu zadovoljni položajem novinara u Srbiji i smatraju da medijske slobode treba osvajati kvalitetom i istinom.

Slika

"Medijske slobode nisu nešto što je bogom dano u jednom društvu. Na samim novinarima i na samim udruženjima jeste da vispreno rade ka pomeranju granica", istakla je Dragana Nikolić Solomon iz OEBS-a.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, povodom Svetskog dana slobode medija – 3. maja, čestitao je praznik novinarima. On je u čestitki naveo da se ne može biti zadovoljan postojećim nivoom elektronske komunikacije vlasti i javnosti i da se tu stvari moraju mnogo brže menjati.
"Mi u UNS-u mislimo da se položaj medija u Srbiji dramatično pogoršao i da od 5. oktobra nikada nije bio lošiji. To je samo delom rezultat finansijske krize, delom što država nije uradila ništa da to spreči nego je donet i antiustavni Zakon o medijima i to na odredbu koja dozvaljava obaveštajnim agencijama da kontroliše sve telefonske razgovore i komunikacije novinara bez naloga suda. Taj zakon je dokaz da se represivne mere nastavljaju i da država ne misli da pomogne medijiai ni u ekonomskom smislu, a kamoli ostavarivanju njihovih prava kroz slobodu medija – kaže predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Povodom Dana slobode medija NDNV je poslalo saopštenje u kome kaže da: "sa žaljenjem konstatuje da i ovaj Svetski dan slobode medija, Srbija i Vojvodina dočekuju sa skoro u potpunosti devastiranom medijskom scenom, višestruko ugroženim novinarima i medijima koji se nažalost još uvek nalaze daleko od bilo kakve slobode i nezavisnosti. Uticaj političke klase na medije je više nego evidentan, a kao posledica deregulacije medijske oblasti, činjenja i nečinjenja države i državnih organa, veliki broj novinara i medija se nalazi na ivici opstanka. Mediji posluju u surovim uslovima u kojima nije obezbeđena ni elementarna tržišna utakmica".KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR