Dan Svetog Ištvana obeležen na Paliću

Dvadeseti avgust je dan kada Mađari slave Sent Ištvana, Svetog Stefana, državotvorca Mađarske. U Vojvodini je centralnu svečanost povodom ovog praznika i ove godine organizovao Savez vojvođanskih Mađara.

Svečanost je održana sinoć u Subotici i na Paliću, gde je Mate Kočiš šef poslaničke grupe Fidesz u mađarskom parlamentu između ostalog govorio i o potrebi što bržeg članstva Srbije u Evropskoj uniji.

U subotičkoj katedrali svete Tereze Aviljske održana je misa zahvalnica u čast novom hlebu i slavu Svetom Stefanu koju je služio arhiepiskog Egerski Čaba Ternjak. Nakon toga na Paliću je usledilo ekumensko osvećenje hleba od novog žita, da bi prigodne govore održali predsednik SVM-a Ištvan Pastor i Mate Kočiš šef poslaničke grupe Fidesz u mađarskom parlamentu.

Kočiš je inače po dolasku u Suboticu u izjavi za tamošnju Televiziju Panon govorio o potrebi što bržeg članstva Srbije u Evropskoj uniji.

“Za nas je od nacionalno-strateškog značaja članstvo Srbije u Evropskoj Uniji jer ćemo time dalje jačati odnos među samim Mađarima a pored toga i srpsko-mađarske odnose. Tužno bi bilo međutim ne primetiti neke činjenice: po našem mišljenju Unija se u proteklom periodu nije širila, a gledajući budžet za ciklus od narednih sedam godina vođstvo Evropske Unije ne kalkuliše sa izdacima za proširivanje. Ovo treba menjati. Interes Mađarske je pronalaženje saveznika sa kojima bi smo mogli ubrzati približivanje i člansto Srbije u Evropskoj uniji.”

 

RTV

 KOMENTARI

  1. Pajo kaže:

    Da nema političara i njihov pulina na u prvim redovima bio bi praznik.

OSTAVITE KOMENTAR