Dan žena

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola. Prvi Dan žena se slavio 28.02.1909. u SAD na temelju deklaracije koju je donela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njim se obeležava i požar u fabrici Trajengl Širtvejst u Njujork 1911. godine, kada je poginulo preko 140 žena. Ideja da se obeležava Međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. u Njujorku zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je rasterala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva meseca kasnije.
Protesti na 8. mart su se događali i sledećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeči kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale koja je ustanovila "Međunarodni dan žena" na predlog slavne nemačke socijalistkinje Klare Cetkin. Sledeće godine je Međunarodni dan žena obeležen od strane preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Međutim, u mnogim komunističkim državama je taj praznik izgubio svoju ideološku osonovu i postao prilika za muškarce da iskazuju svoju ljubav i poštovanje prema pripadnicama suprotnog pola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Dana zaljubljenih u zapadnim državama.KOMENTARI

  1. Dreamgirl kaže:

    U poslednjih par godina često se dovodi u pitanje ovaj praznik, da li je feministički ili ne?! Da li su onda svi ostali dani Dani muškaraca?! :)

    U svakom slučaju, na današnji dan u Subotici se organizuju razna dešavanja koja imaju za cilj da ulepšaju dan lepšem polu. Tako u Gentlmen's pub-u se večeras od 21:00h organizuje muški striptiz, u klubu Mladost Ladies night, u Q bar žurka sa posebnim programom…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 69 = 78

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: