Danas imamo svinjski program

Danas imamo svinjski program! Tako je glasilo obaveštenje u jednoj subotičkoj mesari, pre nekoliko godina.
Od svinje stvarno može da se napravi ceo program, kao i od krave, pa smo u školi dobili zadatak da je nacrtamo i napišemo šta možemo da dobijemo od jedne životinje.
Ako bi birali neku domaću životinju omiljenu u našem kraju, od sveg „josaga“ na prvom mestu bi bila svinja. Goveda služe još i za mužu i za vuču, koke nose jaja, dok naša ljubimica živi samo za dan kada će biti pretvorena u razne delicije, zatim kožu, omontače za kobasice, dlaku za četke…
I pored najveće fabrike za preradu mesa u zemlji (29. Novembar), u Subotici smo posle rata imali preduzeće za odgoj i tov svinja „Svinjogojstvo“, zatim preduzeće za otkup i promet svinja „Masnoća“, a u porodicu firmi „na bazi svinje“ mogla bi da pripadne i Tvornica četaka „Jež“.

Radionica za izradu četaka „Jež“ /arhiva Augustin Juriga/

Još 1960. godine, u bivšim magacinima „Jugokože“ iza Majšanskog mosta, vršila se selekcija svinjske dlake. To je mesto gde je osnovano preduzeće za proizvodnju četaka, kistova, dlake za usisivače i slično.
Pošto su prerađene dlake naših svinja bile tražene u zemlji i inostranstvu, sasvim je bilo razumno da se pokuša i sa produkcijom gotovih proizvoda.
Što se imena tiče, nakon onih odmah posle rata, kao što su bili: „Titovka“, „Prva petoljetka“, „La Pasionarija“, ili onih naziva iz faze realizma: „Čelik“, „Ogrev“, „Transport“, „Prehrana“, „Metal“… naziv JEŽ za jednu firmu je asocijativan, a u isto vreme i maštovit. To je vreme kada u Subotici radi Mesarsko kobasičarska zadruga „Mesar“, Mehanička tkaonica marama dobila je ime „Marama“, industrija skroba se zvala „Skrob“…

U stvari, pod imenom „Jež“ je pre toga već postojala privatna zanatska radionica. Kada su ti četkarski majstori udružili rad sa grupom polukvalifikovanih i doučenih radnika iz sortirnice dlaka „Jugokože“, te 1961. godine upisani su u registarske knjige kao nova firma.
Kako je išao posao? Dve godine kasnije, u jednom afirmativnom novinskom članku (danas bi ga nazvali PR), ne štede se reči hvale za subotički „Jež“.
Više od polovine dlaka ide u izvoz, četke se veoma dobro prodaju na domaćem tržištu, zaposleno je 180 radnika, većinom žena. Prave se planovi za nove proizvode kao što su četke za kosu, za obrve…
Prošlo je još dve godine do dana kada je direktor dao otkaz, a onda je došla 1967. kada je cela istina izašla na videlo.

Stvarnost više nije mogla da se ulepšava – „Jež“ je bio nerentabilan. Od početka je poslovao sa gubitkom ili eventualno na nuli, što nije bilo dovoljno da se vrate krediti ili stvori nekakva akumulacija.

Oni koji pamte njihove četke, kažu da su bile dobre, što nije bilo dovoljno da ovaj pogon izbegne likvidaciju.

LanskyKOMENTARI

 1. Avet kaže:

  Kao neki laik, mogu zaključiti da masovnom upotrebom plastičnih materijala poslednjih decenija skoro potpuno prestaje potreba za mnogim sirovinama životinjskog porekla.
  Skoro sve četke i četkice se prave od veštačkih vlakana, koje je puno jeftinije proizvesti, grublje su, a i nemaju tu finoću koju su imale npr. četkice za zube od prirodnih dlaka itd.
  Od svinjske ili goveđe kože su se nekada pravili jako dobri i jaki kaiševi za pantalone, sada je to izuzetna retkost.
  Kaiševi se prave sa imitacijom kože, a koji ni blizu nisu toliko jaki, izdržljivi i dugotrajni kao oni od prave prirodne kože.
  Sve to ne znači da se svinjska i goveđa koža sada baca, ne, sve se do poslednjeg dela životinje iskoristi.
  Ne selektira se više masovno koža za odevne predmete, već se u prehrambenoj industriji kuva do besvesti, pravi želatin, melje, stavlja u paštete i slične prehrambene proizvode i ljudi sve to na kraju pojedu u proizvodima mesnih industrija.

 2. Kertvaros kaže:

  Ovaj novi idetifikacioni sistem je neprikladan za pisanje duze od 2-3 recenice. Steta

 3. Palotay kaže:

  @ Kertvaros

  Ima rešenja. Prvo napisati komentar u nekom Word-u ili Notepad -u i kasnije copy paste + kviz iz matematike.

 4. Kertvaros kaže:

  @ Palotay

  Za sve manje vise ima resenja. Pitanje je samo koliko to i takvo resavanje ima smisla.

 5. Trovach kaže:

  @Kertvaros…I meni se desilo da sam morao prekinuti pisanje ne tako dugog teksta, pa nastaviti posle nekoliko minuta. Nije proslo i najlakse mi je bilo da odustanem. Nikada ne volim raditi nesto dva puta.

 6. Palotay kaže:

  @ Kertvaros

  „Ne nuntium necare“

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: