Dani građevinarstva u Subotici

Dobar tesar ili armirač može mesečno da zaradi i po hiljadu evra. Građevinski inženjer i više. Dok građevinci vape za dobrim majstorima. Tri najjače karike u ovom lancu – srednje škole, fakulteti i građevinske firme – ujedinile su se u procesu regrutovanja novih učenika, pa su tako nastali Dani građevinarstva u Subotici.

S kolena na koleno. Ovako bi se ukratko mogao opisati koncept Dana građevinarstva u Subotici. Građevinske kompanije predstavljaju studentima šta ih čeka po dobijanju diplome, Građevinski fakultet srednjoškolcima predstavlja zašto je on najbolji izbor za njih, dok Politehnička škola predstavlja praktična znanja i veštine osnovcima završnih razreda koje mogu steći obrazovanjem u njihovim radionicama.

“Cene rada, pre svega, u građevinskoj operativi, u građevinskoj struci, u privredi – rastu. Dobar majstor, ako je tesar, armirač, može imati platu i po hiljadu evra u dinarskoj protivvrednosti”, kaže direktor Politehničke škole u Subotici Iso Planić.

“Oni koji u sebi imaju gen da se bave tehnikom, evo im prilike da kroz neku godinu dođu na naš fakultet i da se upišu na neki od studijskih programa građevinarstva ili geodezije”, poručuje dekan Građevinskog fakulteta u Subotici Miroslav Bešević.

Po oceni resornog pokrajinskog sekretara, Dani građevinarstva se u potpunosti uklapaju u reforme, kako privrede, tako i obrazovanja.

“Obrazovanje i privredu treba spojiti. Srednje obrazovanje i visoko obrazovanje treba ujediniti u jednom jedinstvenom cilju da iz obrazovanja izađu kvalitetni kadrovi, potrebni kadrovi, majstori, inženjeri, a građevinarstvo je jedna od najbitnijih grana privrede u ovom smislu, koja predstavlja motor cele privrede”, kaže Mihalj Njilaš.

Okupljeni na manifestaciji učestvovali su i na tribini “Privreda i obrazovanje u građevinarstvu” na kojoj se razgovaralo o još čvršćoj vezi pomenuti tri karike – srednjih škola, fakulteta i privrede kojoj obrazuju kadrove.

RTV

 KOMENTARI

 1. Oki kaže:

  Moožee, i po 1000 evra da zaradi samo koliko sati treba da odradi po kiši snegu vetru, a ponajviše suncu. I to teškog rada, i sad neko treba da bude počastvovan što može da radi u tim uslovima, a 1000 će dobiti kad bude najstariji radnik na gradilištu!!!

 2. ludom radovanje kaže:

  Molim da se javi tesar, armirač ili bilo koji majstor na građevini koji ima platu 1000 eura i da napiše u kojoj to firmi radi!

 3. Megatron kaže:

  @Oki ti si neki specijalni idiot, je li?

  Na kisi se ne radi.
  Po vetru zavisi, na kojoj su visini.
  Po velikom snegu se ne radi, ali manje je problematican nego kisa – problem su niske temperature zbog tehnologije.
  Na suncu se radi, sve dok temperatura nije preko 36 stepeni (ako dobro znam).

  I da, gradjevina je tezak i opasan posao, ko hoce da zaradi on treba da se dobro potrudi. I majstor, i poslovodja, i inzenjer. Upravo zbog toga taj posao nije za kojekakve sekaperse/fegete kao sto si Ti, Oki.

 4. ffilozoff kaže:

  U Subotici, u ugradjevinarstvu jedino imaju serif ,pa pratioc gradjana pa,ljubitelj kulena..pa i preletac u sportu,po1000 eura,a da ne rade na kisi,vetru suncu….Ugradjuju se u ugradjevinarstvo!!! Prica se da im dobro ide-da se dooobro ugradjuju…

OSTAVITE KOMENTAR