Dani Rusa u Đurđinu

Fiskulturna sala u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor” u naselju Đurđin pored Subotice zatresla se kada su dečaci iz viših razreda počeli da vežbaju čučanj i skok za rusku igru „kazačok”. Uz pomoć koreografa iz Baletske škole „Raičević” Marina Jaramazovića, učenici su savladali prve, osnovne pokrete ruskog narodnog plesa, a to je bio i jedan od ciljeva programa Dani ruske nacije koji čitave sedmice traje u ovoj školi.

ruske-igre

Na Danima ruske nacije učenici se upoznaju sa znamenjima, istorijom, kulturom i geografijom ruske države, a za svaki dan rezervisana je posebna aktivnost. Sedmica je počela pravljenjem grba Ruske Federacije i bojenjem ruske zastave, učenici su oslikali i male matrjoške od otvarača konzervi i na kamenu, a onda su trećeg dana učili o ruskom baletu u čemu im je pomogla i balerina iz Baletske škole „Raičević”.

– Ovo je divno, uživam, toliko je lepo organizovano – uzbuđena je profesorka ruskog jezika u penziji Jelena Vetro, koja je godinama vodila gimnazijalce na usavršavanje ruskog jezika u Institut „Puškin” u Moskvi. Direktorka škole LJiljana Dulić pozvala ju je da savetima pomogne organizaciju, a profesorka je za malu izložbu poklonila i samovar i pribor za pijenje čaja.

U međusmeni, u hodniku se mešaju učenici nižih i viših razreda, gužva je ali niko ne napušta školu niti odlazi na čas dok ne popije ruski čaj na tacnama uz čajne kolačiće po ruskom receptu, koje su dan ranije zamesili sami učenici sa profesorima.

Danas je škola „Vladimir Nazor” jedina među osnovnim i srednjim školama u subotičkoj opštini gde se još uči ruski jezik. Direktorka Dulić objašnjava da se 140 mališana škola obrazuje na srpskom i hrvatskom jeziku. Gotovo polovina učenika odlučila je da fakultativno uči i mađarski, od prvog razreda engleski uče kao prvi strani jezik, a od petog razreda ruski kao drugi strani jezik.

U maloj sredini kao što je Đurđin sa oko 1.400 stanovnika, uloga škole proteže se dalje od zidova njenih učionica, a posao učitelja i nastavnika ne iscrpljuje se za katedrom. Direktorka kaže da kada su shvatili da škola može da dobije dodatne izvore finansiranja kroz razne projekte, formiran je poseban tim u školi sa zadatkom da ih osmišljava.

– Jedan od predloga bio je i da obeležavamo Dan nacije, i sa tim smo počeli pre tri godine. Prvo smo obeležili Dan mađarske nacije, učili o njihovoj kulturi, istoriji, degustirali poneki mađarski specijalitet. Prošle godine učili smo o Engleskoj, a pomogle su nam i žene iz mesta koje u okviru Ruralnog edukativnog centra uče engleski za odrasle. Pekle su kolačiće zajedno sa decom, donele džemove, a suveniri koji se prave tih dana poklanjamo gostima i deca ih nose i kući. Ove godine došao je red na ruski jezik – ističe Dulićeva.

 

POLITIKAKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: