Đavo je u detaljima

Subotička ulica broj 1, popularni Korzo, trenutno je u tužnom stanju iz poznatih razloga (Pozorište, Dom vojske, RK Beograd) a od nedavno su prazni i neki lokali.

.

S druge strane, obnovljena je Manojlović palata i Nacionalna štedionica, pa se može reći da lepota ne uzmiče bez borbe.

.

O svim ovim krupnim stvarima odlučuje veliki novac i velike odluke. Ono što ne košta puno a mnogo doprinosi opštoj slici, to su detalji. Bilo da su pod ingerencijom komunalaca, bilo da su  na savesti vlasnika i zakupaca lokala, previše je ružnih detalja, onih za koje bi rekli da su ružni i na Buvljaku.

.

Nije to boljka od juče, opšte je poznato da osećaj za biznis i smisao za red i estetiku, kod nas nikako ne mogu da se sastave.

.

U prošloj deceniji to su bile bezbrojne ružne reklamne table koje su stojale kao barikada, slabo osvetljenje ili neprimerene firme na starim fasadama.

.

Danas su to neki drugi znaci nemara, neznanja, drskosti…

.

Sudbina je htela da jedini preostali kafić na Korzou  bude najružniji u gradu, provincijski običaj lepljenja posmrtnica u centru, agresivni skupljači nekakve lažne humanitarne pomoći koji presreću ljude… samo još dodaju so na otvorenu ranu zvanu subotički KORZO.KOMENTARI

 1. Vlada kaže:

  Strasno, kako je u poslednje vreme nas grad srozao. Dok ne budemo imali bolji standard bice tuga. A na zalost bojim se da cemo dugo cekati bolja vremena.

 2. Ivica kaže:

  Svaka čast za ovu reportažu…bilo je i vreme da neko i slikovito prikaže problem ove ulice, i to pogotovo kroz ove detalje…

  Realno, bilo je ovoga i ranije, ako ne i više…grafita je sigurno bilo više, takođe i nepropisno i glomazno istaknutih firmi, plakata itd…ali je ulica bila prepuna ljudi, prepuna terasa, nije bilo ni jednog praznog lokala, tako da čovekovom oku nisu bile ove sitnice ni dostupne….Sada, pored ove pustinje, jedino što čovek može da radi prolazeći kroz nju je razgledanje ovih ružnih detalja…

 3. Ivan Šoštarec kaže:

  Odlična reportaža. Nadam se da će nam dopreti do svesti i da ćemo svi, a tu mislim na gradsku vlast i građane uložiti malo truda da ne izgledamo kao neka zemlja Trećeg sveta

 4. ana kaže:

  dokle god nam je na celu grada onaj koji misli da je koliba u planini vrhunac arhitekture, dotle ce nam i grad izgledati ovako kako sada izgleda.

 5. djomla kaže:

   

  Vlada:

  Strasno, kako je u poslednje vreme nas grad srozao. Dok ne budemo imali bolji standard bice tuga. A na zalost bojim se da cemo dugo cekati bolja vremena.

   

   

  Baš je u tome i problem sto neke stvari ne zavise od standarda već od opšte kulture. Možemo da kažemo: “OK nemamo para da rekonstruišemo fasade i savimo dekorativnu rasvetu, nemamo ni za pozorište”, ali ovde nisu navedeni takvi primeri.

  Uzeti i zalepiti plakat po sred zgrade nema veze sa standardom, već sa onim od čega ovaj grad najviše boluje. Palanački sindrom. 

 6. amacak kaže:

  Ne slažem se. Nisu ovakvi primeri karakteristični samo za Suboticu, isto je po celoj Srbiji. Deo rešenja je i stroža kaznena politika. Kad nekog, a najbolje neku političku stranku, oderu od kazne za ovakve stvari tako da bankrotira odjednom će se svest podići na mnogo viši nivo. isto važi i za bacanje smeća pored puta i ostale pojave koje nas toliko nerviraju.

  Ne može opšta kultura da se podigne sama od sebe, potrebna joj je mala pomoć.

 7. Davor kaže:

  Sve se može ako ima volje!Samo se treba organizovati.

  Prvo da se uhapse oni koji su srušili pozorište,posle ćemo svi davati po jedan dinar za izgradnju istog sa širom kampanjom.Ali naše lopove baš briga.Samo da se lapne još nešto.

OSTAVITE KOMENTAR