Deca hokejaši treniraju u Mađarskoj jer u Subotici nema leda

Deca Hokej kluba Spartaka iz Subotice su zbog nepostojanja osnovnih uslova za održavanje redovnih treninga na ledu, prinuđena da svakog vikenda putuju 70 kilometara u jednom pravcu i isto toliko nazad, u Kiškereš (Kiskőrös), u Mađarsku. Deca toliko ne osete to kao problem i ne izostavljaju gotovo ni jedan trening, međutim, za njihove roditelje, kako su nam rekli, to je dodatan udar na kućni budžet.

U Subotici se u proteklim godinama govorilo o prekrivanju subotičkog klizališta, međutim, to se još nije dogodilo. Iz Gradskog veća za sport grada Subotice očekuju da će naredne godine klizalište konačno biti prekriveno zaštitnim platnom.

U hokej klubu Spartak trenira oko stotinu dece različitog uzrasta koja imaju led svega tri meseca u godini, dok njihovi vršnjaci u susednom Kiškerešu imaju pokriveno klizalište i led tokom devet meseci u godini, ali imaju upola manje dece koja treniraju ovaj sport.

Ivona Ponjavić, mama osmogodišnjaka koji već četiri godine trenira u Hokej klubu Spartak, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je nedostatak leda u Subotici i odlasci svake nedelje u Mađarsku na treninge najveći problem i dodatno opterećenje za porodični budžet koji, ukoliko se putuje jednom nedeljno, na mesečnom nivou iznosi više od 7.000 dinara – samo za gorivo.

“Kada dođe zima, gledamo da što više budemo na ledu, pet puta nedeljno dolazimo na treninge, zato što deca to obožavaju i drugačije ne možemo da ostvarimo bolje rezultate. Naša deca su stvarno najbolja. U Mađarskoj, u grupi od njih 12, mi imamo desetoro dece i oni ostvaruju maksimalne rezultate. Bilo bi jako dobro da tu bude leda što više, finansijski i vremenski je jako veliki problem. To sve uskladiti, da se deca i odmore i da deca budu deca je prosto nemoguće. Ne znam kome je napornije, da li deci ili nama roditeljima koji posle posla, sednemo u auto i vraćamo se kući kasno”, rekla je Ponjavić.

Članarina u klubu je 2.000 dinara, što u suštini nije mnogo, plaća se tokom osam meseci, rekla je Ponjavić i dodala da je veoma skupa oprema za klizanje, a ukoliko bi se subotičko klizalište prekrilo, roditeljima bi to značilo veliko rasterećenje u finansijskom smislu kao i značajnu uštedu vremena.
“Mi roditelji bi bili najsrećniji, verujte, zato što onda deca ne bi morala toliko da putuju. Nije članarina skupa, skupo je sve ostalo, nema dovoljno opreme u klubu. Jedne klizaljke su 65 evra. Ako ne nađete odgovarajuće klizaljke u klubu, morate detetu kupiti. Štap je 50 evra, kao i sva ostala oprema”, rekla je Ponjavić.

Ostali troškovi

Davor Marko ima dva sina, šestogodišnjeg i devetogodišnjeg, i obojica treniraju hokej. On je za RSE rekao da je hokej jako skup sport, počev od opreme koja je specifična i skupa, kao i da zbog nedostatka adekvatnih uslova, tokom vikenda, pa i radnim danima, decu voze na treninge u Mađarsku.
“To je veliki izdatak za jednu porodicu da voze decu svaki vikend. To je nešto što bi na duže staze trebalo rešiti i naravno da bi kućni budžet svakoga od nas značajno osetio da se neki uslovi stvore u Subotici”, kazao je Marko.
Dodao je da je zanimljivo da deca to ne osećaju kao nekakvu tegobu i da jedva čekaju da idu na treninge.
“Njima zaista nije problem putovati, trenirati, družiti se i vratiti se u Suboticu, ali, mislim da je to veća tegoba za roditelje nego za decu”, rekao je Marko.

Trener Hokej kluba Spartak Uroš Brestovac rekao je za RSE da je još kada je i sam bio dete bilo reči o prekrivanju subotičkog klizališta, međutim, do danas se to nije promenilo.

“Više od 30 godina se pričalo o tome. Svake dve, tri godine se aktivira ta tema. Trenutno je status kvo, da li će biti ili neće, ne znam. Subotica dobija led 1. decembra, zavisi od vremenskih uslova, zavisi i od mogućnosti i kapaciteta tih nekih rashladnih uređaja, mašina i cevi koje su prilično dotrajale i koje su na izdahu snage, nažalost”, kazao je Brestovac.

Prekrivanje klizališta

Prema njegovim rečima, prekrivanje klizališta bi za decu i roditelje predstavljao jedan preporod, olakšanje i prekid neizvesnosti.
“To bi značilo jedno osam, devet meseci leda, kontinuitet u radu, enormni napredak u svakom mogućem smislu, jačanje sportske zajednice, rekreativnog duha, a ova deca bi imala krov nad glavom, mogla bi da se posvete i da uživaju u sportu koji vole”, rekao je Brestovac.

Dodao je da su putovanja u Mađarsku za roditelje jedan dodatak na njihov budžet, ali da se maksimalno angažuju oko svih aktivnosti koje klub ima.
“Oni podržavaju zaista, ja njima skidam kapu, i ne znam kako to oni rade, ali u 95 odsto slučajeva oni isprate svaku aktivnost koju mi zamislimo, svako putovanje, učešće na turniru, da li je to Novi Sad, Sarajevo, Budimpešta, Segedin, Kiškereš, Dunaujvaroš, gde god da je, oni su tu i maksimalno guraju. Oni vide koliko žara ima u toj deci i da na tim takmičenjima postižu lepe rezultate. Za svoje dete ćeš sve učiti i pretpostavljam da tu negde pronalaze snagu, neki motiv i dodatni izvor da guraju sve ovo zajedno sa nama napred”, kazao je Brestovac.

 

U Hokej klubu Spartak trenira oko stotinu dece u selekcijama od U8 do U18, bez seniora i veterana. Sve kategorije imaju svoja takmičenja, aktivnosti i treninge.
Dok nema leda u Subotici, treninzi se održavaju tri puta nedeljno na suvom, na Gradskom klizalištu u večernjim terminima, u dve grupe: deca od 8 do 10 godina, a deca od 12 do 16 godina imaju odvojeni trening, a osim toga, četvrtkom i vikendima se putuje u Kiškereš, u Mađarsku gde deca sa svojim vršnjacima iz Hokej kluba Kiškereš treniraju na ledu.

Kada u Subotici ima leda, tokom tri meseca, od početka decembra do kraja februara, treninzi se održavaju radnim danima, pet puta nedeljno, a vikendom se igraju utakmice i turniri. Mladi hokejaši u poslednjih godina postižu zapažene rezultate u Srbiji, Mađarskoj, kao i na regionalnim takmičenjima.
Trener Hokej kluba Kiškereš iz Kiškereša, u Mađarskoj, Zoran Jaramazović rekao je za RSE da se u Mađarskoj u poslednjih deset godina mnogo ulaže u sport i da to donosi rezultate i da je tako došlo i do saradnje između dva kluba, kako bi deca dobila prostor i bolje uslove za treniranje.

Jaramazović je dugo godina igrao hokej u Subotici i radio kao trener, nakon čega mu se ukazala prilika da radi u Mađarskoj i da vidi “kako je raditi za klub koji ima jaku podršku države”.
“U takvim uslovima veoma je lako raditi. Dobili smo led 1. septembra, a skidamo ga 31. marta”, kazao je Jaramazović.

Vreme koje se potroši na granici

Prema njegovim rečima, Kiškereš je mala sredina od nekih 15.000 – 20.000 stanovnika, grad koji nema hokejašku, ni klizačku tradiciju. Dobili su led pre sedam godina, a klizalište je prekriveno pre tri godine, međutim, ima upola manje dece na treninzima nego u Subotici.

“Ljudi misle da je to grub sport i treba da prođe dosta vremena da bismo te roditelje malo omekšali, da bi dovodili decu na led. Imamo jako sposobnu generaciju, ali nemamo dovoljan broj dece. U klubu trenira oko pedeset dece u svim uzrastima”, rekao je Jaramazović.
Kako je kazao, roditelji žrtvuju slobodno vreme i novac, i jednostavno podržavaju ono što deca vole.

“Ja sam oduševljen, fasciniran roditeljima, koji su to fanatici, ljubitelji sporta. Ne ustručavaju se da, ako dete nešto voli, da mu to pruže. Mislim da imamo fantastične roditelje. Prate ih na utakmice, što nije mala stavka, otići na granicu, čekati, pa doći kasno kući posle treninga. Oni isprate decu na svaku utakmicu”, rekao je Jaramazović.

 

Slobodna EvropaKOMENTARI

 1. ludilo kaže:

  Ko je tu lud sada? Pre izvesnog vremena je pokrenuta inicijativa da Madjari uloze u gradnju nove hale u Subotici, nesto slicno kao sto su uradili sa fudbalskom akademijom u Backoj Topoli. Trazi se jos samo lokacija kako sam saznao. Nece se uopste graditi na sadasnjem mestu u centru grada. I sada opet se spominje neko Ferari platno i pokrivanje postojeceg stadiona malih sportova. Dogovorite se vise sta hocete i kako hocete samo napravite vise halu za led. Ili prvu ili drugu varijantu ali napravite vec nesto. Tu lud jebe zbunjenog.

 2. Petar kaže:

  A šta biva sa tom decom posle 18 te godine? Nemamo seniore! Gde tad treniraju ili se više ne bave hokejom? Pa ima tu i škola klizanja gde ovi treneri opet debelo naplate usluge, a ništa ne plaćaju gradu niti jkp stadionu! Pa i fudbaleri kupuju kopačke i ostalu opremu za decu, ni to nije jeftino.
  A pored toga hk klub dobija i para od grada, kao i većina klubova u raznim sportovima.
  Od svega ovde najviše osete roditelji po svojim dzepovima.

 3. JaPaja kaže:

  Subotica je leglo mafije i lopovluka pa će ova situacija još dugo dugo potrajati bar još 20 – 30 godina iz prostog razloga što je čitav sistem postavljen tako da otimanjem imovine građana Subotice pune džepove svoje dece, žena, dadilja, ljubavnica ….. Najočitiji primer je JKP Parking sa prihodom 125 miliona dinara ( 90 % ide na lične dohodke ) od čega “ogromnih” 9 600 ( slovima : devethiljada šesto ) dinara dobija grad Subotica. Sve što su uložili su sredstva za otimanje. Na prste jedne ruke se pože izbrojati broj parking mesta u koja su uložili sem u farbu za osvajanje prostora. Sa takvim ljudima na vlasti možemo ići samo u p.m. Da ne pričam o mafijaškom preduzeću JKP Subotička toplana koja je za 2016, 2017 i 2018 iskazala višak prihoda od preko 350 miliona dinara pa im lokalna mafija digla cenu grejanja taman toliko da će taj iznos do kraja godine preči 450 miliona dinara. Dakle novca ima ali za džepove mafije.

 4. Meritor... kaže:

  Danas u ovoj situaciji ulagati u jalavi sport poput pokrivanje stadiona za ledene sportove. Gospodo gde vi živite? Nismo više u komunizmu socijalističkog karaktera. Treba stadion privatizirati ,onda će sve biti jasnije. Ko želi trenirati nek plati za to. Kao što treba plačati za školovanje u kapitalizmu tako treba plaćati i za učenje sportskih veština. Hallo…

 5. ludilo kaže:

  @ meritor

  Mozemo i tako postaviti stvari ako hocemo. Onda te molim da vise nikada ne odes na bazen da se kupas jer je i to podignuto nasim parama i kartu koju platis sigurno ne moze da pokrije troskove odrzavanja bazena. Drzava odnosno grad treba da pruzi nesto gradjanima, postoji nesto sto se zove javni interes. Verovatno nikada nisi stao na klizaljke pa ne znas koliko je guzva na klizanju zimi. Zasto je problem pruziti gradjanima mogucnost rekreacije putem klizanja? Sta ce nam onda i hala sportova, gradski bazen ako cemo tako da razmisljamo. Drzava, odnosno grad trebaju da pruze osnovne uslove da deca, ljudi mogu da treniraju ili da se rekreiraju. Niko ih ne tera da profesionalno treniraju neki sport ali moraju postojati uslovi da se coveku pruzi mogucnost da u svoje slobodno vreme da se bavi rekreacijom. I zato su potrebne sportske hale, bazeni, klizalista, atletske staze…Verujim mi da to nije nikakav veliki trosak za svaki grad na godisnjem nivou. Ako cemo da gledamo sve kroz pare, pa ajde onda da ugasimo i javnu rasvetu jer i to ne treba nikom a to sve grad plaća i to je veliki trosak za grad.
  Ne zivimo vise u komunizmu, nema vise SOFKE, svaki roditelj placa za svoje dete za sport koji trenira ali da bi dete negde treniralo mora da postoji sportska infrastruktura gde ce dete trenirati. Za gradnju sportske infrastrukture je zaduzena drzava, odnosno grad.
  Subotica ima veliku tradiciju u klizanju i hokeju na ledu i zato bi trebalo da napokon dobije svoju halu za klizanje. Neki drugi gradovi imaju tradiciju u nekim drugim sportovima i njima su potrebne mozda neke druge hale.
  Ne moze drzava samo da uzima od gradjana za poreze, takse i ostale gluposti a da nista ne pruzi za uzvrat.
  Eto, neko je napisao da suboticka toplana godisnje zaradi par miliona eura, i gde odu te pare?

 6. Istina... kaže:

  Problem “Nema leda” rešava se rešenjem “Ukidanje granica”. Tako “Deca hokejaši” više ne treniraju u susednoj državi nego istoj. Veoma prosto, ali bode oči, zato se prećutkuje.

 7. Akwinsky kaže:

  Subotickoj deci je, po meni, dosta toga uskraceno danas. Za kvalitetno obrazovanje moraju da idu u druge gradove, da treniraju nesto ozbiljno – isto. Pa i ako se izbore za sebe i naprave profesionalca od sebe – moraju da odu negde gde to mogu da iskoriste za svoje dobro. Velika je steta sto su klinci nesvesni koliko je sistem protiv njih…

 8. urke kaže:

  A gde je Tamara? :-)))

 9. Croat kaže:

  Gledaj te to sa vedre strane, deca mozda nakrepe nesto madjarskog, vide jedno lepo uredno mestasce, maknu se iz svog okruzenja. Dodajte jos koju kintu i platite ucitelja engleskog da bude sa njima i dok putuju nek uce engleski, trebace im !

OSTAVITE KOMENTAR