Deca međusobno učila jezik

U duhu učenja o zajedničkom životu i toleranciji proteklo je pre podne u osnovnoj školi „Sveti Sava” koja je ugostila učenike iz škole „Aranj Janoš” sa Oroma.

Čim su stigli, deci su podeljene raznobojne marame, koje su označavale različite grupe. Pomešana su deca koja pohađaju nastavu na mađarskom jeziku na Oromu, i deca koja uče na srpskom jeziku u Subotici. Oni su zajedno učestvovali u raznim aktivnostima.


Najvažniji cilj ovih aktivnosti je da deca kroz igru uče jezik jedni od drugih, zbog toga dve škole imaju više zajedničkih programa. Atila Vajda, direktor osnovne škole „Aranj Janoš” kaže: „Ideja je potekla iz činjenica da se u našoj školi uči samo na mađarskom jeziku, i da deca teže komuniciraju na srpskom jeziku, a i upoznavanje kulture drugih nam je izuzetno važno”.

Škola „Aranja Janoš” slične aktivnosti i do sada je realizovala sa odeljenjem škole „Sveti Sava” na Bikovu. „Duže vreme već sarađujemo sa školom „Aranj Janoš” na Oromu, već šesti put se družimo, ali prvi put ovde, u centralnoj školi. Do sada smo se sretali u odeljenju na Bikovu”, kaže Novica Pavlović, direktor osnovne škole „Sveti Sava”.
Deca su se družila na radionicama, ali su imala i zajednički čas fiskulture.

 

RTV  PannonKOMENTARI

  1. Kenjereš Andraš kaže:

    Hvala svavišnjem, nekom je svanulo. Građanin ili građanka, koja živi, i želi živeti u Republici Srbiji, mora znati srpski jezik, pismo latinično, ćirilično. pored toga kao evropljanin mora znati nemački, engleski ili oba na na srednjoj klasi.

OSTAVITE KOMENTAR