Deca ratnih veterana ponovo boravila u kampu u Rusiji

Na poziv Ruske Federacije, deca Ratnih Veterana Srbije, “Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije” su i ovog septembra otputovali i uspešno se vratila  iz Rusije.

U okviru Državnog programa “Patriotsko obrazovanje građana Ruske Federacije za 2016-2020. Godinu”,  Dekretom Vlade Ruske Federacije Br. 1493 od 30. decembra 2015. godine, održan je još jedan Međunarodni Vojno Patriotski Kamp mladih u Slavu Svetog zakonskog kneza Dmitrija Donskog i to od 15. do 17. septembra 2017, u Moskovskoj oblasti, Pavlovski-Posadski okrug,  Centar  “Garrison-A” u organizaciji  “Udruženja udruženih naroda” (NVO “E.N.O.T.Corp”).

Palfi Dajana 6

Po rečima predsednika udruženja u Subotici Aleksandra Panića, ovo je drugo učešće naše dece ove godine u Međunarodnom Vojno Patriotskom Kampu mladih i za razliku od prošlog puta u Aprilu kada su učestvovali samo dečaci, ovaj put ekipu čine i četiri devojke koje su našu državu Srbiju i samo udruženje dostojanstveno predstavljali. U kampu su pozvana deca, sa ekipama uzrasta od 14 do 18 godina iz različitih regiona Rusije, vojnih i sportskih škola, kozaci, i deca bratskih zemalja Belorusije, Crne Gore, Republike Srpske, Bugarske i drugih.U kampu je bilo dvadeset timova, sa oko četirsto učesnika.

Mrvoš Dunja 1

Ciljevi kampa su:

-Konsolidacija aktivnosti vojnih sportova i vojno-patriotskih omladinskih klubova, uspostavljanje radnih i prijateljskih veza između njih, kohezija i uzajamna pomoć.

-Razvoj sportskih veština, sposobnosti  savladavanja poteškoća;

-Usvajanje zdravog načina života, fizičkog treninga;

-Borilačke veštine: odbrana i samoodbrana, napad i drugo

-Jačanje prijateljstva, jedinstva, uzajamne pomoći.

-Mogućnost da mladi poboljšaju svoje znanje i veštine u vojnim primenjenim disciplinama.

-Razmena iskustava između različitih vojno-patriotskih klubova, pružajući instruktivnu i metodološku pomoć za njihov dalji rad.

 

Deca su programom mogla da steknu minimum potrebnog znanja o  raznim vojnim  disciplinama kao što su:  individualna i grupna taktika, obuka iz oblasti ratne medicine, alpinistička obuka, preživljavanje, Laser tag  vežbe gađanja,  bezbednosti u zoni borbenih dejstava,  komunikacije, rukovanje oružjem (pištolj, kalašnjikov), inženjerijska i izviđačka obuka, uskakanje i iskakanje iz borbenog vozilo u pokretu, bacanje noževa, kao i  borilačke veštine.

Obuka je vršena, sa akcentom šta je stvarno potrebno u praksi sa stručnim i iskusnim instruktorima, profesionalcima. U raznim disciplinama deca iz Srbije su se ravnopravno takmičila sa ostalom decom i ovoga puta osvojili prvo mesto u bacanju noževa u fiksnu metu.

Put Rusije je putovala ekipa, desestoro dece takmičara i pratioci. Između ostalih subotički deo ekipe činila je Dajana Palfi, učenica drugog razreda Srednje tehničke škole “Ivan Sarić” MEŠC, koji je sa nama podelio utiske.

Putovali smo kroz pet evropskih zemalja, kao što su Mađarska, Slovačka, Poljska, Belorusija i Rusija. Putovanje za Rusiju je za mene bilo fantastično i veoma zanimljivo. Put je veoma dug ali ovo iskustvo je samo za najhrabrije, najizdržljivije i najjače. Po dolasku u kamp, Garnizon A, priređena nam je velika dobrodošlica Rusa i ostalih učesnika koji su već bili u kampu.

Prvi radni dan i zadaci su bili mnogo zanimljivi, postrojavanje, i sve ostale naredbe u stroju. Obukli smo Srpske vojne uniforme i nosili smo ih sve vreme u kampu. Dan nam je protekao uz časove prve pomoći, zbrinjavanju povređenih a popodne smo imali časove odbrane i samoodbran. Uveče noćno takmičenje 10 na 10, Laser tag (slično kao paintbal) i nosili smo svetlosne oznake zakačene na kape. Posle druženje uz logorsku vatru.

Drugi radni dan, garnizon se budi u 7 ujutru, sledi smotra, jutarnja gimnastika, zatim takmičarska igra na poligonu sa preprekama uz praćenje dimnih bombi, na kojoj smo morali dati sve od sebe što smo i učinili. Postrojavanje za ručak je na mene ostavilo poseban utisak jer pre ručka smo imali molitvu, a ručak je bio fenomenalan kao i svaki dan a tako i ruski crni čaj.

Treći dan smo započeli jutranjim zagrevanjem, nastavili bacanjem noževa, taktičkom obukom za pešadijski napad i odbranom od protivnika, borilačke veštine odbrane i samoodbrane, dok smo se popodne uputili za Moskvu.

Moram reći da je za mene ovo nezaboravno iskustvo koje se nikada ne treba propustiti. Rusija je ogromna zemlja a Moskva je prelep grad.  Osećaj da sam u uniformi što sam htela od malih nogu je nešto prelepo i super. Kamp nije trajao dugo što me je rastužilo, u njemu možete naučiti da život nikada neće biti blag prema nama i da budemo spremni na mnoge izazove. Nadam da će sledeći put imati i druga deca priliku da dožive ove prelepe trenutke- rekla je Dijana.Palfi Dajana 3

Kao član grupe iz Subotice bila je Dunja Mrvoš, učenik prvog razreda Hemijsko-tehnološke škole “Lazar Nešić” u Subotici.

– Kada sam čula od roditelja da mogu ići u Rusiju u vojni kamp, bila sam presrećna. Na put smo krenuli 13. Septembra, iz Subotice su nas ispratili roditelji i rukovodstvo ratnih veterana u Subotici i poželeli nam srećan put. Vođa puta za Moskvu je bio Željko Vukelić, predsednik udruženje veterana iz Novog Sada. Put za Moskvu trajao je dva dana sa tim što smo prespavali u Brestu gde su nas jako lepo ugostili. Prolazili smo kroz razne države gde smo videli mnogo toga prelepog. Po dolasku sve je tako bilo čudno za mene. Dobili smo naš šator i krenuli u akciju, obučeni u uniforme počeli smo sa obukom i raznim vežbama. Obuka je bila veoma teška, naporna i raznovrsna. Svako veče smo pevali Srpske pesme i rusi su bili zadivljeni, svi su pevali sa nam. Treći dan smo završili sa kampom i bila sam jako tužna, teško mi je bilo jer su se moja osećanja za ovo kratko vreme promenila i postal sam nekako jača i ponosnija na sebe jer sam uspela da pređem sve ove teške izazove.

Posle završene obuke pripremljen nam je boravak četiri dana u patriotskim klubovima u Moskvi,  gde nam je bio organizovan obilazak vojnih muzeja, Kremlja kao i turistički obilazak  znamenitosti prestonice Ruske Federacije, crkve, muzeje, vojne poligone, gledali smo avione, tenkove, njihove sisteme S-300, dodirivali svojom rukum, bili smo u posebnim objektima za svemirska ispitivanja i još mnogo, mnogo drugog. A takođe smo biti gosti Suvorovsko-Nahimovskih kadeta, najelitnije vojne škole. Na mene je najupečatljiviji utisak ostavio Crveni trg i Kremlj. Bilo je ovo nezaboravno iskustvo za mene koje ću pamtiti celog života. – prepričava Dunja.

Predsednik udruženje UOSYU u Subotici, Aleksandar Panić, je i ovaj put istakao da sa svojim saradnicima i roditeljima vodi računa o osmeravanju dece ka zdravom načinu života, a ovo je zdravo. Jer kada vidite te osmehe na licima dece posle svega što su prešli, onda znate da radite pravi stvar, i dodaje.

– S obzorom da je današnje vreme u kojem naša deca žive obojeno, kompjuterizacijom, gde se javljaju deformiteti svih oblika, narkomanijom, prostitucijom, drugim porocima i zavisnošću, organizacija želi da zaštiti današnju omladinu na i ovakav način. Iako će i ovaj vid sportskog nadmetanja nekom da zasmeta, mi smo svesni svega, svih pozitivnih ohrabrenja a i negativne kritike, ali za sada samo mogu reći da su naša deca zdrava i žive u takmičarskom duhu.- U svakom slučaju osmeh na dečijem licu vam pokazuje put kojim trebate ići, dodaje Panić

Panić je dodao da će uskoro početi prijavljivanje kandidata za DRIL “Može biti samo JEDAN” i “Može biti samo JEDNA” u kategoriji dece od navršenih 14 do 18 godina koji će se održati početkom meseca Aprila 2019 godine, i samo najboljih 5 dečaka i 5 devojčica će osvojiti BESPLATAN put Rusije – Moskve i kampa “E.N.O.T.Corp”. Prijavite se da vidimo ko su najizdržljiviji, najjači, najbrži. Ko je broj 1 u Subotici.

 KOMENTARI

 1. Bunjevac kaže:

  Ovo je da čovik povraća.Još i nikog sveca su upetljali u ovu pripovitku.

 2. croat kaže:

  A mene su roditelji slali na plivanje. Ovo mi nesto ko iz zabavnika , druga strana, verovali ili ne.

 3. HPTN kaže:

  ” Iako će i ovaj vid sportskog nadmetanja nekom da zasmeta”

  “Sportskog nadmetanja” a pogledaš gore devojčica od 15 godina peri pušku u kameru. Kakav orvelovski rečnik…

 4. antifašista kaže:

  Nije vam dosta ratova ? I svoju decu bi u njih gurali ?

 5. Pax kaže:

  E, deco, deco!
  Bolje da se je*ete jer je i to prirodnije nego da nišanite jedno u drugo!!!

 6. sev24 kaže:

  Strasno, …………….ovo nema smisla…………neko je ovde bas otkacen……………

 7. stormwatch kaže:

  Ovo je toliko morbidno, da za ovo ne postoje reci. Lepo idu maloletna deca da se uce da pucaju i ubijaju neduzhne civile. Ovo nije nikakav patriJotizam nego cista. ludost.

 8. stormwatch kaže:

  Jebote….da li sam ja ovo zaista procitao?

  “– S obzorom da je današnje vreme u kojem naša deca žive obojeno, kompjuterizacijom, gde se javljaju deformiteti svih oblika, narkomanijom, prostitucijom, drugim porocima i zavisnošću, organizacija želi da zaštiti današnju omladinu na i ovakav način.”

  Ma jes brale, ti ces mi objasniti sta je stetno a sta nije…jebote imali ste nevidjeni gradjanski rat devedesetih godina, kada su sve civilizovane zemlje sa mukom i nevericom gledale koji kurac se desava kod vas? Ti mi tupis o kompjuterizaciji, kompjuterizacija je mene i jos desetine hiljada mladih ljudi u toj usranoj zemlji upravo sprecila da ne budemo ratnihushkachi, desnicari, patriJotska govna, narko dileri i botovi tih godina, i napravila od nas ljude koji su sposobni da se sami brinu o sebi bez kradje i lopovluka, a to koliko prostitucija i droga nije rasprostranjena u paravnojim jedinicama u to vreme, to mozhete okachiti macku o rep.

  Vidim ja sta je problem, neko bi se opet malo igrao rata.

 9. HPTN kaže:

  Da prevedem izjavu ovog kabadahije na jazik normalnog čoveka:

  “Iako će i ovaj vid ratne obuke dece normalnim ljudima da zasmeta, mi smo svesni svega, svih ratnohuškačkih ohrabrenja, a i protivljenja normalnih ljudi, ali za sada samo mogu reći da naša deca umeju da pucaju i žive u uverenju da treba ići u ratne sukobe.- U svakom slučaju maskirna boja dečijem licu vam pokazuje put kojim trebate ići.”

 10. Lenji Strujomer kaže:

  Svaka čast samo da se odvoje od mobilnih telefona,fb i instagrama svakodnevnog poziranja pućenja usana…i jednih te istih faca što prave. PODRŽAVAM.

 11. adkersu kaže:

  Dualno obrazovanje mladih. Teoriju uče od raznih domaćih pinkovskih i sličnih prekrajača istorije,dobrovoljnih davalaca tuđe krvi i branilaca vekovnih ognjišta, a praksa je studijsko putovanje u bratsku Rusiju da od rane mladosti nauče kako treba ratovati sve uz blagoslov crkve. Bilo je već toga i znamo kako se završilo. Na zapadu (Balkana) ništa novo.

 12. Nino kaže:

  Ti si kćerko tatin sin

 13. Nikola kaže:

  Jbt,ne moš virovat !!!

 14. bradati popo kaže:

  Pravoslavni fundamentalizam.

 15. Dva u jedan kaže:

  `Rani sina pak šalji u vojsku, Srbija se umirit ne može! Srbija-Rusija, ne treba nam Unija! Sa štitom ili na njemu. Hrabar čovek gine jednom a kukavica sto puta. Dogodine na Kosovu!

 16. Ko pita ne skita kaže:

  Pitao sam se kakav karakter od coveka se krije iza @ Dva u jedan. Sada se to vise ne pitam.

 17. stormwatch kaže:

  Pojedini komentari na ovu skandaloznu vest su apsolutan znak da razum tamo vise ne postoji – a da nikada nije zaista postojao govori i to sto se desilo devedesetih godina. Draga gospodo, vise nema sta da se kaze, sve je receno.

 18. Član kaže:

  Ma pusti tog “Dva u jedan”, nije bio na zadnjem sastanku odbora pa ne zna za prihvatanje nove realnosti o kojoj je govorio Vučić.
  Još je rekao: Nema šanse da Kosovo postane član UN, osim ako se ne dogovorimo.

 19. Dva u jedan kaže:

  @Ko pita, upala ti… Kosovo je Srbija. Srpski Jerusalim. Dogodine na Kosovu. Razumeo si? Jevreji su hiljadu godina govorili: “Dogodine u Jerusalimu”. Sini jarko sunce sa kosova, ne damo te zemljo Obilića! Zbogom majko, sestro i nevesto, odlazimo na suđeno mesto, zbogom leto, jeseni i zimo odlazimo DA IH POBEDIMO! Srbija u inat svim ustašama ovde, eto mog užasnog karaktera, pa pukni od jeda! A kakav je tvoj karakter, (T)ko pita upala ti….?

 20. Dva u jedan kaže:

  @Eeeeeeee, evo ide Drug Član, jebo te bog, viri mu članska karta iz džepa, onako s dva prsta na košulji, nije to mala stvar, taj sve zna, kad je Član mora da zna ko i gde je član, nema tu zajebancije odma` se to vidi, kao kako se zvaše onaj Žujović kod Nušića, to je talentovano u tri lepe materine da zaključi ko nije bio na dva zadnja sastanka odbora, kakva baba Vangla, to je vidovitooooo, vidovitoooooo, i sluša, slušaaaa, nema da neko prdne a da on nije čuo, pa onda sedne i piše, piše, piše – napiše TRI reda – kakvi naučni tomovi kakvi akademici, on je više rekao u ta tri reda nego oni u svim radovima, sažeo čovek, odmerio i odsekao pa svakog stavio na svoje mesto: i Dva u jedan, i Vučića i Kosovo i UN…šteta, šta ostade od onakvog čoveka…(mali omaž Radovanu III)

 21. Dva u jedan kaže:

  @Naravno, i svim Radovanima koji ovde vise i kojima želim prijatno popodne uz pesmu: “Kako je lepo biti glup”.

 22. Orlok Subutai kaže:

  Kad bi parole dobijale ratove, ti bi bio veliki ratnik i general LOL

 23. Dva u jedan kaže:

  @Orlok…šta god bio…na koga misliš LOL, kakve to parole pominješ? Dogodine na Kosovu ili “Dogodine u Jerusalimu”? Jedno je parola a drugo nije? Da kukavica gine sto puta, i to je parola? Sa štitom ili na njemu, bila je tek “parola” spartanskih ratnika? LOL, lolnem te sto puta!

 24. pista kaže:

  Dva u jedan….
  Ajde da zamenimo uloge: zamisli sebi slicnog lika ali Madjara u Budimpesti koji pocinje da kenja sa sloganima slicnim tvojima… tipa dogodine u Backoj…. pazi za dve godine je stogodisnjica potpisivanja Mirovnog sporazuma u dvorcu Trianon kraj Versaja u Francuskoj na osnovu cega je od tadasnje Madjarske oduzeta Vojvodina i pripojena kraljevini SHS. Tako da brate 2 u 1 ne laprdaj puno, obrisi nos, edukuj se. A ako ti se kojim slucajem ratuje idi covece / siroko ti polje. Na mene nemoj racunati, ja sam dovoljno bio na Kosovu i to za qurcevo zdravlje. Idi i postani najveci junak Kosovski. Apropo ove dece sto su bili u Rusiji… Deco nemojte se zezati, nije to za vas.

 25. Srpski ratni veteran kaže:

  Ljudi nemojte se obazirati na ovo . Ovo udruženje je jedno režimsko udruženje pravo udruženje koje je reprezentativno i koje gaji bratske odnose sa svetskom veteranskom organizacijom nalazi se u Rakovici i tamo nisu ljudi koji moraju imati člansku kartu nazadnjaka tamo su ljudi koji su se borili 99-e a ne u vreme kada je Vukelić trčkarao naokolo kupeći plen po Hrvatskoj pa dobio penziju kao invalid. Voleo bih da Panić iznese iz koje škole su ova deca??? Ukoliko su iz one koju je čuvao onda nam je svima sve jasno.

 26. Veteran 1991. kaže:

  Dobricu moj, ratni srpski veteranu jesi li ti prirodno priglup ili se samo pravis. Nazalost “tvoje” udruzenje iz Rakovice bi mozda i neko ozbiljo shvatio da “tvoj” presjednik nije lazni ratni vojni invalid kome je oduzeta invalidnina zbog falsifikovanja dokumentacije. Mozda ovu cinjenicu ne znaju mnogi ali mnogi su gledali kada je “tvoj presjednik javno izjavo da ne zna zbog cega je ratovao 1991.g. kada je rekao da se u potpunosti slaze sa izrecenim od strane Hrvatskog branitelja koji je okarekterisao oruzani sukob u Hrvatskoj kao veliko Srpsku agresiju i kada je rekao da bi se izvinio svim Hrvatskim zrtvama rata. Da ne spominjemo da je od svih Udruzenja u Srbiji sa jos dva pohvalio nakaradni predlog zakona koji je predlozio Popovic. A sto se tice Vukelica, ukucaj njegovo ime na pretrazivacu i procitaj sta o njemu pisu Hrvatski mediji i onda se slobodno pokrij usima i na laprdaj svasta po toj tastaturi. A svi ostali koji ovako lepo pisu, nije im zameriti jer ne znaju sta pisu. Ima ona narodna “Ko zeli nadje nacina a ko ne zeli nadje izgovora” da takvima malo pomognem pogledajte teks na ovom portalu da se malo edukujete. http://srbin.info/2017/09/26/patriotsko-vaspitanje-deca-ratnih-veterana-ponovo-u-rusiji/

 27. Vuk kaže:

  Čitam i moram reći da ste neverovatni komentatori. U potpunosti podržavam ovakav vid takmičenja jer se bavim Airsoftom i član sam kluba u Subotici. Neću komentarisati zle komentare jer su bespredmetni i netreba na njih obraćati pažnju. I naravno današnja omladina, pije, tuče se, puši travu, drogira se, užas jedan. To Vam ne smeta.
  Treba biti ljudi pozitivan, ko je ovde spomenuo ratovanje, ovo je samo igra. Kako sam pročitao ovo se klincima sviđa i oni su uživali.
  Bravo za naše devojke što su se tako dobro pokazale u Rusiji. Bravo još jednom!!!!!
  KLINCI, GLAVU GORE SAMO VI ZNATE KAKO VAM JE BILO.
  NE SUMNJAM DA JE BILO VRH!!

 28. Rodoljub kaže:

  Strašno je što živimo uz Vas bunjevac, croat i ostale kukavice koje na prasak petarde beže u sklonište ili iz zemlje, a u miru pametuju! Izdajice sram Vas bilo!

 29. Soldier of Fortune kaže:

  Oruzje nije decja igracka, i ne sluzi deci da bi se igrala, niti se u tu svrhu proizvodi.To sto neko pusi travu ili se drogira mene ni malo ne smeta. Kada nekoga od malih nogu uce kako se nekome moze prerezati grkljan (ili mu ga iscupati) ili ga ubiti iz vatrenog oruzja, to me vec jako smeta.

 30. Vuk kaže:

  “Soldier of Fortune”

  Hteo si da kažeš da ti pušiš travu i da se drugiraš?
  Ajde što čovek podržava narkomane jer je i sam drograš, ali zabrinjava što je zaradio čak tri poz.lajka.

 31. Goran kaže:

  @ Rodoljub
  jeli a ko ti je pravio Krajinu derane?? Ne zaboravi da je odziv u Srbiji za vreme agresije na Hrvatsku bio 12 % , u Vojvodini 64 , Da ni jedna brogada popunjena Madjarima,Hrvatima i Bunjevcima nije pobegla sa ratista Hrvatske, a brigade popunjene Srbima su bezale…primer Sabac, Valjevo na Karlovackom delu fronta. A ko je izdao to pitaj predsednika , minstra vojnog i ostalr koju su ti uz jaganjce servirali bajku za malu decu i polse pravac Beograd!,a uz to znam da nemas ni jednog minuta provedenog u rovu ni 91, ni 95!

 32. Majka kaže:

  “stormwatch”
  Ovaj čovek je retard.
  Primećujem, on sve zna i u sve se razume, u sve se petlja, svugde ga ima, neradnik, džabalebaroš, seka persa, baba vanga.
  Dali uopšte spava ovaj čovek ? Sigurno ima preko 100kg jer samo ždere, sedi u iscepanoj stolici, kucka po tastaturi, hrani se tuđim radom, lepi gnusne i bolesne komentare a nevidi sebe i sebi slične.
  Čoveče pogledaj se u ogledalo i zapitaj se, dali sam normalan!

 33. Soldier of Fortune. kaže:

  @ Vuk
  Hocu da kazem da ti nisi u stanju da procitas razumes, i izvedes zakljucak iz jednog jednostavnijeg teksta. Istina, od deteta koje se igra plasticnim pistoljima, ne ocekuje se neki veci intelektualni napor, a jos manje neki intelektualni rezultat.

 34. Pozitivan komentar kaže:

  Mislim da su se ova deca super provela i sprijateljila. Oni koji mozda nisu u prilici su dobili sansu da putuju i vide Moskvu.

 35. spartanac kaže:

  Ovo je super!

 36. Dva u jedan kaže:

  @Pista (nadam se da ti je to “s” u imenu “š” a ne “z”!), ti ćeš, koliko vidim, za dve godine ratovati za Mađarsku? Neko ti je utrunio u glavu da Trianon prestaje da važi – ma hajde, leba ti, pokažite gde to piše??? Što se tiče pozdrava: “Dogodine u…” nemoj da se sprdaš sa gospodom Jevrejima koji su se tako pozdravljali: “Dogodine u Jerusalimu”, sve dok se to i zaista nije dogodilo. “Dogodine na Kosovu” – biće, makar za 500 godina, živi bili pa videli (ko već doživi), samo je kukavičluk večan, a “dogodine u Bačkoj” ne može da funkcioniše jer je u čitavoj ljudskoj istoriji država Mađarska postojala u Bačkoj samo nepune 4 (i slovom ČETIRI) godine, i to ona Hortijeva od 1941. do 1944. A da ne razmišljaš kako i zašto, reći ću ti da je pre Turaka postojalo Ugarsko kraljevstvo (a davno pre njega ovo je bila provincija Rimskog carstva itd.) – što nije relevantno za današnju “pripadnost” Bačke Mađarskoj iz više razloga (jedan od njih je zastupljenost slovenskog, odnosno srpskog faktora na ovim prostorima), posle je od 1542. bila turska carevina 167 godina, onda je do 1867. bila AUSTRIJA, austrijska carevina sa austrijskim carem da bi od 1867. bila AUSTROUGARSKA – zajednička država Austrije i Ugarske sa austrijskim carem koji se zvao Franc Jozef (džabe mu vi tepate Ferenc Joška!). Zna se ko je bio glavni u toj državi, he-he! Tek posle Prvog svetskog rata nastala je MAĐARSKA, izvini pa oprosti, ali bez Bačke, koju je ta odnosno fašistička Mađarska okupirala 1941. godine. I sada će neko da mi kenja o 1000 godina Mađarske ovde! Ma nemoj! Toliko da znaš, dragi moj Pišta, sviđalo ti se ne sviđalo, ništa ti zato ovde nisi manje svoj nego ja, pa nemoj meni da pretiš Trianonom već gledaj da živimo kao ljudi jedni s drugima. Ali istina se mora znati, KOSOVO JE SRBIJA i biće ponovo kad-tad jer nepravda ne može da traje doveka, ne može 93% Šiptara (bolje reći Albanaca jer većina se dovukla iz Albanije!) da mirno živi na 70% zemljišta u vlasništvu Srba koje je uzurpirano a pravi vlasnici oterani! Samo oranica je uzurpirano (znači, koristi se tuđa imovina), prema podatku iz 2012. oko 330.000 hektara – a gde je ostalo, šume, livade, kuće, okućnice… Vidiš, Pišta, ovde niko nije oterao Mađare, posle Prvog svetskog rata u Kraljevini SHS ostalo je 300.000 Mađara, koliko i Srba u Mađarskoj. Danas, u Mađarskoj živi 5000 Srba a u Srbiji 350.000 Mađara! No, mit monđa?

 37. Anonimac kaže:

  Ovo je super!!!

 38. Neko dobar kaže:

  Ovo je ekstra, ja bih isto voleo da idem na ovo. Da vidim Rusiju. Ovo je sjajna prilika

 39. Miodrag kaže:

  Super, deca treba da vide kako je to nekada izgledalo, nadam se da ce i moja deca imati ovakve prilike

 40. Ana kaže:

  Mislim da je ovo jako lepa prilika za decuu

 41. ❤️ kaže:

  Ovo je superr

 42. Sanja kaže:

  Ovo je jako lepooo, i ja bih volela da idemm

 43. Stevica kaže:

  Ne razumem neke ljude i njihove glupe komentare, treba svima da bude drago sto je uvako nesto uopste i organizovano. Da deca mogu da se druze i steču nova prijateljstva, i pre svega da steknu radne navike. Deco nemojte da vas ovi glupi komentari demotivisu, samo napred. Zeleo bi ovom putem da iskazem veliko postovanje nasim prestvanicima iz Subotice Dunji i Dajani samo napred.

 44. Jovica kaže:

  Ja mislim da je to veoma lepo. Voleo bih da i ja mogu da idem.

 45. Podržavam. kaže:

  Sta pisete takvo nesto.. Deca su dobila lepu priliku.. Ako oni to vole treba da idu ako ih zanima neka idu.. Iskreno to je veoma lepo.. Jednog dana kada branili nasu drzavu, necete nista pricati nego cete navijati za njih.. I podrzavati ih… Treba da ide taj ko to voli.. A ova deca ocigledno vole vojsku.. Verujem da ne zele u rat, ali vecina njih je verovatno zelela da barem jednom u zivotu osete kako je biti u ratnoj uniform, kako je kada drze pusku u ruci.. Obuke koje su prosli, nisu bile obicne vezbe.. To je bila zabava.. Igranje.. Ako su deca uzival u tome, ne pljujte to, postujte.. Jer ima onih koji bi jos i dalje zeleli da brane nasu zemlju..

 46. - kaže:

  Koliko cujem u kampu su se svi lepo proveli i stvorili neka nova prijateljstva i to uzivo,a ne preko drustvenih mreza. Bili su u prirodi i neki od njih ispunili svoje zivotne zelje nor. Da odu u Rusiju. Lepo su se proveli i to je najbitnije. Velika podrska.

 47. Branka kaže:

  Prelepa je činjenica da su deca današnjice zainteresovana za ovako divnu stvar.Nadam se da će se ova tradicija nastavljati dug niz godina.

 48. Bradati Anonimus kaže:

  Ja ništa lepše nisam video u životu. Ovo je predivno ! Jedva čekam Treći svetski rat !

 49. ... kaže:

  Sto vredjate ove ljude,ljudi koji su im omogucili da dozive nesto sto mnogi ne mogu.Ovo je nesto prelepo i sigurna sam u to da bi mnogi voleli probati.Vi koji mislite da je ovo pogresno verovatno ne znate sta se tamo radi jer niste bili i bas zbog toga ne trebate pisati takve komentare

 50. Dragoslav kaže:

  Zašto ste toliko ljubomorni na ovu decu kojoj je omogućen odlasak u taj kamp gde uče da se zabave i da se igraju i da nauče nesto novo i da iskuse to da su u vojnim odelima. Očigledno ne znate šta su tamo radili. Procčitajte ceo tekst pa onda pišite vaše guposti.Čak su išli i u Moskvu pa to je nešto prelepo. Ja vas ne razumem. Ljubomora cini čuda

 51. Sve je stvar perspektive iz koje se gleda kaže:

  Ne treba biti ljubomoran, treba decu vaspitati i poticati u zdravom duhu. Takvi kampovi u zivo nisu nista posebno niti retko. Na primer svojevremeno mladi pripadnici SS jedinica su mnogo putovali po Evropi, pruzila im se jedinstvena prilika da vide sve Evropske metropole i mnogobrojne Evropske gradove i njihove istorijske spomenike itd. Prosire svoje znanje, svoju kulturu, i svoj vidokrug. Data im je lepa i jedinstvena sansa da se upoznaju sa vrsnjacima iz internacionalne scene, Nedicevci, Ustase, Ljoticevci, Balisti, Cetnici, Njilasi, Belogardejci, i ko zna kao su se sve vec zvale razne Evropske organizacije za mlade i njihovo edukovanje u zdravim borbenim vestinama i negovanju drugarstva i zajednicke pripadnosti. Sretni i presretni sto danas sa ponosom mogu mladjim generacijama pricati o svojoj lepoj mladosti koju su proveli na obuci po vojnim kampovima ne samo u svojoj vlastitoj domovini nego i u inostranstvu.

 52. Cemu osude? kaže:

  Nije mi jasno zbog cega osude na ovakvu vest,deca su dobila priliku da nauce nesto novo i sprijatelje se sa drugom decom.Ovo je ipak kamp za druzenje i ucenje nekih osnovnih vestina koje ce im mozda trebati tokom zivota.

 53. Srpski ratni veteran kaže:

  @VETERANE iz 1991-e. odmah da Te pitam. Ti misliš da nas SRPSKIH RATNIH VETERANA u Subotici nema koji znamo ko i šta ste? Nije samo Dobrić Slavko taj koii zna Vašu istoriju bolesti tu izuzimam članstvo kojima naplaćujete članarine obilazeći ih službenim autom uz pretnju “daj pare ili te isključujemo iz udruženja”-Oprosti . Kojeg udruženja misliš tvog? Nemoj molim Te nemoj da LAŽEŠ greh je da se i Krstiš i da prekršuješ Božiju zapovest. SRPSKI RATNI VETERANI nikada od grada nisu dobili nijedan dinar iz rebalansa budžeta. Tvoje udruženje režimsko poslušničko je dobilo sredstva još dok je gradonačelmik bio direktor EPS-a u Subotici dobili ste i kompjuter i prostorije lično od aktuelnog gradonačelnika iako niste bili u to vreme upisani ni u agenciji za privredne registre . Dalje idemo, ovaj ajde da kažem naš Mile Milošević iz Rakovice ako je tako kako kažeš ja ga sutra zovem i ima da tražim da mi pojasni stvari. E sada “tvoj” Vukelić? Šta misliš ? Njegova će goreti do zore i njemu niko nikada neće oduzeti penziju ? Brate mili pa zna cela ratna populacija kako je nastrado i nemoj da lupetaš MOLIM TE normalno da se ne izvinjava nikome jer nije “čist” da jeste nebi imao ergelu konja na Fruškoj Gori. e sada Milošević što se izvinjava to je njegov stav moj nije. Imaš Dobrićev broj to svi znamo i pitaj ga da li je ijedan veteran iz njegovog udruženja ikada prisustvovao nekom političkom skupu nije rode moj nije a i neće . Ti si jak dok si jak no nemoj zaboraviti da si takav samo zato što si se priklonio vladajućoj strukturi.I evo za kraj pogledaj i ti OBAVEZNO ovaj link pa da vidiš koje je mišljenje pripadnika SRV-a iz Rakovice o aktuelnoj vlasti. Toplo preporučujem svakom posetiocu da pogleda link…http://www.veterani.rs/

 54. Srpski ratni veteran kaže:

  @VETERANE evo otvori i ovaj link ALI nemoraš jer ti to znaš preporučujem zato čitaocima sajta da pregledaju link i shvate o čemu se ovde radi i zašto TI vodiš decu da se uče pucanju umesto da se uče nečem drugom pametnijem.http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=385&cl=27

 55. Slavko Dobrić kaže:

  Kao prvo da odgovorm na prozivku Veterana 1991 pošto sam prozvan bez ikakve potrebe jer do sada nisam ništa komentarisao ovde na sajtu kao što to ne činim ni na drugim sajtovima. Osoba koja se predstavlja kao Srpski Ratni Veteran nisam ja jer kad imam nešto da kažem ja se predstavim punim imenom i prezimenom jer nemam potrebe da se krijem pod bilo kojim pseudonimom.
  To što kažeš da je predsedniku Srpskih Ratnih Veterana Miletu Miloševiću oduzeta invalidnina ako je istina a stvarno ne znam i treba da mu bude oduzeta ako je lažirao kao i svima ostalima koji su tako postupili jer zbog njih onda ispaštaju pravi ratni invalidi.
  Kao drugo to što se on izvinio Hrvatskim žrtvama rata to je njegov lični stav na šta sam mu ja lično rekao da može da se izvinjava u svoje lično ime a u moje ne pošto je moj otac poreklom iz Ličkog Gračaca i za vreme drugog svetskog rata su mi ubili strica od 12 godina i dedu,a u ratu od 1991-1995 mi je pobijeno još rodbine i spaljena mi je kuća.
  Inače i ja sam Veteran 1991 a i 1999 godine. 1991 i 1992 sam bio u Kopačkom ritu a po povratku sam dobrovoljno otišao za Lički Gračac pošto sam tamo imao rodbinu i kuću pa za razliku od Mileta ja znam zašto sam išao.
  Da nastavim,što se tiče nakaradnog zakona koji je Popović predložio i sam znaš pošto si bio prisutan kao i ja da ga Mile Milošević nije pohvalio i da nikad nije ni imao nameru da ga prihvati što znam iz prve ruke jer smo pre toga imali sastanak u sedištu udruženja u Rakovici.
  U vezi Vukelića,gde je bio po ratištima i šta je radio to je njegova lična stvar u koju se ja ne mešam,a to što se Milošević i Vukelić ne podnose u to ne ulazim. Mene je Vukelić na jednom sastanku u Subotici počeo da provocira bez ikakvog povoda i od tada imam revolt prema njemu.
  Veruj mi da bih ja lično bio najsrećniji da postoji samo jedno udruženje pa ma koje god bilo jer dok god ih ovoliko ima uvek će neko vući na svoju stranu i od zakona za Veterane neće uskoro biti ništa a svima nam je u cilju da se taj zakon donese u korist svih Veterana.
  Ja lično sam rođen u Subotici,otac mi je iz Hrvatske a majka iz Crne Gore,oženio sam Bunjevku kojoj je majka Mađarica tako da ne misliš da imam bilo šta protiv bilo koje nacije pošto sam gore napisao da ne mogu oprostiti zločine. I 1991 i 1999 sam bio po rovovima sa ljudima iz Subotice i okoline od kojih su većina bili druge nacionalnosti od moje i nikada ni sa kim nisam imao problema.
  Isto tako što se tiče dece koja su išla za Rusiju nemam ništa protiv putovanja i obilazaka znamenitosti ali mi nije nekako logično da se ta deca obučavaju kao u vojne svrhe.Umesto toga treba da se svi zalažemo da se opet u škole kao u naše vreme uvede kao predmet odbrana i zaštita. Putovati mogu bilo gde da obilaze znamenitosti i manastire a dao bog i kod nas u Srbiji ih ima kao i vojnih muzeja. Kad sam otkucao manastire ne mislim samo na pravoslavne nego da se obiđu i Katoličke crkve,Sinagoge pa da se upoznaju sa običajima drugih naroda jer ipak mi živimo u ovom gradu koji je multinacionalan.
  E tako da znaš da je ovo Slavko Dobrić a ne neko drugi na koga si mislio a broj mog telefona možeš naći na stranici Srpski Ratni Veterani Subotica pa za bilo šta što ti nije jasno slobodno nazovi ili dođi vikendom u kancelariju pošto znaš gde se nalazi.

 56. Srpski ratni veteran kaže:

  E tako Dobriću! Sada neka VETERAN 1991 proziva tvoje ime! Da je čovek nazvao bi Te i popričao sa tobom ovako bolje da ćuti i ne vuče nas za jezik. Tvoji saborci su uz Tebe i tako će i ostati, ratni profiteri neka ćute i pokriju se ušima jer istina će kad-tad izići na videlo.

OSTAVITE KOMENTAR

88 + = 96